Lietuvā izvēlēta jaunā koalīcija - to veidos trīs pašreizējā Seima opozīcijas partijas
foto: AFP/Scanpix
ZZS priekšsēdētājs Ramūns Karbauskis jau pirms vēlēšanām vadījis sarunas ar sociāldemokrātu priekšsēdētāju.
Pasaulē

Lietuvā izvēlēta jaunā koalīcija - to veidos trīs pašreizējā Seima opozīcijas partijas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv / LETA

Jauno Lietuvas valdības koalīciju veidos trīs pašreizējā Seima sasaukuma opozīcijā esošās partijas - Lietuvas Sociāldemokrātiskā partija, Zemnieku un zaļo savienība un Demokrātiskā partija "Lietuvas vārdā", paziņojusi sociāldemokrātu priekšsēdētāja Vilija Blinkevičūte.

Lietuvā izvēlēta jaunā koalīcija - to veidos trīs ...

Otrdien viņa tikās ar centriski kreisās Zemnieku un zaļo savienības priekšsēdētāju Ramūnu Karbauski. Žurnālistiem Blinkevičūte atklāja, ka sarunas ar Karbauski un centriski kreisās Demokrātiskās partijas "Lietuvas vārdā" līderi Sauļu Skverneli notikušas jau pirms vēlēšanām.

"Mēs patiešām bijām apsprieduši, ka panākumu gadījumā, iegūstot vēlētāju uzticību un mandātu, mūsu partijas būs tās, kas veidos centriski kreisu koalīciju. Tas arī ir noticis," sacīja Eiropas Parlamenta deputāte.

Viņa teica, ka būs vēl viena tikšanās starp trīs partiju līderiem, taču tās norises laiku neprecizēja Savukārt Karbauskis sacīja, ka vēl viena tikšanās nav nepieciešama pirms 27.oktobrī gaidāmās Seima vēlēšanu otrās kārtas. Otrdien uz tikšanos sociāldemokrātu galvenajā birojā ieradās arī bijušais prezidenta amata kandidāts Igns Vēgēle, kurš parlamenta vēlēšanās kandidē kopā ar zaļzemniekiem.

Demokrātu līderis Sauļus Skvernelis pirmdien paziņoja, ka koalīcija ar Liberāļu kustību būtu paredzamāka nekā ar zaļzemniekiem. Zemnieku un zaļo savienības priekšsēdētājs Karbauskis sadarbību ar Demokrātisko partiju "Lietuvas vārdā" pieļāvis tikai tad, ja valdībā nebūs Skverneļa. Skvernelis 2016.gadā kā zaļzemnieku premjera amata kandidāts tika ievēlēts Seimā un kļuva par valdības vadītāju. Pēc 2020.gada vēlēšanām zaļzemnieki Seimā palika opozīcijā, un 2021.gadā Skvernelis un vēl deviņi deputāti pavēstīja, ka aiziet no partijas frakcijas un veido jaunu partiju.

Kā liecina svētdien notikušās Lietuvas parlamenta vēlēšanu daudzmandātu apgabala balsojuma provizoriskie rezultāti, kuru publicējusi Lietuvas Centrālā vēlēšanu komisija, nākamajā Seimā iekļuvuši sešu politisko spēku kandidāti: sociāldemokrāti, pašreizējās valdošās koalīcijas lielākā partija - konservatīvā "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", pērn dibinātā labēji populistiskā partija "Nemunas rītausma", Demokrātiskā partija "Lietuvas vārdā", pašlaik valdības koalīcijā esošā Liberāļu kustība un Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība.

Vēl pirmajā kārtā mandāta ieguvējs noskaidrots astoņos no 71 vienmandāta apgabala.

Divus Seima deputāta mandātus ieguvuši centriski labējās partijas "Poļu vēlēšanu akcija - Kristīgo ģimeņu savienība" kandidāti vienmandāta apgabalos, lai gan daudzmandātu apgabalā atbalsts partijai nebija pietiekams iekļūšanai parlamentā. Ķēdaiņu vienmandāta apgabalā ar 41,36% balsu uzvarējis neatkarīgais kandidāts Viktors Fjodorovs.

Pārējos vienmandāta apgabalos 27.oktobrī notiks vēlēšanu otrā kārta, kur sacentīsies pirmajā kārtā divus labākos rezultātus ieguvušie kandidāti. Blinkevičūte vēlēšanu naktī paziņoja, ka ir vienojusies ar Skverneli par valdības koalīcijas veidošanu. Seims, kurā ir 141 deputāts, tiek ievēlēts uz četriem gadiem. 70 deputātus ievēlē daudzmandātu apgabalā pēc partiju sarakstiem, bet 71 deputātu - vienmandāta apgabalos. Balsstiesības ir vairāk nekā 2,3 miljoniem Lietuvas pilsoņu. Pirmajā kārtā vēlētāju aktivitāte bija 52,06%.