Tūristu paradīzi Bali iecienījušie ārzemnieki var nokļūt cietumā uz mūžu. Kāda "nevainīga" iemesla dēļ?
foto: EPA/Scanpix
Tūristi Bali pludmalē
Tūrisms

Tūristu paradīzi Bali iecienījušie ārzemnieki var nokļūt cietumā uz mūžu. Kāda "nevainīga" iemesla dēļ?

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ārzemju tūristiem pasaulslavenajā Indonēzijas paradīzes salā Bali būs jārēķinās ar potenciālu ilgu cietumsodu līdz pat mūža ieslodzījumem par šķietami nevainīgiem pārkāpumiem. Atliek tikai uzturēties Indonēzijā krietni ilgāk, nekā atļauts.

Ja agrāk ārzemju tūristi un atpūtnieki, kurus pievilināja Bali pludmales un citi tropiskie jaukumi, par pārāk ilgu uzkavēšanos riskēja ar nokļūšanu aiz restēm no pusgada līdz gadam, tad tagad būs jārēķinās pat ar 20 gadu cietumsodu vai vēl trakāk — ar mūža ieslodzījumu par noziegumiem, par kuriem bija paredzēta vairāk nekā piecu gadu brīvības atņemšana, saskaņā ar Indonēzijas valdības radikālajiem pasākumiem nelegālās imigrācijas apkarošanā, vēsta "Bali Sun".

Indonēzijā ir vairāk nekā 280 miljoni iedzīvotāju un tā lepojas ar vairāk nekā 17 000 salām, pievilinot neskaitāmus tūristus un tropu pludmaļu cienītājus, taču Indonēzijas dienesta direktors Silmi Karims brīdinājis, ka pret ieceļošanas noteikumu, kā arī sabiedriskās kārtības pārkāpējiem būs nulles iecietība. Aizvien vairāk ārzemnieku pamanās uzturēties Indonēzijā ilgāk nekā atļauts, turklāt pat gadiem ilgi.

Karims piebilda, ka plānots pastiprināt patruļas un izveidot vairāk imigrācijas kontrolpunktu, lai  "indonēziešiem radītu drošu situāciju". "Indonēzija ir valsts, kas atbalsta tūrisma sektoru, taču līdztekus komfortam ir jābūt kārtībai. Mēs vēlamies, lai ārzemnieki, kuri ierodas Indonēzijā, saprastu un ievērotu šajā valstī spēkā esošos noteikumus un normas."

Jūnijā Bali varas iestādes aicināja atpūtniekus atbilstoši ģērbties reliģiski nozīmīgās vietās, neapgānīt svētvietas un nenodarboties ar nelegālu uzņēmējdarbību. 

Pēdējā laikā aizvien biežāk ziņots par ārzemnieku slikto uzvedību Bali, tostarp ar vietējo paražu neievērošanu, nepiedienīga uzvedību un dažādām trakulībām, īpaši reibumā, Piemēram, augustā arestēja britu, kurš kādā ciemā dzērumā sabojāja svētu statuju, pērn vācu tūrists kails iejaucās Ubudas tempļa dejas priekšnesumā, kāda dāniete tika arestēta par savu dzimumorgānu publisku atkailināšanu, bet krievieti deportēja par puskailu fotografēšanos kāda svēta kalna virsotnē, vēsta "South China Morning Post".

Oficiālie dati liecina, ka 2024. gada pirmajā pusgadā Bali apmeklēja 3,89 miljoni tūristu, salīdzinot ar 2,9 miljoniem analoģiskā laika posmā pērn. Šogad no Bali jau deportēti vairāk nekā 400 cilvēki par dažādiem imigrācijas likumu pārkāpumiem.