foto: Ieva Lūka/LETA
Ķengaragā trolejbuss zem riteņiem 13 metrus velk notriektu puiku - zēna kāju, iespējams, nāksies amputēt
Cietušā māte arī atklāja, ka sadursmē zēnam smagi traumēta kāja un šobrīd ārsti cīnās par tās saglābšanu.
Sabiedrība
2018. gada 12. septembris, 06:11

Ķengaragā trolejbuss zem riteņiem 13 metrus velk notriektu puiku - zēna kāju, iespējams, nāksies amputēt

Jauns.lv

Pagājušajā sestdienā Ķengaragā 15. trolejbusa notriektā zēna vecāki sazinājās ar Jauns.lv redakciju, stāstot, ka viņus šokējusi sabiedriskā transportlīdzekļa vadītājas rīcība notikuma vietā, un atklāja, ka dēls sadursmē guvis ļoti smagus savainojumus.

Saskaņā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) teikto sadursme notikusi pagājušajā sestdienā (8. septembrī) un cietušais ir bijis 11 gadus vecs. Sarunā ar Jauns.lv cietušā zēna māte skaidroja, ka vēlējusies, lai netiek noklusētas notikušā detaļas.

“Trolejbuss viņu notrieca uz gājēju pārejas, un vilka vēl aptuveni 13-14 metrus. Pēcāk, kad transportlīdzeklis jau bija apstājies, vadītāja nepalīdzēja viņam izlīst no trolejbusa apakšas, bet gan zvanīja “Rīgas satiksmes” dispečeriem,” savu versiju par notikušo pauž cietušā puisēna māte.

Viņa atklāja, ka par nelaimi uzzinājusi aptuveni pulksten 12:57, saņemot zvanu no kāda vīrieša vārdā Andrejs, kurš saskaņā ar mātes teikto, bija klāt notikuma vietā, palīdzēja pie samaņas esošajam zēnam un ieguva no viņa vecāku kontaktinformāciju.

Viņa apgalvo, ka nezina, kurš pirmais uz notikuma vietu izsaucis ātro palīdzību, taču piebilst, ka viņas vīrs zvanījis mediķiem trīs reizes, steidzinot viņus ierasties. Sieviete arī piezīmē, ka pirmie notikuma vietā bijuši avārijas dienesta darbinieki un tikai pēcāk ieradusies NMPD brigāde un Valsts policija (VP).

Cietušā māte arī atklāj, ka sadursmē zēnam smagi traumēta kāja un šobrīd ārsti cīnās par tās saglābšanu. Sieviete aicina atsaukties tos, kuri bijuši notikuma aculiecinieki.

Cik ātri ieradās atbildīgie dienesti?

Jauns.lv sazinājās ar NMPD, VP un SIA “Rīgas satiksme”, lai noskaidrotu, vai sievietes atstāsts par notikušo atbilst dienestu un sabiedriskā transporta uzņēmuma rīcībā esošajai informācijai.

NMPD nekomentēja cietušā mātes pausto par zēna savainojumiem, taču informēja, ka pēc sestdien notikušās sadursmes Višķu ielā zēns ar vairāku ķermeņa daļu ievainojumiem, esot pie samaņas, nogādāts slimnīcā.

“Izsaukumu saņēmām pulksten 12:57 un deviņu minūšu laikā (pulksten 13:06) ieradāmies negadījuma vietā. Tāpat, šajā negadījumā, papildus tika piesaistīta ārstu-speciālistu brigāde,” informēja NMPD Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Arita Rudzīte.

VP sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Simona Grāvīte savukārt informēja, ka izsaukums uz notikuma vietu saņemts pulksten 12:57 un policija ieradusies pulksten 13:27.
Saistībā ar notikušo ir ierosināts kriminālprocess, šobrīd notiek apstākļu skaidrošana un plašāki komentāri netiek sniegti.

Vadītāja uz vietas esot reaģējusi atbilstoši

“Rīgas satiksmes” sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Baiba Bartaševiča-Feldmane, komentējot cietušā mātes pausto sašutumu par trolejbusa vadītājas rīcību notikuma vietā, informēja, ka transportlīdzekļa vadītāja rīkojusies atbilstoši saviem pienākumiem.

Saskaņā ar “Rīgas satiksmes” pārstāves teikto, avārijas dienests notikuma vietā tik tiešām ieradies pirmais – pulksten 13:05.

“[...] Kas attiecas uz vadītājas rīcību, tad vadītāja pienākums ir nekavējoties par notikumu informēt centrāldispečeru, kurš tālāk ziņo neatliekamajai palīdzībai, policijai un “Rīgas satiksmes” avārijas dienestam. Vadītāja par šo faktu dažas sekundes pēc negadījuma ziņoja dispečeram, kurš nekavējoties izsauca neatliekamo palīdzību, policiju un informēja mūsu avārijas brigādi. Tas, kāpēc neatliekamā palīdzība ieradās vēlāk nekā “Rīgas satiksmes” avārijas dienests, ir jājautā viņiem. Lai profesionāli palīdzētu cietušajam uz negadījuma vietu devās mūsu brigāde, kas palīdzēja cietušajam – jānorāda, ka arī vadītāja bija šoka stāvoklī. Tāpat vēlamies uzsvērt, ka šo gadījumu izmeklē policija un “Rīgas satiksme”, cik vien iespējams, palīdzēs policijai, jo ja vadītāja tiešām būs vainīga, viņa saņems atbilstošu sodu,” pauda uzņēmuma pārstāve.

Komentējot notikumu raidījumam “Degpunktā” “Rīgas satiksme”, sabiedrisko attiecību speciāliste gan piebilda, ka konkrētā trolejbusa vadītāja savu vainu notikušajā noliedz, paužot, ka visus gājējus uz pārejas bija palaidusi un atsāka braukt, kad piepeši trolejbusam priekšā izskrēja zēns.

Ko līdzīgu raidījumā bilst arī apkārtnē aptaujātie ļaudis, sakot, ka zēns nedroši mēģinājis rāpties pāri margām un nokritis transportlīdzekļa priekšā.

Sarunā ar Jauns.lv zēna māte gan stāstīja, ka sadursme notikusi, jo trolejbuss vienkārši nav devis pietiekami ilgu laiku, lai zēns šķērsotu gājēju pāreju.

Raidījumā uzņēmuma pārstāve uzsvēra, ka, tā kā incidents noticis uz gājēju pārejas, tiks rūpīgi pārbaudīta visa informācija par notikušo, arī trolejbusa vadītājas atstāsts.

Tuvojoties 1. septembrim, “Rīgas satiksme” visiem saviem darbiniekiem esot uzsvērusi, ka uz ceļa jābūt daudz uzmanīgākiem.