foto: Shutterstock
Kā tikt pie kārotās ziemziedes jeb sniega rozes?
Latvijā ziemziežu šķirņu stādu piedāvājums ir plašs, tomēr tas nespēj konkurēt ar pasaulē sastopamo daudzveidību.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 5. novembris, 06:20

Kā tikt pie kārotās ziemziedes jeb sniega rozes?

"100 Labi Padomi"

Ziemziedes, ko mēdz dēvēt arī par Ziemassvētku rozēm vai sniega rozēm, uzzied vēl ziemā, un ziemas miegā dusošajā dārzā to krāšņie ziedi priecē ilgi; dažas šķirnes zied pat astoņas nedēļas.

Latvijā ziemziežu šķirņu stādu piedāvājums ir plašs, tomēr tas nespēj konkurēt ar pasaulē sastopamo daudzveidību. Ja vēlies, lai arī tavā dārzā aug šis eksotiskais augs, nāksies to pasūtīt internetveikalā vai piebiedroties kādam koppasūtījumam. 

foto: Shutterstock

Dari tā!

● Kad atrodi ziemziedes šķirni, ko vēlies iegūt savā īpašumā, nesteidzies, bet aplūko pēc iespējas vairāk internetveikalu, kas piedāvā tās stādu. Pirmkārt, var būtiski atšķirties cenas, otrkārt, rūpīgi izpēti piegādes izmaksas. Ņem vērā, ka ir valstis, no kurām saņemot preci, jāmaksā gan PVN, gan muitas nodoklis.

● Izlasi atsauksmes un komentārus. Tajos bieži vien atrodama noderīga informācija, kā arī rakstīts par sadarbību ar konkrēto internetveikalu.

● Pievērs uzmanību sūtīšanas noteikumiem, lai nepiedzīvotu vilšanos. Ir vietnes, kas stādus tirgo nepārtraukti, bet ir arī tādas, kas pasūtījumus pieņem, taču stādu sūtījumus veic tikai reizi vai pāris reizes gadā. Pārliecinies, cik daudz stādu vari pasūtīt – tikai dažus vai minimālais pasūtījums ir vairāki desmiti.

● Ja nevēlies visu šo informāciju pētīt un meklē lētāku variantu, droši pievienojies koppasūtījumam. Tādu atradīsi Facebook vai draugiem.lv domubiedru grupās. Tomēr, pirms pārskaiti naudu par pasūtījumu, noskaidro pēc iespējas vairāk informācijas par koppasūtījuma organizētāju. Diemžēl starp šiem uzņēmīgajiem ļaudīm gadās pa kādam krāpniekam vai nemākulim, kurš savāc naudu un tad ilgstoši netiek galā ar saistību izpildi.

foto: Shutterstock

Krāšņas ziemziežu šķirnes

● ‘Dusky Grape Shades’ – zied tumši violetiem ziediem ar gaiši dzeltenu vidiņu, ko apņem viļņainas lapiņas. Izaug 25–30 cm gara.

● ‘Double Pink Blotched’ – zema (līdz 30 cm), pildīta divkrāsu ziemziede. Zied ar maigi rozā ziediem, ziedlapas tuvāk centram klāj violets krāsojums.

● ‘HGC Ice Breaker Max’ – Vācijā radīta hibrīdā ziemziežu šķirne ar krāšņām zaļām lapām un krēmbaltiem ziediem ar zaļganu nokrāsu. Veido kuplu, zemu krūmu (20–30 cm). 

● ‘Snow Love’ – skaists hibrīds no Beļģijas. Tam ir lieli, balti ziedi, kas cēli paceļas virs zaļās lapotnes. Nobriestot ziedi iegūst zaļganu nokrāsu. Ilgstoši nepārstādot, izaug pat 50 cm gara.

● ‘Double Black’ – melnie, pildītie ziedi veidojas uz stāviem aptuveni 30 cm gariem kātiem. Ziedi vērsti uz cera ārpusi, tāpēc viegli saskatāms to krāšņums.

● ‘Abby’ – zied ar lieliem, pildītiem, koši dzelteniem ziediem. Ļoti labi jūtas zem kokiem, krūmiem, kas vasarā dod ēnu. Labos apstākļos izaug 30–40 cm gara.

● ‘Elly’ – var sasniegt 60 cm augstumu dažus gadus pēc iestādīšanas. Zied ar skaistiem rozā ziediem. Katru ziedlapu klāj daudzi mazi violeti punktiņi.

● ‘Conny’ – uz pienbaltajām ziedlapām spilgti izceļas mazie tumšsārtie punktiņi. Lielie ziedi stingri turas uz 40 cm gariem, smalkiem ziedkātiem.