Izrādās, ka iedzērāji strādā labāk nekā atturībnieki
Somu zinātnieki apgāzuši stereotipu, ka iedzērāji ir slikti darbinieki.
Ir gluži otrādi – izpētīts, ka atturībnieki biežāk nespēj pildīt savus pienākumus, salīdzinot ar darbiniekiem, kas alkoholu lieto mērenās devās. Somijas Darba higiēnas institūta pētnieki izanalizējuši vairāk nekā 47 000 cilvēku datus Lielbritānijā, Francijā un Somijā. Atklājies, ka atturībnieki par 50% biežāk izmanto darba nespējas lapu psihiskā veselības stāvokļa dēļ, tāpat arī gremošanas traucējumu, traumu un elpceļu slimību dēļ. Taču visretāk slimības gultā krituši darbinieki, kas katru nedēļu lieto alkoholu, turklāt devās, ko mediķi vērtē kā veselībai kaitīgas. Eksperti tomēr atgādina, ka pārmērīga žūpošana kaitē veselībai. Tāpat arī alkohols vai paģiras rada risku, strādājot gaterī, būvlaukumā un citos paaugstinātas bīstamības objektos.