Vācijā kritizē Šolca izteikumus par mieru Ukrainā
foto: CAMERA PRESS/ROTA / Vida Press
Vācijas kanclers Olafs Šolcs.
Pasaulē
2024. gada 9. septembrī, 13:10

Vācijā kritizē Šolca izteikumus par mieru Ukrainā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv / LETA

Opozīcijā esoši Vācijas kristīgie demokrāti (CDU) pirmdien asi nosodījuši kanclera Olafa Šolca aicinājumu paātrināt pāreju uz miera procesu Krievijas-Ukrainas karā.

Vācijā kritizē Šolca izteikumus par mieru Ukrainā...

Šolcs lielajā vasaras intervijā raidsabiedrībai ZDF izteicies par virkni jautājumu, arī karu Ukrainā un Vācijas iekšpolitikas tēmām. CDU ārpolitikas runasvīrs Roderihs Kīzeveters laikrakstam "Bild" norādījis, ka Šolcs noticējis Krievijas propagandai un turpina turēties pie vecajiem vāciešu maldiem par Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu.

Izmaiņas Šolca nostājā, kā to raksturo Kīzeveters, ir farss, ar ko faktiski iezīmējas beigas kanclera agrāk postulētajam, ka Krievijas atkārtotais iebrukums Ukrainā kļuvis par pagrieziena punktu Vācijas drošības politikā. Šolcs cenšas sevi pozicionēt kā "miera kancleru", par ko Vācijai un tās sabiedrotajiem nākas maksāt ļoti dārgi, laikrakstam "Bild" atzinis Kīzeveters. 
Kanclers "pasliktina situāciju Ukrainā un tādējādi vājina Eiropas un Vācijas drošību", norādījis CDU politiķis.

Pretimnākšana Krievijai, kā apgalvo Kīzeveters, atbilst Šolca pārstāvēto sociāldemokrātu (SPD) stratēģijai "ļoti smalki virzīt Ukrainu uz viltus mieru, ko noteiktu Krievija, pakāpeniski samazinot atbalstu un tā vietā aicinot uz viltus sarunām". "Uzskatu, ka tagad ir pienācis laiks apspriest, kā mēs varam ātrāk izkļūt no šīs kara situācijas un panākt mieru," intervijā ZDF izeicies Šolcs.
Viņš paudis arī atbalstu Krievijas dalībai otrajā miera samitā. Pirmais samits notika jūnijā Šveicē.

Pēc kanclera teiktā, jautājumā par Maskavas klātbūtnes nepieciešamību Berlīne solidarizējas ar Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska nostāju. "Noteikti būs vēl viena miera konference," viņš uzsvēra, tomēr nenorādot konkrētus datumus. Vācijas valdības vadītājs piebilda, ka viņam ar Zelenski bijusi ļoti uzticības pilna saruna. Kā norādīja kanclers, viņam ar Zelenski ir labas attiecības, uzsvēra Šolcs.