Novadu ziņas
2018. gada 23. jūnijs, 06:23

Kuldīgā satrakojies romu bars piekauj mūzikas festivāla apmeklētājus

Jauns.lv

Kuldīgu satracinājis starpnacionāls skandāls – pagājušās nedēļas nogalē pilsētas centrā notikušā mūzikas festivāla „Kuldīga dimd” laikā satrakojusies romu tautības puišu bars, iespējams, alkohola vai narkotiskajā reibumā, uzbrucis un pamatīgi piekāvis desmitiem koncerta apmeklētājus pilsētas brīvdabas estrādē un tās apkārtnē.

Satrakojušos bandu centās nomierināt gan Kuldīgas policisti, gan no apkārtnes ieradušies policijas papildspēki. Diemžēl agresijas uzplūdus policija nespēja novērst – daudzi kuldīdznieki un pilsētas viesi tikuši piekauti un pēc tam pēc palīdzību meklējuši Kuldīgas slimnīcā.

Invalīds Kristaps izgrūsts no ratiņkrēsla, kāda sieviete dabūjusi sitienu ne tikai ar dūrēm, bet arī ar steku vai pudeli, viņai savainota roka. Cietuši arī huligānu vienaudži. Ventspils viesiem pārsista galva. Par huligānu upuriem raksta Kuldīgas laikraksts „Kurzemnieks”, bet romu pārstāvji izsaka nožēlu, ka šoreiz kautiņu izraisītāji bijuši čigāni un cer, ka notikušais neizraisīs starpnacionālu naidu.

„No mugurpuses saņēmu sitienu pa pakausi ar steku”

Sešas šuves galvā - tā izgājis Kristam, kurš meties aizstāvēt savu brāli un mammu.

Kuldīdznieks Krists Kaņuks „Kurzemniekam” stāsta, kā izraisījies kautiņš: „Viss sākās ar to, ka mans draugs Arnolds gāja garām romu jauniešiem, Viens viņam uzprasīja „Ko smaidi?” un – bams! – iesita pa seju. Tad viņi Arnoldam uzklupa virsū, un viss bars bīdījās uz mana brāļa pusi. Brālis ir ratiņkrēslā, un izvērtās tā, ka viņš no krēsla izkrita. Es skrēju palīgā, tad piegāju pie viena pazīstamā čigāna un jautāju: vai viņam tas liekas normāli, ka viņi atnāk un sāk kaut kādu „bezpredjelu”. Pat nezinu, kā citādi to nosaukt. Arī mana mamma pienāca, protams, „uzvilkusies”, ka brālis izgāzts no ratiņiem. Brāļa veselībai tas nenāk par labu ne fiziski, ne psiholoģiski. Viņa pazīstamajam čalim jautāja, to pašu, ko es: vai tas ir normāli. Pēc pāris sekundēm sekoja sitiens sejā mammai. Tas bija par daudz, lai es noturētos mierīgi – uzklupu viņam, bet no mugurpuses saņēmu sitienu pa pakausi ar steku”. Uzbrucēju esot bijis vesels bars – ap desmit jauniešu - un katram bijis rokās steks vai pudele, ar ko sist upuriem.

Kristaps un Inguna - cietušie.

Aculiecinieki stāsta, ka cietuši vēl vairāki apmeklētāji. Krista mammai pēc tam bija vajadzīga mediķu palīdzība, jo viņai bija savainota roka, pa kuru bija iesists ar steku vai pudeli. Viņa slimnīcā satikusi trīs ventspilniekus, kuri bija atbraukuši uz koncertu un mūzikas baudījuma vietā no minētās bandas tikuši pie pārsistas galva. Pavisam rakstīts par desmit cietušiem, bet Krists saka:

„Zinu, ka cietušie ir vēl, bet visi neiet uz policiju: vai nu domā šo situāciju risināt citādi, vai arī negrib, jo ir nobijušies. Bet jo ilgāk par to nerunāsim, jo ilgāk tas turpināsies”.

„Tagad laiki ir tādi, ka daudzi lieto narkotikas”

Krists uzrakstījis iesniegumu policijā, jo uzskata, ka piedzīvojis bruņotu uzbrukumu – kā gan citādi nosaukt situāciju, ka tev bez iemesla metas virsū ar steku!

Valsts policijas Kuldīgas iecirkņa kārtības policijas nodaļas priekšniece Vita Maslobojeva „Kurzemniekam” pastāstīja, ka Krists nav vienīgais, kurš policijai uzrakstījis iesniegumu par uzbrukuma „Kuldīga dimd” laikā un policija apzinājusi vēl vairākus cietušos. Viņa pavēstīja, ka policijā uzsākta administratīvā lietvedība un tiek veikta pārbaude par huligāniskām darbībām un miesas bojājumiem. Vainīgos var viegli noskaidrot, jo viņus cietušie pazinuši, huligāni bijuši vietējie. Sakritības dēļ visi uzbrucēji bijuši vienas tautības pārstāvji un tagad rodas satraukums, ka Kuldīgā varētu rasties arī starpnacionāls konflikts, kuram gan iemesla nebūtu, jo huligāni un nelieši var būt jebkuras tautības pārstāvji.

Latvijas Čigānu nacionālās kultūras biedrības priekšsēdis Normunds Rudēvičs paudis, ka huligāni ir noziegusies un viņiem jāatbild likuma, priekšā, bet notikušais nav jāsaista ar tautību, „jo viņi kā jebkuras citas tautības pārstāvji var kādreiz iedzer par daudz, var satrakoties. Ļoti žēl, ka šoreiz tā izdarījuši romu jaunieši”.

Kuldīdznieks Oļģerts Čīčis pat neatceras, ka viņa tautības brāļi Kuldīgā būtu konfliktējuši ar citām tautībām: „Visi cilvēki Dieva priekšā ir vienādi. Ja kāds ko ļaunu nodarījis, jāsaņem sods. (..) Es neatceros, ka Kuldīgā romi būtu konfliktējuši ar citām tautībām, bet tagad laiki ir tādi, ka daudzi lieto narkotikas, tostarp romi. Tādā stāvoklī neviens nesaprot, ko dara”.