foto: Mārtiņš Ziders
Pēc Valtera Frīdenberga nāves grupa “Tumsa” izbeidz darbību
Grupa "Tumsa" ar solistu Valteru Frīdenbergu un ar modes mākslinieku Dāvidu.
Kultūra
2018. gada 19. oktobris, 14:03

Pēc Valtera Frīdenberga nāves grupa “Tumsa” izbeidz darbību

Jauns.lv

“Pirmkārt – citi to nesapratīs, otrkārt – pašiem to vairs nevajag. Nu, kāda tagad vēl grupa “Tumsa”? Nav vairs tādas,” portālam jauns.lv saka grupas “Tumsa” dibinātājs Jānis Daugalis, pēc grupas solista Valtera Frīdenberga nāves paziņodams par grupas “Tumsa” darbības izbeigšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jānis Daugalis grupu “Tumsa” nodibināja 1991. gadā Liepājā. Pēc trim gadiem, kad grupu pameta tās solists Fēlikss Ķiģelis, viņa vietā Jānis uzaicināja tobrīd 17 gadus veco Mārtiņu Freimani no Aizputes. 1998. gadā grupa uzvarēja Liepājas Dzintarā un izdeva savu pirmo albumu “Putni”, bet 2000. gadā izdotais albums “Katram savu Atlantīdu” pacēla “Tumsu” slavas virsotnēs. Līdz 2008. gadam “Tumsa” izdeva vēl četrus albumus ("Nesaprasto cilvēku zemē", "Spēlējot debesis", "1 000 000 it nekā", "Suns"), bet 2007. gada martā grupa saņēma savu pirmo Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu.


Diemžēl 2011. gada 27. janvārī pēc smagas slimības nomira Mārtiņš Freimanis. Vispirms viņa vietā kā grupas solists tika pieaicināts Kārlis Būmeistars, bet jau rudenī par “Tumsas” solistu kļuva Valters Frīdenbergs.  Kopā ar viņu “Tumsa” aktīvi koncertēja, izpildot gan iepriekš tapušos Mārtiņa Freimaņa hitus, gan radot jaunas dziesmas.

Sirsnīgais grupas "Tumsas" 25 gadu jubilejas tūres noslēguma koncerts Rīgā

Grupa “Tumsa” ar koncertu Rīgā, Kultūras pilī „Ziemeļblāzma” 17. novembrī noslēdza 25 gadu jubilejas koncerttūri.

gallery icon
64


Taču smaga slimība piemeklēja arī Valteru Frīdenbergu – 2017. gadā kļuva zināms, ka mūziķis sirgst ar vēzi. Par spīti diagnozei, Valters nepadevās, un “Tumsa” pat aizvadīja vairākus koncertus. Pēdējais grupas koncerts notika 15. septembrī Liepājā, bet 17. oktobrī Valters Frīdenbergs devās mūžībā.

Vēsturiskais grupas "Tumsa" 15 gadu un Mārtiņa Freimaņa 30 gadu jubilejas koncerts

Grupas “Tumsa” 15 gadu un Mārtiņa Freimaņa 30 gadu jubilejas koncerts un tā aizkulises 2006. gada 10. novembrī, Ķīpsalas hallē.

gallery icon
70


“Neredzu jēgas turpināt grupas “Tumsa” darbību,” pēc Valtera Frīdenberga nāves nu paziņo Jānis Daugalis. Viņš gan neizslēdz iespēju, ka grupas sastāvs turpinās muzicēt, bet tā jau būs pavisam cita muzikālā apvienība. Bez viņa “Tumsā” vēl darbojās ģitārists Haralds Drekslers, bundzinieks Kaspars Boroduško un taustiņinstrumentālists Dāvis Ābrams.

Valters Frīdenbergs (1987-2018)

gallery icon
140

Atvadīšanās no Valtera Frīdenberga notiks 26. oktobrī, Rīgas krematorijas Lielajā zālē. Publiska atvadīšanās būs iespējama no plkst. 13.00 līdz 14.30. Lūgums atvadoties nest grieztos ziedus, ne sēru vainagus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās