Vācijas bibliotēkā atklāts nezināms Mocarta jaunības gadu skaņdarbs
foto: dpa/picture-alliance
Leipcigas pašvaldības bibliotēkas darbiniece rokās tur Volfganga Amadeja Mocarta mūzikas manuskriptu.
Pasaulē

Vācijas bibliotēkā atklāts nezināms Mocarta jaunības gadu skaņdarbs

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Leipcigas bibliotēkā atklāts agrīns Volfganga Amadeja Mocarta (1756–1791) darbs, iespējams, komponēts, kad viņš bija pusaudzis. Kompozīcija, tapusi 1760. gada vidū, un tā sastāv no septiņiem īsiem skaņdarbiem stīgu trio izpildījumam, un tās kopējais ilgums ir aptuveni 12 minūtes, vēsta Lielbritānijas medijs "The Guardian".

Vācijas bibliotēkā atklāts nezināms Mocarta jaunīb...

Mocarts, dzimis 1756. gadā, bija izcils brīnumbērns, kurš komponēja jau agrā bērnībā sava tēva vadībā. Šis jaunatklātais darbs tika atrasts Leipcigas mūzikas bibliotēkā, kad pētnieki apkopoja jaunāko Kēhela kataloga izdevumu – galveno Mocarta darbu reģistru.

Skaņdarbs pirmo reizi tika atskaņots ceturtdien Zalcburgā, Kēhela kataloga jaunā izdevuma prezentācijas laikā, un skaņdarba pirmizrāde plānota sestdien Leipcigas operā.

Kompozīcija katalogā nosaukta par "Ganz kleine Nachtmusik" jeb "Ļoti maza nakts mūzika". Manuskripts rakstīts ar tumši brūnu tinti uz ar rokām gatavota papīra, un katra partitūra ir individuāli iesieta.

Kēhela katalogs norāda, ka šis darbs ir saglabājies vienā avotā, un autorības piešķiršana liecina, ka tas, iespējams, tapis pirms Mocarta pirmā ceļojuma uz Itāliju.