foto: Aculiecinieka foto
Joprojām neizdodas saukt pie atbildības britu karavīru, kurš Vecrīgā latvietim salauza degunu
Cietušais Aksels Aizkalns jau no paša sākuma bija neizpratnē par britu mediju versiju, jo patiesība, ko viņš nākamajā dienā atklāja portālam Jauns.lv bija pavisam tālu no viņu versijas.
112
2018. gada 19. maijs, 11:55

Joprojām neizdodas saukt pie atbildības britu karavīru, kurš Vecrīgā latvietim salauza degunu

Jauns.lv / LETA

Policijai neizdodas saukt pie atbildības karavīru, kurš Vecrīgā piekāva apmeklētāju Nesaņemot atbildi uz tiesiskās palīdzības lūgumu, Valsts policijai (VP) pagaidām nav izdevies saukt pie atbildības Lielbritānijas karavīru par uzbrukumu Vecrīgas ēstuvē 2016.gada nogalē.

Pats uzbrukums notika 2016.gada novembrī. Policija vēlāk sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma panta par tīšu vieglu miesas bojājumu nodarīšanu. VP preses pārstāve Elīna Sprudzāne pastāstīja, ka policija Latvijā nepieciešamās izmeklēšanas darbības ir veikusi - nopratināti liecinieki un cietušais, saņemti cietušā miesas bojājumu ekspertīzes rezultāti, taču kopumā izmeklēšana ir ieilgusi, jo policija patlaban nav saņēmusi atbildi uz Lielbritānijai pērn nosūtīto tiesiskās palīdzības lūgumu.

Lielbritānijai atbilde būtu jāsniedz aptuveni trīs līdz sešu mēnešu laikā, taču britu puse šo laiku var pagarināt.

Krimināllikums par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu paredz brīvības atņemšanu līdz vienam gadam, piespiedu darbu vai naudas sodu. Uzbrukums ēstuves apmeklētājam skaitās mazāk smags noziegums. Likums paredz, ka šādā gadījumā personu nevarēs saukt pie kriminālatbildības, ja no dienas, kad tā izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, būs pagājuši pieci gadi.

Jau ziņots, ka iepriekš policija par incidentu sāka administratīvo lietu, taču, izvērtējot notikušā apstākļus, tika nolemts sākt kriminālprocesu pēc Krimināllikuma panta par tīšu vieglu miesas bojājumu nodarīšanu.

foto: Aculiecinieka foto
Cietušais Aksels Aizkalns jau no paša sākuma bija neizpratnē par britu mediju versiju, jo patiesība, ko viņš nākamajā dienā atklāja portālam Jauns.lv bija pavisam tālu no viņu versijas.

NATO dalībvalsts karavīrs atstāja Latviju pirms kriminālprocesa sākšanas.

2016.gada novembra sākuma VP saņēma izsaukumu uz Rīgas centru par konfliktu starp diviem vīriešiem. Notikuma vietā policija konstatēja, ka 1987.gadā dzimis Lielbritānijas pilsonis nodarījis miesas bojājumus citam vīrietim.

Ņemot vērā, ka brita uzvedība bija neadekvāta un arī policijas klātbūtnē viņš uzvedās agresīvi, policija vīrieti nogādāja iecirknī. Toreiz informācija liecināja, ka brits ir konflikta izraisītājs.

foto: Aculiecinieka foto
Britu karavīrs cietušajam salauza degunu, bet slimnīcā viņam vēlāk konstatēja arī smadzeņu satricinājumu.

Raidījumam "TV3 ziņas" cietušais vīrietis iepriekš skaidroja, ka, gaidot rindā ēstuvē "McDonald`s", viens no klātesošajiem britiem sagrābis viņu aiz kaklasaites un sācis runāt. Neapmierināts ar cietušā aicinājumu likt mierā, brits viņam iesitis pa seju un salauzis degunu, kā arī vēlāk konstatēts smadzeņu satricinājums. Salauztais deguns operēts.

Britu medijs klaji melo

Jauns.lv rīcībā ir nonākusi ticama informācija, ka britu preses atstāsts par notikušo ir klaji melīgs un nepilnīgs. Papildus tam uzticamo avotu teiktais pavisam nepatīkamā gaismā parāda gan britu grenadieru brigādes karavīrus, gan Latvijas Nacionālo Bruņoto Spēku (NBS) pārstāvi, kurš bijis notikuma vietā un, pēc aculiecinieku teiktā, aicinājis policistus „izprast” situāciju, skaidrojot, ka britu vīriem šī ir pirmā brīvdiena pēc mācībām.

Jauns.lv izdevās sazināties ar vietējiem, kuri piedalījās vakardienas konfliktā un viņu atstāsts, kuru papildina fotogrāfijas, video un citi pierādījumi, liek secināt, ka melojuši gan britu karavīri, gan, iespējams, arī NBS pārstāvis, kurš tos pavadījis un britu medijs Telegraph.co.uk.

2016.gada gada decembrī Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja, ka tā Lielbritānijas vietā atvainojas vīrietim, kurš cieta britu karavīra uzbrukumā.

Militārās mācības "Sudraba bulta 2016"

Ādažu poligonā norisinājās starptautiskās militārās mācības „Sudraba bulta 2016”. Tajās piedalījās vairāk nekā 3000 karavīru.

gallery icon

AM preses pārstāvis Kaspars Galkins toreiz skaidroja, ka, tiklīdz AM saņēma kompetentu izmeklēšanas iestāžu informāciju par minēto notikumu, no AM puses tika paziņots un uzsvērts, ka notikušais incidents nav uzskatāms par provokāciju pret britu karavīru, kā tas tika pasniegts Lielbritānijas presē.

Ārzemju karaspēks ar huligānismu izpaužas regulāri

Šī nav vienīgā reize, kad Lielbritānijas karavīri iesaistīti incidentos. Šogad aprīļa beigās Rīgas pašvaldības policijas Videonovērošanas centra darbinieki pie kāda Vecrīgas bāra pamanīja konfliktu un uz notikuma vietu izbrauca tuvākā policijas ekipāža.

Notikuma vietā noskaidrots, ka konflikts norisinājies starp bāra apsargu un diviem Lielbritānijas pilsoņiem. Pret vienu no viņiem apsargs bija pielietojis piparu gāzes baloniņu.

foto: Latvijas Armija
Aizsardzības ministrija apstiprina, ka britu karavīri Latvijā uzturējās starptautisko mācību „Sudraba bulta 2016” ietvaros.

To, pret kuru pielietots gāzes baloniņš, mediķi hospitalizēja, savukārt otru policija aizturēja. Vēstniecības pārstāve Andra Jakovica iepriekš apstiprināja, ka vēstniecība ir informēta par šādu incidentu, taču izmeklēšanas interesēs nesniegšot plašāku informāciju, līdz ar to nav zināms, vai briti dienējuši Latvijā un kuras valsts institūcija veic izmeklēšanu.

2014.gada maijā vairāki Latvijas iedzīvotāji Ventspilī smagi piekāva jūrnieku no Nīderlandes, kurš bija ieradies uz starptautisko mīnu meklēšanas operāciju. Pērn pirmās instances tiesa diviem vīriešiem par šo noziegumu piesprieda reālu brīvības atņemšanu, bet trešajam apsūdzētajam nosacītu brīvības atņemšanu.

2015. gadā 11. jūlijā Priekuļu novadā, Veselavas pagastā, uz autoceļa Rīga-Veclaicene, automašīna "Toyota Yaris", kuru vadīja 1989. gadā dzimis ASV karavīrs, pārkāpjot satiksmes noteikumus, iebrauca pretējā braukšanas joslā un sadūrās ar automašīnu "Mitsubishi Lancer". Negadījumā nopietnas traumas guva abi autovadītāji, kuri tika nogādāti reanimācijā. Policija par šo negadījumu joprojām turpina izmeklēšanu. Šajā negadījumā smagas traumas guva Latviju pārstāvošais krievu autorallija braucējs  Vasilijs Grjazins.

2016.gada vasarā VP izbeidza kriminālprocesu pret diviem citiem Lielbritānijas karavīriem, kuri 2016.gada jūnija sākumā dzērumā tika aizturēti par taksometra bojāšanu. Kriminālprocess ir izbeigts uz izlīguma pamata un materiālais zaudējums ir atlīdzināts.