Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Lielbritānijā pirms termiņa atbrīvos 1100 ieslodzītos
foto: EPA/Scanpix
B kategorijas vīriešu cietums Vandsvortā Londonas Vandsvortas apgabalā.
Pasaulē

Lielbritānijā pirms termiņa atbrīvos 1100 ieslodzītos

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv / LETA

Nākamnedēļ Lielbritānijā pirms termiņa tiks atbrīvoti vēl 1100 ieslodzīto, valdībai cenšoties atslogot pārblīvētos cietumus.

Lielbritānijā pirms termiņa atbrīvos 1100 ieslodzī...

Tā jau ir otrā partija ieslodzīto, kas tiek atbrīvoti pirms termiņa saskaņā ar jaunās leiboristu valdības politiku, kas paredz, ka minimālais laiks, ko notiesātajam jāpavada cietumā, tiek samazināts no 50% līdz 40% no piespriestā soda.

Pirmajā kārtā septembra vidū tika atbrīvoti 1700 ieslodzītie, samazinot kopējo cietumnieku skaitu no 88 521 līdz 86 333. Kopš tā laika ieslodzīto skaits atkal pieaudzis līdz 87 028, kas ir tikai nedaudz mazāk nekā jūlijā, kad par savu ieceri mazināt cietumu noslogotību paziņoja leiboristu valdības tieslietu ministre Šabaha Mahmuda.

Viņa brīdināja, ka cietumos var pietrūkt vietas un tas var izraisīt tiesu sistēmas sabrukumu, jo tiesnešiem nebūs uz kurieni nosūtīt notiesātos. Pirmstermiņa atbrīvošana neattiecas uz tiem, kas notiesāti par seksuāliem noziegumiem, ģimenes vardarbību, terorismu, un uz vardarbīgiem noziedzniekiem, kam piespriesti vairāk nekā četri gadi.

Septembrī kļūdas pēc tika atbrīvoti 37 ieslodzītie, kuru spriedumi nebija pareizi fiksēti.
Mahmuda ceturtdien apliecināja, ka visi 37 nepamatoti atbrīvotie ir atgriezušies cietumā. Nākamnedēļ Mahmuda ierosinās sodu politikas pārskatīšanu, lai izvērtētu, vai smagāki alternatīvie sodi nav efektīvāki kā īslaicīgi cietumsodi.