Oktobrī Rīgā koncertēs astoņdesmito gadu elektroniskās mūzikas zvaigznes "Laid Back"
foto: Publicitātes
Oktobrī ar koncertu VEF Kultūras pilī viesosies astoņdesmito gadu elektroniskās mūzikas zvaigznes "Laid Back".
Mūzika
2024. gada 3. septembrī, 10:55

Oktobrī Rīgā koncertēs astoņdesmito gadu elektroniskās mūzikas zvaigznes "Laid Back"

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Oktobrī ar koncertu VEF Kultūras pilī viesosies astoņdesmito gadu elektroniskās mūzikas zvaigznes "Laid Back".

Oktobrī Rīgā koncertēs astoņdesmito gadu elektroni...

Pasaulslavenais un leģendārais dāņu elektroniskās mūzikas duets - Tims Štāls (vokāls, taustiņinstrumenti, bass, bungas) un Džons Guldbergs (vokāls, ģitāra, bass) - uz skatuves kāps 20. oktobrī pulksten 19.

Šajā vakarā izskanēs grupas populārākās dziesmas, kuras savulaik kļuva par hitiem visā pasaulē: «Maybe I'm Crazy», «High Society Girl», «White Horse, «Bakerman» un, protams, grupas vizītkarte – dziesma «Sunshine Reggae» - dueta visu laiku pārdotākais ieraksts, kas 1983. gadā iekaroja daudzu valstu dziesmu topus.

70. gadu vidū mūzikas pasaulē ienāca revolucionāras jaunās tehnoloģijas: vairāku celiņu magnetofoni, ritma mašīnas un sintezatori. Tolaik kādā piemājas pagalmā Kopenhāgenas centrā Džons Guldbergs bija izveidojis nelielu studiju, kurā viņi kopā ar Timu sāka eksperimentēt un veikt demo ierakstus. Drīz vien puiši saprata, ka ir radījuši jaunu skanējumu, muzicēšanas veidu un vienlaikus – arī savu stilu. Sākotnēji viņu apvienība saucās "The Starbox Band", taču kopš 1979. gada viņi pazīstami kā elektroniskās mūzikas duets "Laid Back".
 
«Laid Back» debijas albums ar tādu pašu nosaukumu kā dziesma «Maybe I'm Crazy» klajā nāca 1981. gadā. Acumirklī Dānijā tas kļuva par hitu Nr. 1, vienlaikus iegūstot arī plašu popularitāti ārpus grupas mītnes zemes. Taču jau 1982. gada vasarā par īstu sensāciju visā pasaulē kļuva superhits «Sunshine Reggae» («Saulainais regejs»). Sākotnēji dziesma slavas ceļu sāka Dānijā, tad arī Itālijā un vēlāk – Rietumvācijā, kur tika pārdoti vairāk nekā 750 000 singla kopiju. Tālāk hits nokļuva īstā slavas zenītā, ieņemot hitparāžu pirmās vietas 22 pasaules valstīs. Līdz šai dienai ir pārdots vairāk nekā 20 miljoni «Sunshine Reggae» ierakstu kopiju. Gadu vēlāk šis skaņdarbs tika iekļauts grupas otrajā studijas albumā «Keep Smiling», un tajā skan vēl viens Latvijā ļoti labi zināms grupas hits - «High Society Girl».
 
Savukārt ASV vislielāko popularitāti ieguva tieši singla B-puses sacerējums «White Horse», kas arīdzan vēlāk kļuva par vienu no apvienības ikoniskākajiem hitiem citviet pasaulē. Fanka žanrā ieturēts un ar izteiksmīgu basu taktīm bagātais elektroniskās mūzikas skaņdarbs īpaši populārs kļuva Amerikas deju zālēs un topos.
 
Pēc samērā pieticīgākiem panākumiem ar albumiem «Play It Straight (1985) un «See You in the Lobby» (1987) «Laid Back» 1989.gadā atgriezās pasaules hitparādēs ar jaunu meistarstiķi «Bakerman», turklāt dziesmas videoklipa autors ir izcilais dāņu kinorežisors Larss fon Trīrs. Tajā mūziķi redzami, lecot ar izpletni un lidojuma laikā spēlējot savus mūzikas instrumentus.
 
«Laid Back» arvien turpina aktīvi uzstāties, ieraksta jaunas dziesmas un piedalās dažādos projektos. Piemēram, 2001.gadā abi mūziķi sacerēja mūzikas partitūru dāņu filmai „Flyvende Farmor”, par kuru saņēma «Roberta» (Dānijas «Oskara») balvu. Tajā pašā gadā viņi parādīja savu jauno māksliniecisko pusi, Kopenhāgenā sarīkojot gleznu izstādi. Duets nereti uzstājās dažādos īpašos koncertos un festivālos, un kā spilgtākais no tiem noteikti ir prestižais Roskildes festivāls. 2005.gadā klajā nāca grupas devītais studijas albums «Happy Dreamer», kad īpaši populārs kļuva singls «Beautiful Day». Iespējams, tā panākuma atslēga slēpās apstāklī, ka duets sadarbojās ar pazīstamo dīdžeju un producentu «Trentemøller», kurš radīja dziesmas remiksu. «Laid Back» sāka veidot arvien mākslinieciskākus videoklipus, brīvi izmantojot savu izdomas bagāto grafiku un vizuālo noformējumu. 

Kopš pašiem darbības pirmsākumiem duets «Laid Back» ir saglabājis unikālo spēju radīt mūziku savā īpašajā stilā, vienlaikus nepārtraukti pievienojot kaut ko jaunu. Ja Timam un Džonam pajautā, kā tapusi kāda konkrētā dziesma, atbilde gandrīz vienmēr ir šāda: «Mēs vienkārši improvizējām bez nodoma.» Tā tas bija arī ar dubultalbumu «Uptimistic Music (2013), turklāt grupā ienāca jauni radošie spēki.
 
2019. gadā par ilggadīgu ieguldījumu starptautiskajā mūzikas arēnā «Laid Back» saņēma prestižo Dānijas balvu «Gada pionieris», un šis gads grupai bija īpašs, jo apritēja 40 gadi kopš dueta izveidošanas. Jubileja tika atzīmēta ar jaunu albumu «Healing Feeling», bet pērn dienas gaismu ieraudzīja 21. studijas ieraksts «Road To Fame».