foto: Ieva Čīka/LETA
Policija skarbi izsakās par velobraucienu "Kritiskā masa"
Velobrauciens "Kritiskā masa".
Sabiedrība
2018. gada 1. maijs, 14:55

Policija skarbi izsakās par velobraucienu "Kritiskā masa"

Jauns.lv

Rīgā notiekošā velobrauciena "Kritiskā masa" haotiskā un spontānā masveida braukšana rada būtiskus drošības riskus, uzskata Valsts policija (VP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā aģentūru informēja policijā, pieredze liecinot, ka šāda haotiska un spontāna masveida braukšana ar neprognozējamu velokustības braucēju maršrutu, bieži vien klaji pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus, rada būtiskus drošības riskus gan pašiem brauciena dalībniekiem, gan citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Tāpēc VP aicina ikvienu - īpaši vecākus ar maziem bērniem - rūpīgi pārdomāt, vai dalība šajā braukšanā tik tiešām veicina mērķa sasniegšanu - drošu pilsētvidi velosipēdistiem.

VP atzīst, ka neatbilstoša infrastruktūra ir būtiska satiksmes drošības jomas problēma, tomēr klaja ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšana nav risinājums šai problēmai. "Dalība "Kritiskajā masā" ir haotiska, spontāna un velobraucēju kustības maršruts nav prognozējams, tādēļ ir jāsaprot, ka policija nevar pilnvērtīgi rūpēties par satiksmes dalībnieku - pašu velobraucēju, gājēju un citu transportlīdzekļu vadītāju drošību pilsētā šādas braukšanas laikā," brīdina VP.

Ik gadu pieredze liecina, ka "Kritiskās masas" brauciena maršrutā nereti mēdz veidoties dažādas konfliktsituācijas starp dažādiem ceļu satiksmes dalībniekiem. "Diemžēl konfliktsituācijas veidojas arī tādēļ, ka daļa velosipēdistu mēdz klaji neievērot ceļu satiksmes noteikumus, piemēram, neievērojot luksoforu signālus, kā arī braucot pa brauktuvi vietās, kur paralēli tai ir izbūvēts velosipēdu ceļš. Ir novērots, ka šajā masveida braukšanā katru gadu piedalās arī vecāki ar maziem bērniem - paši mazākie satiksmes dalībnieki sēž velosēdeklīšos vai arī brauc ar saviem velosipēdiem. Bet vai braukšana haotiskajā masā, tādējādi pakļaujot viņus riskam un rādot piemēru, ka braukt pa ielas vidu un šķērsot krustojumus pie sarkanās luksofora gaismas ir veids, kā jaunajai paaudzei radīt izpratni par ceļu satiksmi un tās drošību?" norāda VP.

Velobrauciens "Kritiskā masa" 2017.gadā

Nu jau par tradīciju kļuvušais Rīgā notikušais "Kritiskās masas" velobrauciens šodien noslēdzies bez īpašiem starpgadījumiem un cietušajiem.

gallery icon
45

VP aicina tos velosipēdistus, kuri tomēr plāno piedalīties "Kritiskajā masā", ievērot visas ceļu satiksmes noteikumu prasības un nepakļaut riskam sevi un citus ceļu satiksmes dalībniekus.

Šodien plkst.13 Rīgā jau 15. reizi sākās tradicionālais veloentuziastu brauciens "Kritiskā masa", kura mērķis ir "svinēt pavasari" un atgādināt politiķiem par veloinfrastruktūras jautājumu risināšanu galvaspilsētā, liecina organizatoru publiskotā informācija sociālajā tīklā "Facebook".

Velobrauciens "Kritiskā masa" Rīgas ielās

gallery icon
38

"Ikviens ir "Kritiskās masas" organizators - iesaki maršrutu, izdomā saukļus, izpušķo sevi un velosipēdu, paņem līdzi magnetofonu vai padari braucienu foršāku kā citādi, filmē un fotogrāfē, radi," aicina organizatori.

Brauciena laikā organizatori aicina dalībniekus turēties ceļa labajā malā, nebraucot pa pretējo joslu un ietvēm, turēties cieši kopā, lai nelaistu garām auto, tomēr vienmēr palaist operatīvos transportlīdzekļus un pēc iespējas netraucēt ceļu sabiedriskajam transportam un gājējiem. Tāpat organizatori aicina dalībniekus netaisīt straujus manevrus un pārdrošus trikus, ar rokas signālu un balsi brīdināt, kad plānots apstāties vai pagriezies, kā arī neiesaistīties konfliktos.

Velobraucēju akcija "Kritiskā masa 2015"

gallery icon
38

Dalībnieku pulcēšanās notika pie Dailes teātra un pasākumā aicināti piedalīties arī skrituļslidotāji, cilvēki, kuri pārvietojas ratiņkrēslos un citi.

"Kritiskās masas" velobrauciens šogad norisinās jau 15.reizi. Tradicionāli tajā piedalās vairāki tūkstoši dalībnieku.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās