“ABBA” dalībnieku dzīvesstāsti: vientulība, traģēdijas un atgriešanās mūzikas pasaulē
foto: Stella Pictures/Abaca/Sipa USA/ Vida Press
Grupa "ABBA" 2024. gadā. No kreisās: Bjorns Ulveuss, Anni-Frīda Lingstada, Agneta Feltskūga un Benijs Andersons, pēc apbalvojuma saņemšanas no Zviedrijas karaļa un karalienes par izcilo ieguldījumu Zviedrijas un pasaules popmūzikas vēsturē.
Slavenības

“ABBA” dalībnieku dzīvesstāsti: vientulība, traģēdijas un atgriešanās mūzikas pasaulē

Gerda Ansone

Jauns.lv

Zviedru kvartets “ABBA” bija vairāk nekā tikai grupa – tā bija fenomens, kas ietekmēja popmūzikas attīstību visā pasaulē. Taču, kad grupa 1982. gadā izbeidza darbību, jautājums bija, kā četri tās dalībnieki tiks galā ar dzīvi ārpus prožektoru gaismām. Kamēr viņu dziesmas joprojām skanēja visā pasaulē, Agneta, Bjorns, Anni-Frīda un Benijs gāja katrs savu sarežģītu ceļu, saskaroties ar personīgām traģēdijām, pārmaiņām un, galu galā, atgriezās mūzikas pasaulē.

“ABBA” dalībnieku dzīvesstāsti: vientulība, traģēd...

Leģendārā zviedru popgrupa “ABBA”, kas dibināta 1970. gadu sākumā, piedzīvoja izcilus panākumus ar tādiem hitiem kā "Dancing Queen", "Mamma Mia", un "Waterloo". Grupa, kurā bija četri dalībnieki – Agneta Feltskūga, Bjorns Ulveuss, Benijs Andersons un Anni-Frīda Lingstada –, kļuva par vienu no veiksmīgākajām popgrupām pasaules mūzikas vēsturē. Tomēr 1982. gadā apvienība uz nenoteiktu laiku pārtrauca aktīvu darbību, un tās dalībnieki devās katrs savu ceļu.

foto: CAMERA PRESS/Heilemann / Vida Press
Grupa "ABBA" septiņdesmoto gadu beigās. No kreisās - Bjorns, Agneta, Anni-Frīda un Benijs.
Grupa "ABBA" septiņdesmoto gadu beigās. No kreisās - Bjorns, Agneta, Anni-Frīda un Benijs.

Lai gan “ABBA” nekad oficiāli netika paziņojusi par grupas pastāvēšanas beigām, tās mūziķu sabiedriskās un muzikālās aktivitātes turpinājās jau individuāli. Savulaik tika izteikti minējumi, ka grupas pastāvēšanas beigas lielā mērā esot saistītas ar abu precēto pāru laulību izjukšanu. Agneta bija precējusies ar Bjornu, bet Benijs ar Anni-Frīdu. Laika gaitā šīs romantiskās attiecības zaudēja stabilitāti un beidzās ar šķiršanos, kas ieviesa nemieru arī grupas iekšējā mikroklimatā. Neskatoties uz to, ka pēc “ABBA” darbības beigām dalībnieki devās katrs savu ceļu, viņu dzīve turpināja būt sabiedrības uzmanības centrā. Apskatīsim katra dalībnieka dzīvi un karjeru pēc grupas darbības pārtraukšanas, pievēršot uzmanību privātās dzīves kāpumiem un kritumiem, kā arī profesionālajiem sasniegumiem.

Leģendārā zviedru popgrupa ABBA

Nākamā lapa: Agneta Feltskūga – miera meklējumos