Lieliskais Dairis Bertāns ar 31 punktu palīdz "VEF Rīga" pieveikt vareno Bonnas "Telekom" FIBA Čempionu līgas spēlē
foto: Zane Bitere/LETA
Dairis Bertāns neapturams pret Bonnas "Telekom"
Basketbols

Lieliskais Dairis Bertāns ar 31 punktu palīdz "VEF Rīga" pieveikt vareno Bonnas "Telekom" FIBA Čempionu līgas spēlē

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Dairis Bertāns otrdien Rīgā guva 31 punktu viņa pārstāvētās "VEF Rīga" komandas uzvarā Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas pamatturnīra pirmajā spēlē, ar 86:72 (19:21, 22:21, 17:17, 28:13) pieveicot 2022./2023.gada sezonas turnīra uzvarētāju Bonnas "Telekom".

Lieliskais Dairis Bertāns ar 31 punktu palīdz "VEF...

Bertāns 31 punktu guva nedaudz vairāk nekā 32 spēles minūtēs, realizējot septiņus no 11 tālmetieniem, trīs no septiņiem divpunktu metieniem un četrus no pieciem soda metieniem, sakrājot mačā labāko efektivitātes koeficientu 26 un +/- rādītāju +23.

19 punktus un piecas rezultatīvas piespēles sakrāja Isufs Sanons, 13 punktus guva Māris Gulbis, bet 11 punktus un septiņas rezultatīvas piespēles sakrāja Herisons Klīrijs. Viesiem 25 punktus un sešas rezultatīvas piespēles sakrāja Dariass Makgī, 11 punktus un sešas atlēkušās bumbas - Endželo Alegri, bet desmit punktus un 12 atlēkušās bumbas - Tomass Kenedijs.

Maču labāk sāka mājinieki, pēc diviem Isufa Sanona divpunktu metieniem izvirzoties vadībā ar 4:0, bet pēc Herisona Klīrija divpunktu metiena panākot 9:3. Pēc diviem precīziem trīspunktu metieniem pēc kārtas vadībā ar 16:14 jau bija Vācijas klubs, līdzīgai cīņai turpinoties līdz ceturtdaļas beigām. Otro ceturtdaļu labāk uzsāka viesi, pēc Dariasa Makgī trīspunktnieka panākot līdz tam lielāko pārsvaru spēlē - 32:25. Tomēr nākamos deviņus punktus guva Dairis Bertāns, "VEF Rīga" atgūstot vadību - 34:32.

Līdzīga cīņa noritēja līdz otrā puslaika sākumam, kad vispirms viesi pēc Tomasa Kenedija divpunktu metiena izvirzījās vadībā ar 44:41, bet tad deviņu punktu izrāvienu veica "VEF Rīga", pēc Rodrigo Būmeistera divpunktu metiena panākot 50:44. 28.minūtē gan pēc Tila Paipa tālmetiena rezultāts atkal bija neizšķirts - 54:54. Pēc 10:0 izrāviena trešās un ceturtās ceturtdaļas mijā un Sanona Trīspunktnieka mājinieki izvirzījās vadībā ar 64:59, vēlāk palielinot pārsvaru līdz 67:61. 36. minūtē, zem sava groza ievadot bumbu spēlē, Sanona kājas muskuli sarāva krampis, un viņš atstāja laukumu, taču vēlāk atgriezās laukumā. Pēc Klīrija divpunktu metiena mājinieki pirmoreiz spēlē panāca desmit punktu pārsvaru - 78:68, noturot vadību līdz mača beigām.

2023. gads Bonnas vienībai bija veiksmīgs - komanda ne tikai pēc 14 gadu pārtraukuma atgriezās Vācijas bundeslīgas finālā, bet arī kļuva par FIBA Čempionu līgas uzvarētāju. Iepriekšējā sezonā "Telekom" bundeslīgas pamatturnīrā bija septītā, bet izslēgšanas turnīrā nepārvarēja ceturtdaļfināla barjeru. Arī FIBA Čempionu līgā bonnieši netika pāri ceturtdaļfināla barjerai.

Šogad, lai cīnītos Čempionu līgas pamatturnīrā, Vācijas klubam bija jāspēlē kvalifikācijas turnīrā, kura finālā tika pārspēta Sasāri "Dinamo" vienība no Itālijas. Bundeslīgas sezonu Bonnas vienība sāka ar vienu uzvaru divās spēlēs, bet šīs komandas aizsargs Flendruss Flemings ar vidēji spēlē gūtiem 21,5 punktiem ir turnīra trešais rezultatīvākais spēlētājs. Arī rīdzinieku sezonas ievada bilance Latvijas-Igaunijas Basketbola līgā ir 1-1.

Otrā E grupas spēlē otrdien Atēnu AEK mājās ar 80:71 (26:23, 21:19, 14:12, 19:17) pieveica Izraēlas komandu Ramatganas "Maccabi".

Citos mač Latvijas Roberts Blumbergs Stambulā guva astoņus punktus viņa pārstāvētās Stambulas "Galatasaray" uzvarā Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas pamatturnīra pirmajā spēlē, bet Rodiona un Artūra Kurucu pārstāvētā Mursijas UCAM cieta zaudējumu savā laukumā.

D grupas spēlē "Galatasaray" mājās ar 103:91 (30:13, 26:20, 22:29, 25:29) pieveica Vācijas komandu Vehtas "Rasta". Blumbergs 16 minūtēs un 19 sekundēs laukumā realizēja vienīgo divpunktu metienu, vienu no diviem tālmetieniem un trīs no četriem soda metieniem. Latvieša kontā arī četras atlēkušās bumbas, kļūda, divas pārķertas bumbas, efektivitātes koeficients 11 un +/- rādītājs -2. Uzvarētāju rindās 21 punktu un deviņas rezultatīvas piespēles sakrāja Otiss Livingstons, bet viesiem 18 punktus guva Džeidens Gārdners.

Kurucu pārstāvētā UCAM H grupas spēlē savā laukumā pagarinājumā ar 97:103 (21:22, 21:22, 24:19, 19:22, 12:18) piekāpās Turcijas klubam "Manisa". R.Kurucs 16 minūtēs un piecās sekundēs laukumā guva deviņus punktus, realizējot četrus no sešiem divpunktu metieniem un vienīgo soda metienu, bet netrāpot trīs tālmetienus. Latvieša kontā arī piecas atlēkušās bumbas, rezultatīva piespēle, trīs kļūdas, divas pārķertas bumbas, divas personiskās piezīmes, efektivitātes koeficients deviņi un +/- rādītājs -1. A.Kurucs bija pieteikumā, bet laukumā nedevās. Mājiniekiem 23 punktus guva Dilans Eniss, bet uzvarētāju rindās 36 punktus, pa sešām atlēkušajām bumbām, rezultatīvām piespēlēm un kļūdām sakrāja Seibens Lī, bet 22 punktus un sešas atlēkušās bumbas - Dževons Frīmens-Libertijs.

Pamatturnīrā 32 komandas pirmajā posmā ir sadalītas astoņās apakšgrupās. Grupu uzvarētājas nodrošina vietu otrajā posmā, bet vēl astoņas komandas tiks noskaidrotas "play-in" kārtā, kurā piedalīsies otro un trešo vietu grupās ieņēmušās vienības. Pērn "VEF Rīga" savā piektajā Čempionu līgas sezonā netika tālāk par pirmo posmu, ieņemot pēdējo vietu grupā kopā ar Stambulas "Darussafaka", "Cholet" un Tenerifes "Lenovo". Iepriekšējā sezonā turnīrā uzvarēja Malagas "Unicaja", kas finālā ar 80:75 pārspēja Tenerifes basketbolistus.