foto: Juris Rozenbergs
Ko ēd mūsu karavīri un sabiedrotie? Unikāls ieskats NBS virtuvē Ādažos. FOTOREPORTĀŽA
Ādažu militārās bāzes ēdnīca ir lielākā bruņoto spēku ēdnīca Baltijā. Tajā vienlaicīgi kopā var pusdienot 700 karavīri.
Sabiedrība
2017. gada 25. maijs, 06:11

Ko ēd mūsu karavīri un sabiedrotie? Unikāls ieskats NBS virtuvē Ādažos. FOTOREPORTĀŽA

Edvīns Rakickis

Kasjauns.lv

No padomju laikiem daļā sabiedrības varētu būt nostiprinājies uzskats, ka dienējošs karavīrs ēd ļoti pieticīgi. Taču Ādažu militārās bāzes apjomīgā un modernā ēdnīca liecina, ka tie laiki jau sen ir garām. Kā ciemošanās laikā noskaidroja Kasjauns.lv komanda, gan mūsu pašu, gan arī sabiedroto valstu karavīrus šeit itin labi pabaro.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ādažu militārajā bāzē ir dislocēta NBS Sauszemes spēku kājnieku brigāde, kā arī citas vienības. Karavīru skaits Ādažu militārajā bāzē ir mainīgs un publiski šo informāciju neatklāj.

Taču, kā reportāžas vidū novēroja Kasjauns.lv, uz pusdienām ēdnīcā pulcējās bruņoto spēku pārstāvji no Latvijas, Itālijas, Kanādas, Slovākijas un ASV – gan kungi, gan arī ievērojams skaits dāmu.

Izrādās, ka Ādažu militārās bāzes ēdnīca ir lielākā bruņoto spēku ēdnīca Baltijā un tajā vienlaicīgi kopā var pusdienot 700 karavīri.

Pusdienlaiks Ādažu militārajā bāzē

No padomju laikiem daļā sabiedrības varētu būt nostiprinājies uzskats, ka dienējošs karavīrs ēd ļoti pieticīgi. Taču Ādažu militārās bāzes apjomīgā ...

gallery icon
90

Karavīri var sastādīt personalizētu ēdienkarti

Tūre pa Ādažu bāzes ēdnīcu sākas priekštelpā. Apkārtni izrāda un kārtību izskaidro bruņoto spēku kapteinis Kaspars Auzenbahs.

Priekštelpas labajā pusē atrodas divi datori, kuros karavīri, elektroniski pierakstoties ar savām reģistrācijas kartēm, var saplānot ēdienreizes nākamajām dienām.

foto: Juris Rozenbergs
Karavīrs Ādažu militārajā bāzē elektroniski piesaka un saplāno savas ēdienreizes.

Kapteinis Auzenbahs paskaidro, ka šādai sistēmai ir vairākas funkcijas: “Tā kalpo kā personalizētā ēdienkarte, palīdz ēdnīcai efektīvi plānot nepieciešamo produktu un izejvielu daudzumu, kā arī mēneša beigās piestāda katram karavīram viegli pārskatāmu rēķinu, kurā norādīta summa un apmeklējumu biežums.”

Priekštelpas vidū atrodas divi galdi, uz kuriem izvietotas pudelītes ar roku dezinfekcijas līdzekli.

foto: Juris Rozenbergs
Pirms sēsties pie galda, ieteicams dezinficēt rokas.

Lai tiktu tālāk ēdnīcas telpās, karavīram jānopīkstina sava reģistrācijas karte. Šādi notiek personu uzskaite, kā arī tiek izslēgta iespēja, ka kāds iekļūst ēdnīcā bez pieteikuma un tīši vai kļūdas pēc notiesā cita karavīra porciju.

Produkti no Latvijas laukiem

Kā izstāsta ēdnīcas vadītāja Ineta Millere, karavīri Ādažu bāzē ēdnīcā ietur mielastus trīs reizes dienā. Pulksten 7:15 ir brokastis, 12:30 ir pusdienas, savukārt ap pulksten 19:00 – vakariņas. Sistēma vienmēr tā pati.

Ēdnīcā kārtība ir šāda: galdi ir izvietoti divās rindās. Pašā galā atrodas bufete, kurā, nostājoties divās rindās, karavīri uz paplātēm un šķīvjiem saliek kāroto ēdienu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Juris Rozenbergs
Ādažu militārās bāzes ēdnīca īsi pirms pusdienlaika. Virtuves personāls gatavs uzņemt karavīrus.

“Pirmais, ko saņem karavīrs, ir zupa. Pēc tam tiek pasniegts otrais ēdiens – šodien piedāvājumā ir rīsi, vārīti kartupeļi, sīpolu mērcē cepta cūkgaļa un cepti vistas stilbiņi,” paskaidro ēdnīcas vadītāja.

Blakus galvenajiem ēdieniem izvietotas piedevas, piemēram, kečups vai majonēzes mērce, kā arī bagātīgs salātu klāsts. Netrūkst arī konditorijas izstrādājumu un dažāda veida dzērienu. Pusdienās karavīriem tiek piedāvāti aukstie dzērieni, pārsvarā sulas, savukārt brokastīs iespējams tikt pie tējas vai kafija tases.

foto: Juris Rozenbergs
Aptuveni šādi izskatās tipiska karavīra pusdienu porcija.

Inetas vadībā ēdnīca strādā kā pulkstenis. Darbs sākas pulksten 4:00 no rīta un beidzas pulksten 22:00 vakarā. Virtuvē strādā trīs maiņas, katrā ir pa 10 cilvēkiem. Vienas maiņas darba laiks ir 16 stundas (divas dienas).

Pusfabrikātus Ādažu bāzē nepasniedz – viss tiek gatavots pašu rokām. Produktus un izejvielas iepērk no Latvijas laukiem, kā arī pašmāju ražotājiem.

Amerikāņiem garšo vista

Nekādu spilgtu īpatnību Ādažu bāzē izvietoto karavīru ēšanas paradumos neesot. “Amerikāņiem ļoti garšo vista, tāpēc mums piedāvājumā katru dienu ir vistas gaļa,” atklāj Ineta.

foto: Juris Rozenbergs
Karavīrus laipni sagaida un apkalpo ēdnīcas darbinieces.

“Ir novērots, ka brokastīs amerikāņi izvēlas brokastu pārslas ar pienu, olas un smalkmaizītes. Šeit tiek veidota internacionāla, visiem saprotama un pieņemama virtuve, kurā atrodami gan mūsu pašu, gan arī sabiedroto valstu ēdieni,” piebilst dižkareivis Artūrs, kurš pavada mūs ekskursijas laikā.

foto: Juris Rozenbergs
Nacionālo bruņoto spēku karavīri komplektē savas pusdienas.

Kā atklāj Ineta, karavīram dēļ fiziskās slodzes ik dienas ir jāuzņem 4572 kilokalorijas – aptuveni divreiz vairāk nekā vidusmēra cilvēkam ieteicams pie vidējas slodzes. Ēdnīcas piedāvājumu kopums tiek plānots, ņemot vērā šo skaitli un balstoties uz uztura zinātnes pamatprincipiem.

foto: Juris Rozenbergs
Slovākijas bruņoto spēku karavīri.

Sēžamies pie galda

Izrādās, žurnālistiem sagatavots arī kāds patiesi negaidīts pārsteigums – iespēja pusdienot kopā ar karavīriem. To labprāt arī darām, stājoties rindā vēl pirms ēdnīcu pārpildījušas karavīru grupas.

Lēnā garā lokot iekšā sātīgo maltīti, ievērojam, ka pie pusdienu galda karavīri lielākoties dalās pārstāvētajās valstīs.

Jāpiemin, ka sabiedroto valstu bruņoto spēku pārstāvji atšķiras ne vien formu dēļ. Piemēram, itāļiem, šķiet, ir stingra vienošanās attiecībā uz sejas apmatojumu (skatīt apakšējos foto), kanādieši izskatās mazliet gados vecāki, ja salīdzina ar mūsējiem, savukārt amerikāņi šķiet atvērtāki.

foto: Juris Rozenbergs
foto: Juris Rozenbergs

Pēc gardajām pusdienām saldajam gluži vienkārši nepietiek spēka.

Pasakoties par sirsnīgo uzņemšanu, atvadāmies no Inetas, jeb Milleres kundzes, kā viņu dēvē dižkareivis Artūrs, un dodamies projām no bāzes.

Pa ceļam uz stāvvietu uzzinām, ka Artūrs ir savas valsts patriots un no visas sirds mīl dienestu. Pārminam dažus vārdus par tikko aizvadīto hokeja čempionātu, to, cik labs šis gads bijis mūsu izlasei, un braucam projām.