Eksperte skaidro, kāpēc Latvijā ir augstākas pārtikas cenas
foto: LETA
Pārtikas cenas Baltijas valstīs būtiski atšķiras.

Eksperte skaidro, kāpēc Latvijā ir augstākas pārtikas cenas

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Diemžēl jāsecina – Latvijā cenas tiešām ir augstākas nekā kaimiņvalstīs, TV24 raidījumā “Dienas personība” atzina Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

“Vērtējot cenas pārtikas veikalu ķēžu tīklos Baltijā, diemžēl ir jāsecina, ka pēdējā laikā Latvijā cenas tiešām ir dārgākas nekā Lietuvā. Igaunijā cenas ir līdzīgas mūsējām, turklāt tur ir lielāks PVN pārtikai,” atzīst Gulbe.

Skaidrojot, kāpēc šādas cenu atšķirības, Gulbe norādīja uz faktu, ka mūsu lielveikalu ķēžu grupā mums nav lielas konkurences. "Mums ir mazie veikali, tāpēc viņiem ar lielajiem ir grūti konkurēt."

“Ja salīdzina “Lild” ķēdi visās trijās Baltijas valstīs, tad diemžēl Latvijā cenas arī ir lielākas,” atzina Gulbe, skaidrojot to ar, ka veikals pielāgojas kopējai vietējā tirgus situācijai.

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) pavēstījusi, ka pārtikas preču groza vērtība gada laikā pieaugusi par 9%. Vislielākais cenu kāpums ir gaļas produktiem (līdz pat 20%), seko konservācija un citrusaugļi ar 10% pieaugumu. Samazinājušās cenas dārzeņiem (līdz pat 50%), dzērieniem un miltiem un to izstrādājumiem (līdz 10%). Augstākais cenas kāpums – 46% Latvijas āboliem, seko marinēti gurķi ar 33%. Lielākais cenu kritums – mannai – 48%, seko griķi un tomātu sula - pa 23%.