foto: LETA
SKDS direktors atklāj iespējamos iemeslus, kāpēc daļa cilvēku neatklāj, par ko balsojuši
Politika
2018. gada 6. oktobris, 23:56

SKDS direktors atklāj iespējamos iemeslus, kāpēc daļa cilvēku neatklāj, par ko balsojuši

Jauns.lv

Daļa cilvēku uzskata, ka vēlēšanas ir viņas privātā lieta, taču vēl kāda sabiedrības daļa savu izvēli neatklāj, jo citiem tā varētu nebūt pieņemama un saprotama, LTV1 speciālizlaidumā Vēlēšanu nakts sacīja tirgus un sabiedriskas domas pētījumu centrs SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

13. Saeimas vēlēšanās pieaudzis to vēlētāju skaits, kuri neatklāja savu izvēli vēlētāju aptaujā. SKDS vadītājs Kaktiņš norāda, ka daļa cilvēku nevēlas izjust nievājošu attieksmi no citiem, tāpēc izvēlas par savu izvēli klusēt.

"Parastajās aptaujās parasti tiek novērots, ka par atsevišķiem politiķiem un partijām cilvēki nesaka taisnību. Mums bija pamats domāt, ka arī šajā vēlēšanu sezonā kaut kas tāds varētu parādīties," norāda Kaktiņš.

FOTO: Kā ļaudis 13. Saeimu vēlē galvaspilsētā

gallery icon

Eksperts norāda, ka ir pamats domāt un arī faktiskie rezultāti apliecina, ka daļa Latvijas krievu savienības, "Saskaņas" un "KPV LV" atbalstītāju nebija teikuši taisnību. Viņaprāt, šāds fenomens varētu būt skaidrojams arī ar attieksmi pret šo partiju atbalstītājiem puliskajā telpā.

Kaktiņš norāda, ka partijai "Saskaņa" jau tradicionāli faktiskais vēlēšanu rezultāts ir jūtami labāks, nekā tas, ko uzrāda vēlētāju aptauja. Piemēram, pēc iepriekšējām vēlēšanām bijis pamats domāt, ka tieši latviešiem bijis kauns teikt, ka nobalsojuši par šo partiju.

Šogad izvēli vēlētāju aptaujā neatklāja 29% aptaujāto, salīdzinot ar 22% pirms četriem gadiem. Tas nozīmē, ka rezultātos varētu būt lielākas nobīdes no oficiālajiem Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, nekā iepriekš.

Pirms četriem gadiem nevienai partijai aptaujas uzrādītais rezultāts no oficiālā neatšķīrās vairāk par diviem procentpunktiem. Nav izslēgts, ka šogad atšķirība varētu būt lielāka. Pieredze liecina, ka aptaujā neatbildējošo balsis oficiālajos rezultātos nesadalās proporcionāli visām partijām.

13.Saeimas vēlēšanās sestdien un trīs iepriekšējās dienās kopā nobalsojuši aptuveni 54% balsstiesīgo Latvijas pilsoņu, kas ir mazāk nekā 12.Saeimas vēlēšanās pirms četriem gadiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie dati par 1004 no kopumā 1076 vēlēšanu iecirkņiem.