"Mums ir ļoti grūti tam noticēt. Viņš neizskatījās pēc tāda," Polijā vīrietis pie sevis mājās atveda sievieti un 5 gadus turēja ieslēgtu šķūnī
foto: Shutterstock
Ilustratīvs attēls.
Pasaulē
2024. gada 2. septembrī, 13:01

"Mums ir ļoti grūti tam noticēt. Viņš neizskatījās pēc tāda," Polijā vīrietis pie sevis mājās atveda sievieti un 5 gadus turēja ieslēgtu šķūnī

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Augusta beigās Polijā Gaikas ciema iedzīvotājs tika aizturēts pēc tam, kad viņš savu upuri - 30 gadus vecu sievieti vārdā Malgožata - bija atvedis uz slimnīcu ar pleca izmežģījumu.

"Mums ir ļoti grūti tam noticēt. Viņš neizskatījās...

Pēc cietušās teiktā, abi iepazinušies internetā un drīz vien sākuši satikties. 2019. gada janvārī apsūdzētais viņu atveda uz savām mājām un ieslodzīja šķūnī, pēc kā vairāk nekā piecus gadus mērdēja badā, piekāva un izvaroja. Šķūnī nebija elektrības un ūdens, cietušajai nebija piekļuves tualetei, higiēnas līdzekļiem, telefonam un saules gaismai, atsaucoties uz "My Glogow", raksta RTVi. Pēc Malgožatas teiktā, naktī vīrietis vedis viņu mazgāties un dažkārt vienkārši laistījis no šļūtenes, taču, ja viņa "klausījusi, tad saņēmusi siltu ūdeni".

Nežēlīgā apiešanās rezultātā 2023. gada augustā sievietei notika kuņģa un zarnu trakta perforācija, bet gadu vēlāk viņa guva plašu kreisās paduses traumu ar limfmezglu bojājumu, informēja Legnicas pilsētas prokuratūra. Pēc Malgožatas teiktā, viņa no apsūdzētā dzemdējusi bērnu, kuru atdevusi adopcijai. Piecu gadu laikā sieviete uz ielas izgājusi tikai dažas reizes, kad apsūdzētais viņu vedis uz slimnīcu ar lūzumiem un citām nopietnām traumām. Katrā iziešanas reizē vīrietis uzvilka viņai balaklāvu, lai viņa neredzētu apkārtni.

Malgožata apgalvo, ka baidījusies ārstiem pastāstīt par notiekošo, jo apsūdzētais draudējis, ka sūdzību gadījumā viņai būs "vēl sliktāk". Cietusī atrodas slimnīcā. Pēc ārstu teiktā, viņas dzīvībai nekas nedraud, taču viņai nepieciešams miers. Ar sievieti strādā psihologs.

Apcietinātajam uzrādīta apsūdzība par nelikumīgu brīvības atņemšanu, izvarošanu, fizisku un morālu vardarbību ar īpašu cietsirdību un miesas bojājumu nodarīšanu. Viņam draud piecu līdz 25 gadu cietumsods. Viņš vainu neatzina. Pēc kaimiņu teiktā, 35 gadus vecais Mateušs (apsūdzētā uzvārds netiek minēts) izvairījies no cilvēkiem, nekur nav strādājis un bijis atkarīgs no vecākiem. Vīrieša tēvs un māte apgalvo, ka neko "nav dzirdējuši un redzējuši". Šķūnis, kur tika turēta Malgožata, no dzīvojamās mājas ir atdalīts ar lielu pagalmu, raksta "Wyborcza". Ēka, domājams, bija aprīkota ar skaņas izolāciju.

"Mums visiem ir ļoti grūti tam noticēt. Viņš neizskatījās pēc tāda, kas varētu kādam kaitēt. Viņš ir labs puisis," izdevumam sacījusi vīrieša māte. Pēc viņas teiktā, Mateušs aptuveni divus gadus ticies ar meiteni un vedis viņu uz vecāku mājām, taču pēc tam abi šķīrušies. Pēc tam viņam vēl vismaz trīs reizes bija īsas attiecības. Mātei nepatika, ka Mateušs pa nakti veda meitenes mājās un "rīkoja bordeli". Pēc tam, kad viņa to bija paziņojusi, vīrietis vecākus vairs neiepazīstināja ar izredzētajām. Kaimiņi Mateušu dēvē par "dīvainīti", daži atzinuši, ka baidījušies no viņa. Viņš ne ar vienu nav uzturējis ciešus kontaktus, ne vienmēr sasveicinājies un naktīs klīdis laternas gaismā, "Wyborcza" pastāstīja ciemata iedzīvotāji. Viena no izdevuma sarunbiedrēm paziņojusi, ka Mateušam “nav viss kārtībā ar galvu”. Cita pastāstīja, ka viņš jau kopš bērnības bijis problemātisks, un pieļāva, ka viņam bijusi "prāta novirze".

Tēmas