foto: LETA
Bezdarbība un spiešana veikt abortu - bijušajam bērnunama "Līkumi" vadītājam uzrādītas apsūdzības
Sabiedrība
2018. gada 19. oktobris, 15:55

Bezdarbība un spiešana veikt abortu - bijušajam bērnunama "Līkumi" vadītājam uzrādītas apsūdzības

LETA

Zemgales tiesas apgabala prokuratūra par amatpersonas bezdarbību un piespiešanu veikt abortu uzrādījusi apsūdzību atstādinātajam bijušajam bērnunama "Līkumi" (tagad ģimenes atbalsta centrs "Saulstari") vadītājam Jurim Boķim.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Neminot personas vārdu prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka informēja, ka sākotnējās apsūdzības personai uzrādītas par desmit noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kur apsūdzētais būdams valsts amatpersona, pret bērnunama audzēkņiem veicis dažādas darbības, pārsniedzot amatpersonai ar likumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas. Tāpat viņš apsūdzēts par divu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu par amatpersonas bezdarbību un par viena noziedzīga nodarījuma izdarīšanu par piespiešanu veikt abortu.

Nolūkā nodrošināt izmeklēšanas noslēpumu, detalizētāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Lietu pirms nodošanas prokuratūrai kriminālvajāšanai izmeklēja Valsts policija (VP), kas nesen vēstīja, ka inkriminētie noziegumi paveikti laikā no 2009. līdz 2015.gadam un lietā par cietušajiem atzīti desmit bērni.

Lieta par iespējamo vardarbību ierosināta jau 2015.gadā un sākotnēji to izmeklēja VP Jēkabpils iecirknī, bet uzraudzību nodrošināja Jēkabpils rajona prokuratūra. Taču lietā tika pieļauta nepamatota novilcināšana, tāpēc tā pagājušā gada beigās nodota VP Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas birojam.

No šī gada 11.janvāra saistībā ar kriminālprocesu Boķim aizliegts ieņemt amatu. Turklāt februāra sākumā Boķim tika piemērots apcietinājums, jo izmeklētāji tika secinājuši, ka viņa rīcībā saskatāma pretdarbība, kas varētu kaitēt patiesības noskaidrošanai kriminālprocesā. Mēneša beigās Zemgales apgabaltiesa gan viņu atbrīvoja no apcietinājuma.

2015.gadā Tiesībsarga birojs bija sagatavojis Ģenerālprokuratūrai plašu materiālu par pārkāpumiem bērnunamā "Līkumi".

Sagatavotā informācija pārsvarā atklāj darbinieku psihoemocionālu un fizisku vardarbību pret bērniem, sacīja tiesībsargs Juris Jansons, uzsverot, ka tam ir konkrēti pierādījumi. Ir fiksēti arī gadījumi, kad bērni paši vērsušies drošības iestādēs, tomēr uzsāktie procesi priekšlaikus izbeigti.