foto: Publicitātes foto
Simts latviešu dzejnieku dzejas izdevuma "100 dzejoļi Latvijai" atvēršanas pasākums A.Čaka muzejā
Runā Rīga
2018. gada 17. jūlijs, 11:01

Simts latviešu dzejnieku dzejas izdevuma "100 dzejoļi Latvijai" atvēršanas pasākums A.Čaka muzejā

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

18. jūlijā plkst. 16.00 Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā Rīgā, Lāčplēša ielā 48-8 notiks unikāla dzejas izdevuma “100 dzejoļi Latvijai” atvēršanas pasākums. Krājums "100 dzejoļi Latvijai" neierastā veidā palūkojas uz Latvijas simts gadu garo ceļu – ar 100 dzejnieku 100 dzejoļiem, kas tapuši laikposmā no 1918. gada līdz 2017. gadam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dzejoļi, raugoties simts gadu griezumā, atklāj patiesu latviešu dzejnieku mīlestību pret savu zemi un dziļu dabas izpratni. Dzejnieki raksta par piederību Latvijas valstij, kas allaž ir bijusi un būs sargājama, gan arī par lokālu piederību konkrētām Latvijas vietām. Dzejoļos pausta dziļa godbijība pret latviešu valodu, tās dialektiem, apliecinot, ka valoda ir mūsu identitātes pamats.

Krājums sakārtots, izvēloties katrā gadā, sākot no 1918. gada līdz 2017. gadam, kāda latviešu dzejnieka dzejoli, kas publicēts atbilstošajā gadā izdotā dzejoļu krājumā (nav ņemts vērā dzejoļa uzrakstīšanas gads). Problemātiska bija dzejoļu atlase 20. gs. 40.–50. gados, jo krājumā nav iekļauti padomju Latviju slavinoši dzejoļi, tāpēc, atspoguļojot 1945., 1951., 1954. gadu, izmantoti trīs dzejoļu pirmpublicējumi periodikā.

Izdevuma “100 dzejoļi Latvijai” pievienotā vērtība ir ilustratīvais materiāls desmit fotogrāfijās, kas ataino dzejnieku radošu kopā būšanu, kā arī tikšanās brīžus ar lasītājiem dažādās Latvijas pilsētās.

Jaunā grāmata ir kā rosinājums lasītājam meklēt savus dzejoļus Latvijai, atsaukt atmiņā kāda mīļa dzejnieka radīto, iepazīt nezināmos un pārlūkot savos un bibliotēku grāmatplauktos latviešu dzejas krājumus, tā ielūkojoties Latvijas dvēselē.