foto: LETA
"Likmes ir ļoti augstas" - premjers pilnībā tic iestādēm, kas izmeklē Rimšēviča lietu
Kučinskis pilnībā paļaujas uz Latvijas tiesībsargājošo iestāžu spēju izmeklēt Rimšēviča kukuļņemšanas lietu.
2018. gada 21. februāris, 08:58

"Likmes ir ļoti augstas" - premjers pilnībā tic iestādēm, kas izmeklē Rimšēviča lietu

Jauns.lv

Premjers Māris Kučinskis (ZZS) pilnībā paļaujas uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) un Ģenerālprokuratūru, kas uzsver, ka kukuļņemšanas lietai pret Latvijas Bankas vadītāju Ilmāru Rimšēviču ir pamats un tā tiks novesta līdz tiesai.

Man ir uzticība Latvijas drošības iestādēm, šorīt telekanālā LNT paziņoja politiķis un piebilda: "Likmes uz šo lietu ir ļoti augstas."

Kučinskis atkārtoti aicināja nodalīt kā savstarpēji nesaistītus vairākus aktuālos procesus, proti, KNAB izteiktajām apsūdzībām Rimšēvičam par kukuļņemšanu nav nekāda sakara ar pašlaik Latvijā strādājošām bankām un līdz ar to šis process nekādi nav saistīts ar ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas ("FinCEN") paziņojumiem par pārkāpumiem "ABLV Bank" un šīs bankas vadības iespējami veiktu kukuļdošanu šo pārkāpumu piesegšanai.

foto: LETA
Kučinskis pilnībā paļaujas uz Latvijas tiesībsargājošo iestāžu spēju izmeklēt Rimšēviča kukuļņemšanas lietu.

Diemžēl šīs abas lietas paziņojumos nepamatoti sāka apvienot, sacīja Kučinskis, kā galveno nosaucot "Norvik bankas" lielāko īpašnieku Grigoriju Guseļņikovs, kurš nāca klajā ar skaļiem paziņojumiem pret Rimšēviču un Latviju. Premjers atzīmēja, ka nedz par "FinCEN" pieminēto iespējamo kukuļdošanu, nedz par Guseļņikova līdzīgajiem paziņojumiem pašlaik Latvijas tiesībsargājošajās iestādēs nav iesniegti nekādi pierādījumi.

Kučinskis vērtēja, ka Guseļņikovs izmantojis situāciju, lai nomelnotu Latviju, pret kuru uzsācis starptautisku tiesvedību, bet no otras puses, tiesiskā valstī nedrīkst būt īstie vai neīstie laiki, kad kādu aizturēt un izmeklēt kādu lietu.

Runājot par Rimšēviča turpmāko darbu Latvijas Bankā, Kučinskis uzsvēra, ka KNAB Rimšēvičam ir noteicis aizliegumu strādāt un pie tā turēsies. Ja Rimšēvičs pārkāps drošības līdzekļa nosacījumus, KNAB var tos mainīt.

Ministru prezidents arī nedomā, ka būtu nepieciešams mesties mainīt likumus, lai tomēr panāktu Rimšēviča noņemšanu no amata, bet tā vietā visu vajag darīt tiesiski un pārdomāti.

Premjers sacīja, ka pašlaik viņam esot faktiski visas atbildes par minētajām norisēm, jo vakar viņam bijušas plašas sapulces gan ar tiesībsargājošajām iestādēm, gan ar finanšu sektorā strādājošajiem, bet joprojām svarīgs ir jautājums, kā par šīm norisēm informēt sabiedrību.

Kučinskis nedomā, ka banku krīze novedīs pie valdības krīzes, lai arī opozīcija to varētu izmantot. Turklāt viņš domā, ka šo par banku krīzi nevar saukt, jo problēmas esot tikai vienai bankai, kas pamatā apkalpo nerezidentus.

KNAB ir sācis kriminālprocesu pret Rimšēviču par kukuļņemšanu. Viņš paziņojis, ka nolēmis neatkāpties no amata.

Rimšēvičs tiek turēts aizdomās KNAB izmeklētā kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320.panta 4.daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kukuļa apmērs šajā lietā ir vismaz 100 000 eiro. Par iespējamo nozieguma atbalstīšanu aizturēts un vēlāk atbrīvots uzņēmējs Māris Martinsons. Uzņēmējam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

KNAB paziņojis, ka šī krimināllieta nav saistīta ar kredītiestādēm, kas patlaban darbojas Latvijā, nedz ar ASV Finanšu ministrijas paziņojumiem par "ABLV Bank" darbību, nedz arī ar potenciālo tiesvedību starp Latvijas valsti un "Norvik" banku. Netieši noprotams, ka lieta varētu būt saistīta ar "Trasta komercbanku", ko gan KNAB, gan Rimševiča puse nedz noliedz, nedz apstiprina.