Sievietes, kuras nestrādā sāpīgu menstruāciju dēļ, izmaksā Apvienotajai Karalistei 13 miljardus eiro gadā
foto: Shutterstock
Sievietes, kuras nestrādā sāpīgu menstruāciju, endometriozes, fibroīdu un olnīcu cistu dēļ, Lielbritānijas ekonomikai izmaksā 11 miljardus mārciņu (13 miljardus eiro) gadā, norādīts jaunajā pētījumā. 
Pasaulē

Sievietes, kuras nestrādā sāpīgu menstruāciju dēļ, izmaksā Apvienotajai Karalistei 13 miljardus eiro gadā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Jaunais pētījums atklāj, ka Apvienotā Karaliste gadā zaudē miljardiem eiro, jo neiegulda pietiekami daudz naudas sieviešu veselības problēmu risināšanā, informē “Euronews”.

Sievietes, kuras nestrādā sāpīgu menstruāciju dēļ,...

Sievietes, kuras nestrādā sāpīgu menstruāciju, endometriozes, fibroīdu un olnīcu cistu dēļ, Lielbritānijas ekonomikai izmaksā 11 miljardus mārciņu (13 miljardus eiro) gadā, norādīts jaunajā pētījumā.  Pētījumu sagatavoja Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta Konfederācija (NHS), sieviešu veselības labdarības organizācija “CREATE Health Foundation” un konsultāciju firma “London Economics”.Tas atklāj, ka aptuveni 60 000 sieviešu Lielbritānijā nespēj strādāt menopauzes simptomu dēļ. Kā traucējošie simptomi tika norādīti karstuma viļņi, muskuļu sāpes, “smadzeņu migla” un miega traucējumi. Parasti menopauze ietekmē sievietes vecumā no 45 līdz 55 gadiem, norāda NHS. 

Dr. Laila Makkej, NHS Konfederācijas politikas direktore, pastāstīja “Euronews”, ka, sniedzot katrai sievietei atbalstu veselības problēmu risināšanā, tas pozitīvi ietekmētu ekonomiku. Sievietēm nenāktos tik bieži kavēt darbu, un uzlabotos viņu produktivitāte, kas galu galā nāk par labu uzņēmumiem un ekonomikai kopumā. 

Pētījuma autori norādīja, ka, ja Lielbritānija izvēlētos ieguldīt papildus 1 mārciņu (1,19 eiro) katras sievietes dzemdniecības un ginekoloģijas pakalpojumos, ekonomikai tas atnestu aptuveni 319 miljonus mārciņu (379,2 miljonus eiro) atdevi. Ir aicināts ieguldīt naudu arī jaunākajās tehnoloģijās, lai sievietes varētu saņemt nepieciešamo diagnostiku un ārstēšanu.

Pagājušajā gadā Apvienotās Karalistes labdarības organizācijas “Wellbeing of Women” veiktā aptaujā tika konstatēts, ka gandrīz visām no 3000 aptaujātajām sievietēm ir bijušas sāpīgas menstruācijas, savukārt 60% sieviešu šīs sāpes ir bijušas neizturamas. Vairāk nekā puse aptaujāto norādīja, ka ir grūti atrast palīdzību vai atbalstu menstruālo sāpju ārstēšanai, un 47% no aptaujātajiem apgalvoja, ka viņu darbavieta neuztver viņu menstruāciju problēmas nopietni.