Vegānu un karavīru virtuves, dzīve Rīgas nomalēs un policiste, kura sajūsmina visus. Gada košākie stāsti
Sabiedrība
2017. gada 28. decembris, 06:00

Vegānu un karavīru virtuves, dzīve Rīgas nomalēs un policiste, kura sajūsmina visus. Gada košākie stāsti

Kasjauns.lv

Sekojot līdzi svarīgākajiem notikumiem un aktualitātēm, ik pa laikam gadās uzdurties pēc būtības gana ikdienišķiem, taču ne mazāk interesantiem stāstiem rokas stiepiena attālumā. No Bolderājas un Kundziņsalas dzīves ritmiem līdz pat Vecrīgas noslēpumainajām leģendām un ASV armijnieku manevriem Kurzemē – tuvojoties gadu mijai, portāls Kasjauns.lv piedāvā atskatīties uz aizvadītā gada košākajiem foto un video stāstiem!

Ko ēd mūsu karavīri un sabiedrotie?

Pagājušā gada pavasarī portāla Kasjauns.lv komanda viesojās Ādažu militārajā bāzē, lai noskaidrotu, vai vecie stāsti par pieticīgām karavīra pusdienām joprojām ir taisnība.

Ienākot pa militārās bāzes virtuves durvīm, atklājās pavisam citāda aina – putras un maizes rieciena vietā armijā dienošajiem jau sen ir pieejama plaša ēdienu un dzērienu izvēle.

Pusdienlaiks Ādažu militārajā bāzē

No padomju laikiem daļā sabiedrības varētu būt nostiprinājies uzskats, ka dienējošs karavīrs ēd ļoti pieticīgi. Taču Ādažu militārās bāzes apjomīgā ...

gallery icon

Aprunājoties ar bāzes iemītniekiem, kļuva skaidrs, ka pavāru pagatavotais iet pie sirds gan Latvijas, gan arī sabiedroto valstu bruņoto spēku karavīriem.

Pilno stāstu lasi šeit.

Cilvēkus sajūsmina jaunā policiste Elīna Puriņa

Pagājušās vasaras vidū, kad medijos parādījās ziņas par jaunā Bolderājas policijas iecirkņa atklāšanu, lasītāju un sociālo tīklu lietotāju uzmanību pievērsa kāda zeltmate policijas formā.

foto: Juris Rozenbergs
Vidējais sabiedriskās kārtības traucētājs diez vai izceļas ar laipnību un eleganci, taču, ieraugot Elīnu, pat bravūrīgākie Rīgas huligāni nereti steidz demonstrēt savu džentelmenisko pusi.

Portāls Kasjauns.lv sazinājās ar gados jauno Elīnu Puriņu (tolaik 23), lai uzzinātu, kādēļ meitene izvēlējusies profesiju, kuru vairums daiļā dzimuma pārstāvju apiet ar līkumu.

Pilno interviju lasi šeit.

Mājvieta Rīgā par 40 eiro

Novembra beigās mums bija iespēja uzzināt vairāk par kādu visnotaļ interesantu jauniešu kustību tepat Rīgā.

Biedrības “Free Riga” pārstāvji, kuru rindās vairums ir sociāli aktīvi, progresīvi domājoši jaunieši, pašu spēkiem saved kārtībā novārtā pamestās galvaspilsētas ēkas un pēcāk iedzīvina namu telpas, izīrējot tās līdzīgi domājošajiem.

Viesojamies "Free Riga" mājokļos

Biedrības “Free Riga” pārstāvji, kuru rindās vairums ir sociāli aktīvi, progresīvi domājoši jaunieši, pašu spēkiem saved kārtībā novārtā pamestās galvaspilsētas ...

gallery icon

Viņu vidū vietu savai darbnīcai bija atradis arī kāds gados vecāks kungs – keramiķis Leontīns Cīrulis.

Pilno stāstu lasi šeit.

ASV desantnieki "atkaro" Ventspils novadu

Šī gada 6. jūnijā Ventspils novada Vārves pagastā starptautisko jūras spēku mācību “Baltops” ietvaros notika ASV jūras kājnieku desantēšanās operācija krastā ar amfībijām.

ASV desants Ventspils novadā: skats no jūras

Otrdien, 6. jūnijā, Ventspils novada Vārves pagastā, starptautisko jūras spēku mācību “Baltops” ietvarā notika ASV jūras kājnieku desantēšanās operācija krastā ...

gallery icon

Kasjauns.lv komandai bija iespēja vērot spraigos notikumus gan krastā, gan arī aptuveni divus kilometrus no tā, uz Baltijas jūrā iepeldējušā ASV desanta kuģa USS “Arlington”.

ASV desants Ventspils novadā: skats no krasta

Otrdien, 6. jūnijā, Ventspils novada Vārves pagastā, starptautisko jūras spēku mācību “Baltops” ietvarā notika ASV jūras kājnieku desantēšanās operācija krastā ...

gallery icon

ASV desants Ventspils novadā: sabiedrotos sagaida NBS pārstāvji un mediji

Otrdien, 6. jūnijā, Ventspils novada Vārves pagastā, starptautisko jūras spēku mācību “Baltops” ietvarā notika ASV jūras kājnieku desantēšanās operācija krastā ...

gallery icon

Vairāk par spraigajiem manevriem iespējams lasīt šeit.

Ielūkojamies pamestajā Šķirotavas cietumā

Novembra izskaņā viesojāmies pamestajā Šķirotavas cietumā, Latgales priekšpilsētā.

Šo vietu slēdza vien 2014. gada 1. novembrī. Iemesls – būtiski samazinājies kopējais ieslodzīto skaits, kā rezultātā Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) nolēma reorganizēt cietumu sistēmu.

Apgaitā pa pamesto Šķirotavas cietumu

Smaka, ar kuru mūs uzņēma šī pamestā vieta, tik tiešām bija neciešama, taču to nevar salīdzināt ar izjūtām, kuras pārņēma, ...

gallery icon

Izstaigājot cietuma teritoriju, uzgājām gan improvizētu pareizticīgo baznīcu ar visai iespaidīgiem, pašu cietumnieku radītiem sienu gleznojumiem, gan izklaižu klubu ar visai amizantu nosaukumu – “Džentlmenis”.

Vairāk par ekskursiju cietumā lasi šeit.

Kas apslēpts mūsu simbola iekšienē?

“Brīvības pieminekļa Goda telpa ir vieta, kurā iekļūt var tikai un vienīgi ar atbilstošu motivāciju un speciālu, rakstisku iesniegumu Rīgas pieminekļu aģentūras direktoram,” par Brīvības piemineklī izbūvēto telpu saka Sabiedrisko pieminekļu nodaļas vadītāja Mārīte Šenberga.

Kas slēpjas aiz Brīvības pieminekļa durvīm?

Gatavojoties Latvijas valsts simtgades svētkiem, izmēros iespaidīgākais neatkarības simbols - Brīvības piemineklis - tika apkopts un pavisam nesen, 19. oktobrī, ...

gallery icon

Neilgi pēc pieminekļa restaurācijas un uzkopšanas darbu beigām, portālam Kasjauns.lv bija iespēja ielūkoties tā iekšienē.

Pilno publikāciju lasi šeit.

Par ko čukst Vecrīga?

Vecrīgas bruģis un vēsturiskie nami joprojām iemieso neskaitāmus stāstus un leģendas par Rīgas sarežģīto pagātni.

Pastaiga pa Vecrīgu

Vēsturnieki teic, ka Rīgas pilsētas stāsts sācies 13. gadsimtā, kad tuvāk jūrai esošās līvu zemes kā savu nākamo apmetni izraudzījies ...

gallery icon

Dažas interesantākās no tām Vecrīgas ielās, pagājušās vasaras beigās devās uzmeklēt portāla Kasjauns.lv komanda.

Vairāk par to – šeit.

Zudusī Rīga: unikāli foto no pagātnes un mūsdienu pilsētas ainas

Nacionālās bibliotēkas krājumos ir simtiem unikālu fotogrāfiju, kurās atainota ikdienišķā dzīve Latvijas pilsētās un lauku sādžās, sākot pat no 19. gadsimta beigām.

To starpā, no dažādiem rakursiem, ir iemūžināta arī vēsturiskā Rīga.

foto: Latvijas Nacionālās bibliotēkas digitālās bibliotēkas "Zudusī Latvija", Juris Rozenbergs
Nacionālās bibliotēkas arhīvos atrodamas fotogrāfijas gan no 19. gadsimta otrās puses, gan no Otrā pasaules kara, kuru daudzas no Vecrīgas vēsturiskajām ēkām tā arī nepārcieta.

Sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku portāla Kasjauns.lv komanda izgāja vecpilsētas ielās, lai palūkotos, kā līdz mūsdienām izmainījušās tās galvaspilsētas vietas, kuras piesaistīja iepriekšējo gadsimtu fotogrāfu uzmanību.

Pilnā publikācija atrodama šeit.

Vai pie vegāniem var paēst garšīgi?

Šovasar, 26. augustā, Karla fon Stricka villā, Rīgā tika atklāts pirmais “Vegānfestivāls”. 

Pasākums, kurā tika svinēts vegāniskais dzīvesveids, bija gan izklaidējošs, gan informējošs un pamācošs.

Latvijas pirmais "Vegānfestivāls" Karla fon Stricka villā

Sestdien 26. augustā, Karla fon Stricka villā, Rīgā tika atklāts pirmais “Vegānfestivāls”. Pasākums, kurā tika svinēts vegāniskais dzīvesveids, bija gan ...

gallery icon

Taču Kasjauns.lv komanda turp devās ar kādu citu, jāatzīst, visnotaļ piezemētāku mērķi – noskaidrot, vai vegāni prot pagatavot arī ko garšīgu.

Par to, kā gāja lasi šeit.

"Snobus šeit negaida..." blogere Ksenija Andrijanova atgriežas dzimtajā Bolderājā

Par Bolderājas kriminālo auru un tur valdošo pamestību pagātnē nācies dzirdēt itin bieži.

Arī šodien vairums droši apgalvos, ka šis ir viens no Rīgas nesakoptākajiem nostūriem, taču, uzrunājot apkārtējos, kļūst skaidrs, ka dažs labs Bolderājā nav bijis kādus gadus desmit.

Ekspedīcija uz Bolderāju

Kasjauns.lv meklēja ceļabiedrus un devās ceļā, lai aplūkotu, kāda īsti ir dzīve vienā no galvaspilsētas šaubīgākajiem rajoniem.

gallery icon

Vai pa šo laiku kas būs mainījies? Un kam tieši būtu jāmainās? Skaidrs ir viens – klausoties ļaužu runās, īsto Bolderāju neiepazīt.

Kasjauns.lv meklēja ceļabiedrus un devās ceļā, lai aplūkotu, kāda tad īsti ir dzīve vienā no galvaspilsētas šaubīgākajiem rajoniem.

Vairāk lasi šeit.

Unikāls ieskats rīdzinieku dzīvē Kundziņsalā

Pašā Rīgas vidū ir kāda vieta, kurā tipiskākie galvaspilsētas iedzīvotāji savas dzīves laikā, iespējams, nemaz nav bijuši – Daugavas lejtecē esošā Kundziņsala.

Lauki Rīgas vidū: dzīve Kundziņsalā

Spilgtākie kadri no Kundziņsalas cilvēku apdzīvotā rajona.

gallery icon

Kādēļ gan doties uz Kundziņsalu, ja tur nav darīšanu?

Kā pārliecinājās portāla Kasjauns.lv komanda, uz šīs salas nav nedz skolas, nedz slimnīcas, nedz arī kādas izklaides vietas. Nav pat pārtikas veikala!

Taču tā visa vietā ik uz soļa pieejams kas tāds, ko mūždien aizņemtajās Rīgas ielās neatrast – saticība un pilnīgs miers.

Vairāk par dzīvi Kundziņsalā lasi šeit.