foto: LETA
Uz Vāgnera namu pārcelsies mūziķi un koristi
Riharda Vāgnera mazmazmeita, Metropolitēna operas mākslinieciskā konsultante Eva Vāgnere-Paskjē.
Kultūra
2018. gada 11. novembris, 07:43

Uz Vāgnera namu pārcelsies mūziķi un koristi

Kas Jauns Avīze

Riharda Vāgnera vārdā dēvēto Vecrīgas namu Riharda Vāgnera ielā 4 varētu atjaunot par neizmantotiem Eiropas Savienības fondu līdzekļiem.

Kultūras ministre Dace Melbārde atzinīgi vērtēja valdības lēmumu namu pielāgot Latvijas koncertu vajadzībām. Ministre pauž pārliecību, ka šī ēka varētu kļūt par veiksmīgu tūrisma objektu: “Vāgners ir zīmols, turklāt pasaulē ir liela Vāgnera atbalstītāju grupa, kura būtu ieinteresēta apmeklēt Latviju.”
Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola atzīst, ka līdzekļi Vāgnera zāles atjaunošanai nākamā gada valsts budžetā nav ieplānoti, tomēr 2019. gadā, plānojot 2020. gada budžetu, šis finansējums būtu jāparedz. Nākamgad arī varētu būt zināms, cik daudz Eiropas fondu finansējuma netiks izmantots un cik daudz no tā varētu novirzīt Vāgnera zālei.

Lai Vāgnera namu pielāgotu "Latvijas koncertu" vajadzībām, nepieciešami 16,536 miljoni eiro. Namā izvietos biroju un "Latvijas koncertu" māksliniecisko struktūrvienību – valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga", Latvijas Radio kora un Latvijas Radio bigbenda – mēģinājumu un mākslinieku darba telpas, mūzikas instrumentu noliktavu un saimnieciskās telpas.

Ēka celta 1781. gadā. Kādreiz šeit bija Rīgas Pilsētas teātris, par kura galveno diriģentu no 1837. līdz 1839. gadam strādāja pasaulslavenais komponists Rihards Vāgners. No 1988. gada līdz slēgšanai 2006. gadā namā darbojās Vāgnera koncertzāle.
Šobrīd Valsts nekustamie īpašumi gādā, lai ēkas tehniskais stāvoklis netiek pasliktināts. Saglabāšanas tiešie izdevumi, ieskaitot komunālos pakalpojumus, inženiertehnisko tīklu uzturēšanu, darba samaksu, saimniecības materiālus, remontu, ir vidēji 17 500 eiro gadā.