Politika
2018. gada 17. oktobris, 23:51

Ko pārrunāja Nacionālā apvienība ar "Attīstībai/Par!" komandu

Jauns.lv / LETA

Partijas "Attīstībai/Par!" (AP) un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) sarunās sīkāk apspriesti jautājumi par reģionālo reformu, enerģētiku, klimata pārmaiņām un demogrāfiju, žurnālistiem sacīja AP līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce.

Pūce sarunu vērtēja kā ļoti labu, pozitīvi novērtējot, ka arī nacionālā apvienība profesionāli sagatavojusi savu pozīciju. Reizē ir arī jautājumi, par kuriem viedokļi ir atšķirīgi un par kuriem sarunas ir jāturpina, piebilda politiķis.

VL-TB/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars norādīja, ka līdzīgi vērtē notikušās sarunas, no kurām 99% bija veltīti programmas saskaņošanai. Viņš norādīja, ka svarīgi secināt, vai jautājumos, kur ir uzskatu atšķirības, tās ir satura un kur vairāk formas dēļ. Šķetinot sīkāk, bieži tiek secināts, ka problēma ir par formas jautājumiem, savukārt pēc satura viedokļi sakrīt, pauda politiķis.

Tāpat šodien apspriesta pašreizējā situācija ar valdības veidošanas procesu, piebilda Dzintars.

Vaicāts, vai atbalsta koalīcijas padomes likvidēšanu un kā tiks panāktas vienošanas starp deputātiem, Dzintars norādīja, ka koalīcijā ir jābūt kādam formātam, kurā viedokļi tiek saskaņoti, jo pretējā gadījumā tā nav vērtējama kā koalīcija. VL-TB/LNNK ir atvērta diskusijai, kā notiek viedokļu saskaņošana, reizē šo formu lielā mērā noteiks valdības vadītājs, norādīja politiķis. Nacionālās apvienības priekšsēdētājs pauda, ka nav tik svarīgi, kā šo saziņas formu nosauc. Viņš pauda, ka diskusija par nosaukumu drīzāk ir "dūmu aizsegs", lai gan svarīgākas ir sarunas par būtisko.

Pūce uz šo jautājumu atbildēja, norādot, ka regulāras diskusijas koalīcijas partiju starpā būs nepieciešamas. Piemēram, ja valdība sagatavos savu likumprojektu, tad būs jāgūst pārliecība, ka tam būs vairākuma atbalsts Saeimā. Politiķis norādīja, ka objektīvi lielākais iebildums pret koalīcijas padomi ir saistīts ar personu loku, kas tajā piedalās. Pūce norādīja, ka atbalsta pieeju, ka pamatā lēmumu pieņemšanā piedalās ievēlētās personas - Saeimas deputāti un ministri. Arī viņš pauda, ka tas ir otršķirīgi, kāds būs nosaukums viedokļu saskaņošanas mehānismam.

Komentējot šodien notikušās AP trīs tikšanās ar partijām, arī ar partiju apvienību "Jaunā Vienotība" un Jauno konservatīvo partiju, Pūce norādīja, ka tikšanās laikā AP piedāvātais darbu plāns vairāk ticis papildināts, nekā svītrots.

Kā ziņots, pašlaik notiek partiju divpusējās tikšanās, lai diskutētu par topošās valdības izveidi. Pašlaik iniciatīvu uzņēmušas trīs politiskie spēki - AP, JKP un "KPV LV".