foto: LETA
Zaļzemnieki patlaban ir vienīgie, kas negrib izmaiņas kārtībā, kādā ievēl Valsts prezidentu
Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji - Ventspils pašvaldības vadītājs Aivars Lembergs (no kreisās) un ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.
Politika
2018. gada 17. jūlijs, 19:40

Zaļzemnieki patlaban ir vienīgie, kas negrib izmaiņas kārtībā, kādā ievēl Valsts prezidentu

Jauns.lv

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) no Saeimā pārstāvētajām frakcijām ir vienīgā, kura neatbalsta izmaiņas veidā, kādā Latvijā tiek ievēlēts valsts līderis - prezidents, šodien vēsta sabiedriskais medijs Lsm.lv.

Šodien Saeima spērusi soli tuvāk, lai notiktu Satversmes izmaiņas un Valsts prezidenta vēlēšanas būtu atklāts balsojums. Saeimas Juridiskā komisija šodien virza grozījumus tālākai izskatīšanai pirmajā lasījumā. Grozījumi paredz atklātu balsojumu par Valsts prezidenta amata kandidātiem.

Tas nozīmētu, ka Satversmes 36.pantā būtu jāizmaina tikai viens vienīgs vārds, proti, valsts galvu vēl 'atklāti', nevis 'aizklāti'. Kā vēsta Lsm.lv, Juridiskajā komisijā balsojums par šo jautājumu aizņēmis vien pāris minūtes un bijis vienbalsīgs "par".

Par labu izmaiņām Satversmē skaidri nosliekušies "Vienotības" un Nacionālās apvienības politiķi, un arī partija "Saskaņa" sola balsot par likuma grozījumiem. Tiesa gan, grozījumiem priekšā ir visai tāls vairāku lasījumu ceļš, taču fiziski laika ziņā to ir iespējams panākt, tādējādi jau nākamo prezidentu varētu vēlēt atklāti. 

Vienlaikus vienīgais politiskais spēks un varas partija, kas grozījumus neatbalsta, ir ZZS. Partijas līderis Augusts Brigmanis portālam Lsm.lv skaidroja, ka deputāti nevarētu balsot pēc savas sirdsapziņas, ja vēlēšanas būtu atklātas. To noteikšot mediju spiediens un partijas līderu spiediens. "Viņi ļoti baidās, it sevišķi jauni deputāti – “Ak, kungs, ka es tikai slikti neizskatītos kāda sava vēlētāja acīs. Es labāk tad izdarīšu tā, kā viņš grib, nevis tā, kā es domāju”,” problemātiku atklātā balsojumā iezīmē Brigmanis.