Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"LaIPA" otro reizi pasniedz zelta un platīna sertifikātus: šogad ievērojamus rezultātus sasnieguši astoņi mākslinieki!
foto: Publicitātes foto
Zelta un platīna sertifikātu pasniegšana norisinājās jau otro reizi. Apliecinājumi šoreiz tika piešķirti astoņiem Latvijas māksliniekiem.
Mūzika

"LaIPA" otro reizi pasniedz zelta un platīna sertifikātus: šogad ievērojamus rezultātus sasnieguši astoņi mākslinieki!

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

2024. gada 16. oktobrī Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) jau otro reizi pasniedza zelta un platīna sertifikātus mūzikas ierakstiem, kuri straumēšanas platformās sasnieguši ievērojamus rezultātus. Pasākumā tika prezentēts arī LaIPA un Kantar TNS veiktais pētījums “Mūzikas patēriņa indekss 2024”, kas atspoguļo jaunākās tendences mūzikas patēriņā Latvijā.

"LaIPA" otro reizi pasniedz zelta un platīna serti...

Zelta un platīna sertifikātu pasniegšana norisinājās jau otro reizi. Apliecinājumi šoreiz  tika piešķirti astoņiem Latvijas māksliniekiem, kuri sasnieguši ievērojamus rezultātus mūzikas straumēšanas platformās. Zelta sertifikāti tiek piešķirti mūzikas ierakstiem, kas straumēti vairāk kā 2 miljonus reižu, savukārt platīna sertifikāti par 4 miljoniem un vairāk straumēšanas reižu. Šajā ceremonijā tika pasniegti 3 platīna sertifikāti un 5 zelta sertifikāti. Sertifikācija ir balstīta uz visaptverošu novērtējumu par Latvijā radītiem, sākot ar 2022. gada 1. janvāri izdotiem, mūzikas ierakstiem, kas ietver Latvijas oficiālo mūzikas ierakstu digitālā patēriņa statistiku, apkopojot gan straumēšanas platformu (tādu kā Spotify, Deezer, Apple Music un YouTube Music) rezultātus, gan lejupielādes iTunes. Viena ieraksta lejupielāde ir līdzvērtīga 100 straumēm, bet viena albuma lejupielāde - 1000 straumēm. 

Liena Edvardsa, LaIPA izpilddirektore, norāda: "Mēs esam patiesi gandarīti, ka arvien vairāk Latvijas mākslinieku sasniedz ievērojamus rezultātus straumēšanas platformās. Sertifikāti atspoguļo mūziķu panākumus un klausītāju izvēli, savukārt mūzikas patēriņa indekss sniedz būtisku statistiku, kas palīdz veidot nākotnes stratēģijas un pieņemt izsvērtus lēmumus nozares attīstībai."

Zelta sertifikātus saņēma:

  • Repa apvienības Olas, Esmeraldas un heywhosthatkid dziesma "Nārnija", izdevējs: OLAS, 2024.
  • Repa apvienības Singapūras Satīns dziesma "DEGVIELA", izdevējs: Universal Music Latvia, 2023.
  • Dziedātājas Patrishas un repera Fiņķa dziesma "Raķešu zinātne", izdevējs: Fiņķis, 2023.
  • Repa apvienības Olas, Mistera Krūmiņa un heywhosthatkid dziesma "Dzīvot kaifs", izdevējs: OLAS, 2023.
  • Grupas Citi Zēni dziesma "Lieka štuka", izdevējs: TCLV Records, 2022.
  • Platīna sertifikātus saņēma:
  • Dziedātāja Dona dziesma "Hollow", izdevējs: Universal Music Latvia, 2024.
  • Grupu Bermudu Divstūris un Auļi dziesma "Līgava", izdevējs: Bermudu Divstūris, 2022.
  • Reperu M.Sencis un Grandmasters Neons dziesma "Pie***t seju", izdevējs: P*s Pa Skapi Records, 2022.

Reperis Fiņķis, kurš tikko ir saņēmis zelta sertifikātu par dziesmu “Raķešu zinātne”, pauž savu sajūsmu: “Šī pieredze man atgādina sajūtu, it kā atrastos ārzemēs. Saņemt balvu par tik lielu straumējumu skaitu ir neticami un vēl nebijusi pieredze, kā arī būt daļai no populārās mūzikas pasaules ir kas pilnīgi jauns priekš manis.”

Pasākuma ietvaros tika  prezentēts 2024. gada – mūzikas patēriņa indeksa pētījums, kas sniedz padziļinātu ieskatu Latvijas iedzīvotāju mūzikas klausīšanās paradumos un tirgus tendencēs. Šo pētījumu tradicionāli veic LaIPA sadarbībā ar Kantar TNS, un tas ļauj labāk izprast gan digitālo platformu popularitāti, gan tradicionālo mūzikas formātu nozīmi, analizēt populārākos mūzikas žanrus, kā arī Latvijas sabiedrības izpratni par intelektuālo īpašumu.

"Šī gada pētījuma dati liecina, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju, 78%, aktīvi meklē jaunu mūziku, ko klausīties. Šis rādītājs norāda uz dzīvotspējīgu un dinamisku mūzikas kultūru valstī, kur sabiedrība ir atvērta jauniem muzikāliem piedāvājumiem un tendencēm, kas veicina jauno mākslinieku atpazīstamību un popularitāti, kā arī stimulē mūzikas industrijas attīstību, radot jaunas iespējas koncertiem, festivāliem un citiem mūzikas pasākumiem. Papildinoši šie dati apliecina arī sabiedrības interesi par mūziku kā kultūras un izklaides sastāvdaļu, veidojot pozitīvu vidi radošajai izpausmei un muzikālajai inovācijai," norāda Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības izpilddirektore Liena Edvardsa, piebilstot, ka pētījums ļauj izprast mūzikas patēriņa tendences dinamikā. Pētījumu LaIPA veic no 2015. gada. 

Par LaIPA

Biedrība “Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība” (LaIPA) ir starptautiski atzīta kolektīvā pārvaldījuma organizācija, kur apvienojušies pašmāju un ārvalstu mūzikas ierakstu izpildītāji un producenti, lai iestātos par savām tiesībām un saņemtu taisnīgu atlīdzību par mūzikas ierakstu izmantošanu.

LaIPA pārstāv vairāk nekā 2 tūkstošus Latvijas un 3 miljonus ārvalstu izpildītājus un fonogrammu producentus, pamatojoties uz savstarpējiem pārstāvniecības līgumiem, kas noslēgti ar tiesību īpašniekiem un ārvalstu tiesību organizācijām, tajā skaitā arī neatkarīgo fonogrammu producentu un ierakstu kompāniju mantiskās tiesības kā “Sony Music”, “Warner Music”, “Universal Music” un citas.