"Meitene dzinējsuns" ir Luksemburgas, Itālijas, Īrijas, Lielbritānijas, Latvijas, Igaunijas un Vācijas kopražojuma filma.

Animācijas filmu "Meitene dzinējsuns" un "Dubnas preteklis" pirmizrāde

Trešdien, 9. oktobrī, "Kino mājā" plkst.19.oo pirmizrādi piedzīvoja divas animācijas filmas - "Meitene dzinējsuns" un "Dubnas preteklis".

Kino

FOTO: bērni un vecāki pulcējas animācijas filmu "Meitene dzinējsuns" un "Dubnas preteklis" pirmizrādē

Izklaides nodaļa

Jauns.lv / LETA

Trešdien, 9. oktobrī, "Kino mājā" pirmizrādi piedzīvoja animācijas filma "Meitene dzinējsuns" un "Dubnas preteklis".

FOTO: bērni un vecāki pulcējas animācijas filmu "M...

Animācijas filma "Meitene dzinējsuns" savu ceļu pie skatītājiem sāka Berlīnes kinofestivālā. 2023.gadā tā saņēma Eiropas Kino akadēmijas nomināciju "Labākā Eiropas pilnmetrāžas animācijas filma".

Filmas veidotāji norāda, ka kinolente ir mūsdienīgs, smieklīgs un aizkustinošs ģimenes kino par vienpadsmitgadīgo Mēriju, viņas īpašajām attiecībām ar vecmāmiņu, kopīgo hobiju - veselīgu ēdienu gatavošanu - un sapni būt par šefpavāri, kā arī par ģimenes spoku, kurš eksistē, lai palīdzētu Mērijai uz mūžu atvadīties no omītes.

"Meitene dzinējsuns" ir Luksemburgas, Itālijas, Īrijas, Lielbritānijas, Latvijas, Igaunijas un Vācijas kopražojuma filma. Latviešu valodā ierunātā filma ir veidota pēc īru rakstnieka Rodija Doila noveles, kuras režisors, scenārists un mūziķis ir Endzo d’Alo.

Filmu studijā "Rija" veikta filmas fonu gleznošana, animācijas un ieskaņošanas darbi. Filmas producents Vilnis Kalnaellis uzsver, ka D’Alo uzticēja animācijas fonu veidošanu māksliniecei ar animācijas pieredzi un starptautisku atzinību, gleznotājai Laimai Puntulei. Viņš klāsta, ka Puntule spējusi atveidot animācijas kino poētisku, pat ja filmas animācija un tēli ir reālistiski.

Savukārt animatores Agneses Aizpurietes un filmu studijas "Rija" animācijas īsfilma "Dubnas preteklis" vēsta par odu, kurš mīt Dubnas upes krastā un mēģina atrast kādu, kurš spēs novērtēt viņa dziesmu. Pārējie pļavas iemītnieki odu ir nodēvējuši par Pretekli, jo nelāgu pārpratumu dēļ oda izdarības apkārtējiem šķiet nejaukas.

Filmas veidotāji norāda, ka "Dubnas preteklis" piedāvā skatītājiem humoru, dziesmas un ieskatu upes krasta dzīvē. Tas esot sirsnīgs stāsts, kas piemērots visai ģimenei. Īsfilma būs skatāma no 11.oktobrī lielākajos Latvijas kinoteātros pirms pilnmetrāžas animācijas filmas "Meitene dzinējsuns".