Pasaulē

“Kabulā kaķis ir brīvāks nekā sieviete”: aicina aizsargāt sieviešu tiesības Afganistānā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Pirmdien Kataras, Indonēzijas, Īrijas un Šveices pārstāvniecības Ņujorkā kopā ar Sieviešu forumu par Afganistānu sanāksmē “the Inclusion of Women in the Future of Afghanistan” apsprieda pašreizējo situāciju Afganistānā sieviešu tiesību jomā, ziņo “Global Issues”.

“Kabulā kaķis ir brīvāks nekā sieviete”: aicina ai...

Kopš 2021. gada augusta Talibāns ir sistemātiski ierobežojušas sieviešu un meiteņu tiesības, liedzot viņām iespējas piedalīties Afganistānas sabiedrības dzīvē. Neraugoties uz vairākkārtējiem starptautiskās sabiedrības aicinājumiem aizsargāt sieviešu tiesības, Talibāns tās ir vēl vairāk ierobežojis. Jaunākie likumi aizliedz sievietēm publiskajās vietās runāt un dziedāt.

Asila Vardaka, Afganistānas cilvēktiesību aktīviste, no Sieviešu foruma par Afganistānu teica sanāksmē, ka sievietes tiek sistemātiski izdzēstas no sabiedrības. Habiba Sarābi, bijusī sieviešu lietu ministre, teica: "Talibāns turpinās virzīt savu dienas kārtību, viņi to uzskata par tīru islāmisku režīmu... Mums ir jāturās pie ANO Konvencijas par diskriminācijas izskaušanu pret sievietēm."

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs atkārtoti norādīja uz nepieciešamību iesaistīt sievietes Afganistānas nākotnes veidošanā, sakot, ka bez izglītotām un pilnvarotām sievietēm valsts nevar plaukt globālajā mērogā. Afganistānas miera sarunu grupas dalībniecei Favzia Koofi, kā arī bijusī Afganistānas parlamenta priekšsēdētāja, teica: "Ir nepieciešams izdarīt lielāku spiedienu uz Talibānu, jo tas ir vienīgais līdzeklis starptautiskās sabiedrības rīcībā."

Amerikāņu aktrise Merila Strīpa spilgti ilustrēja sieviešu smago situāciju, salīdzinot dzīvnieku un sieviešu tiesības Afganistānā. Merila Strīpa teica: "Šodien Kabulā kaķis ir brīvāks nekā sieviete. Kaķis var sēdēt uz sava priekšnama un sajust sauli uz sejas, viņš var skriet pakaļ vāverei. Vāverei ir vairāk tiesību nekā meitenei Afganistānā... Šis ir brīdinājums pārējai pasaulei."