LU Botāniskajā dārzā būs skatāma izstāde "Supersukulenti – dzīvie akmeņi"
foto: Publicitātes foto

LU Botāniskajā dārzā būs skatāma izstāde "Supersukulenti - dzīvie akmeņi"

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā no 20. līdz 22. septembrim notiks litopšu un citu pusdienzieāu dzimtas augu izstāde „Supersukulenti – dzīvie akmeņi".

Tajā būs apskatāmi Kaktusu un citu sukulentu draugu biedrības kolekcionāru eksotiskie lolojumi. Izstādes laikā varēs saņemt konsultācijas sukulento augu audzēšanā, bet sestdien, 21. septembrī plkst. 12.00 notiks meistarklase litopšu audzēšanā. Izstādi papildinās kaktusi un citi sukulentie augi, kā arī sanpaulijas.

LU Botāniskā dārza pasākumu telpā "Šķūnis" izstādē „Supersukulenti – dzīvie akmeņi" būs skatāmi tuksnešos augošie augi. Tie ir pielāgojušies augšanai vietās, kur trūkst mitruma, tādēļ tie uztver un saglabā sevī to nelielo ūdens daudzumu, kas ir pieejams augsnē, no rasas un retā lietus. Šādus augus vieno apzīmējums – sukulentie augi. Izstādē būs skatāmi īpaši sausumizturīgi augi, supersukulenti – litopši jeb dzīvie akmeņi. Tie pieder pusdienziedu dzimtai (Aizoaceae vai Mesembryanthemaceae). Vairums litopšu sugu savvaļā ir sastopamas Dienvidāfrikā, vien dažas aug Austrālijā, Jaunzēlandē, Vidusjūras reģionā, Madagaskarā, Arābijas pussalā un Eiropā. Miljoniem gadu laikā litopši ir pielāgojušies Dienvidāfrikas Karru reģiona tuksnešainā, kalnainā apgabala raksturīgajiem apstākļiem: sausumam, tiešiem saules stariem, karstumam, sāļai augsnei un tam, ka bieži vien vējš, dzenājot smiltis, apber ar tām augus. Pašlaik dzimtā ir iekļautas 116 ģintis ar vairāk nekā 1800 sugām.

Litopšu izskats liecina par to, ka tie ir pielāgojušies uztvert un aizturēt to nelielo ūdens daudzumu, kas ir pieejams rasas vai reto lietusgāžu laikā. Tādēļ augi atgādina oļus, bet tiem var būt arī nelielas, biezas lapas. Atsevišķus pusdienziedu dzimtas augus Latvijā ir iespējams  audzēt arī āra apstākļos (Delosperma), vairākus gan tikai kā viengadīgos augus (Drosanthemum, Lamparanthus un Mesembryanthemum). Audzēšanai istabā, siltumnīcā vai ziemas dārzā populārākās ģintis ir Conophytum, Dinteranthus, Faucaria, Fenestraria, Frithia, Glotyphillum, Lithops, Pleiospilos, Titanopsis, Trichodiadema. Šiem augiem patiks labs apgaismojums un kopējs, kurš aizmirst tos apliet.

Izstādi papildinās Kaktusu un citu sukulentu draugu biedrības kolekconāru kaktusi un citi sukulentie augi, kā arī sanpaulijas. Tās laikā varēs saņemt individuālas kolekcionāru konsultācijas sukulento augu audzēšanā, kā arī nelielos daudzumos iegādāties biedrības kolekconāru augus. Sestdien, 21. septembrī plkst. 12.00 notiks meistarklase litopšu audzēšanā. Ieeja izstādē un dalība meistarklasē  – iegādājoties LU Botāniskā dārza ieejas biļetes.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Septembrī apmeklētājiem tas ir atvērts no plkst. 10.00 līdz 19.00. Ieejas maksa: skolēniem – 2,50 eur, studentiem un pensionāriem – 3,00 eur, pieaugušajiem – 4,00 eur. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, LU studentiem un darbiniekiem, personām ar I un II grupas invaliditāti. Plašāka informācija: http://www.botanika.lu.lv/.