foto: Zane Bitere/LETA
"Attīstībai/Par!" grib palielināt budžeta finansējumu partijām
"Attīstībai/Par!" pārstāvji - premjera amata kandidāts, Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks (no kreisās) un apvienības līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.
Politika
2018. gada 19. oktobris, 07:41

"Attīstībai/Par!" grib palielināt budžeta finansējumu partijām

Jauns.lv / LETA

Lai samazinātu partiju atkarību no privātiem ziedojumiem, nepieciešams ievērojami palielināt tām atvēlēto valsts budžeta finansējumu, norādīts "Attīstībai/Par!" (AP) izstrādātajā nākamās valdības prioritāšu projektā, kas pēc sarunām ar potenciālajiem koalīcijas partneriem papildināts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Attiecīgais prioritāšu projekts gan aizvien ir darba dokuments, kurā vēl var tikt veiktas izmaiņas.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, viens no plāna punktiem paredz palielināt partijām atvēlēto budžeta finansējumu līdz Baltijas valstu vidējam līmenim.

Tāpat paredzēts veidot pilnvērtīgu pilsonisko dialogu ar nevalstiskajām organizācijām (NVO), kā arī stiprināt privātpersonu motivāciju ziedot NVO, piemēram, ļaujot tām novirzīt 1% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa.

Rosināts arī aizsardzībā ieguldīti vairāk par 2% no iekšzemes kopprodukta. Drošības jomā sākotnējais AP piedāvājums papildināts ar plānu aprīkot Latvijas, tātad arī Eiropas Savienības ārējo robežu, ar moderniem tehniskiem līdzekļiem.

Tikmēr, piemēram, kultūras jomā cita starpā paredzēts sākt Nacionālās koncertzāles un Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecību.

AP piedāvājumā minētas prioritātes arī citās jomās, kas pēc sarunām ar partijām dažviet precizētas.

Kā ziņots, AP starp nākamās valdības prioritātēm vēlētos redzēt, piemēram, nodokļu politikas izmaiņas nevienlīdzības mazināšanai, valsts augstskolu konsolidāciju, vidusskolu tīkla pilnveidošana, teritoriālo reformu, maksātnespējas administratoru institūta likvidēšanu, kā arī citas, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Jaunākajā prioritāšu variantā vairs nav tieši minēta iecere par vidusskolu pārņemšanu valsts pārziņā.

LETA jau vēstīja, ka pašlaik iniciatīvu valdības veidošanas sarunās uzņēmusies JKP, "KPV LV" un AP. JKP premjera kandidāts ir Jānis Bordāns, "KPV LV" - Aldis Gobzems un "Attīstībai/Par!" - Artis Pabriks.

JKP uzstāj, ka būtu jāveido piecu partiju koalīcija, neiekļaujot tajā Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Saskaņu". Savukārt pārējie potenciālie valdības partneri uzskata, ka valdības darbā jāpiedalās arī ZZS.

JKP pagājušajā nedēļā arī izteica piedāvājumu partijām par valdības modeli un atbildības jomu sadalījumu, tomēr neviens politiskais spēks tam nav piekritis.

Pašlaik valdības veidošanā iesaistītie politiskie spēki uzsver, ka nepieciešams runāt "par saturu" jeb nākamās valdības veicamajiem darbiem, nevis amatiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās