Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Trakā pasaule

"Ilgus gadus stāstīja šausmu lietas," bijušais producents Roberts Klimovičs mežā aicina ēst mušmires; īpaši iesaka to darīt gados vecākiem cilvēkiem

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Bijušais TV producents un Latvijas musulmaņu balss Roberts Klimovičs soctīklā "TikTok" publicējis video, kurā aicina cilvēkus ēst mušmires. Pēc viņa teiktā, mušmires esot "viens no vērtīgākajiem ārstnieciskajiem līdzekļiem".

"Ilgus gadus stāstīja šausmu lietas," bijušais pro...

"Dārgie draugi, lūk, šīs skaistās mušmirites. Ilgus gadus par tām stāstīja šausmu lietas, bet tagad, kad atverās informācija, daudzi no jums jau zina, ka mušmires ir viens no vērtīgākajiem ārstnieciskajiem līdzekļiem, kurš iedarbojas tādā ļoti interesantā veidā uz mūsu organismu," soctīkla "TikTok" video stāsta Klimovičs. Viņš apgalvo, ka "mušmire atjauno neironu nervu šūnas, neironu savienojumus".

"Īpaši cilvēkiem, kuri ir gados vecāki, tas ir ļoti svarīgi, jo kad sāk zust dzirde, redze, tad kad zūd atmiņa". "Mušmires ir ļoti vērtīgas sēnes," uzsver Klimovičs, norādot, ka mušmires jāizkaltē un nelielos daudzumos jāēd no rīta un vakarā. "Ja negribas galvassāpes, īpašu reiboni, tās tiek lietotas trīs mēnešus kā mikrodoziņas. Mušmirēm ir jābūt izkaltētām," apgalvo Klimovičs.

Komentāros pie video vairāki soctīklu lietotāji Klimoviča aicinājumu neuztver nopietni: "Krietni saēdies..."; "Cilvēki, kuri nomiruši no saindēšanās ar sēnēm, varētu viņam nepiekrist. Bet varbūt viņi neklausījās uzmanīgi un vienā piegājienā apēda varāk par 20 kilogramiem?"; "Lai tik bliež iekšā. Pieļauju, ka ceļu policija var viņu droši vest uz ekspertīzi, ja apstādina. Būs papildinājums valsts budžetam."

Iepriekš mediji ziņoja par gadījumu, kad Valmieras pusē iepērk mušmires it kā ārstnieciskiem nolūkiem. Sociālajos medijos izplatījušies dažādi maldi par sarkano mušmiri. Zinātniskajā literatūrā lasāms, ka sarkano mušmiru ēšana lielās devās var izsaukt konvulsīvas lēkmes, elpošanas vai asinsrites problēmas un retos gadījumos - pat komu vai nāvi. Zinātnē nav  apstiprinājumu, ka mušmires būtu efektīvas pret vēzi vai citām slimībām. Jauns.lv iepriekš vēstīja, ka internetā tirgo brīnumlīdzekli ar mušmiri: vai tiešām tādu ikviens drīkst tirgot?