foto: Facebook
"Tevi spārda kājām, bet visiem vienalga" - lietuvietis Edvards par pārdzīvoto Jāņu naktī Rīgā
"Visvairāk sāp nevis zilumi vai sasitumi, bet tieši apkārtējo vienaldzība," saka lietuvietis Edvards.
112
2017. gada 25. jūnijs, 11:28

"Tevi spārda kājām, bet visiem vienalga" - lietuvietis Edvards par pārdzīvoto Jāņu naktī Rīgā

Kasjauns.lv

Skaudras atmiņas par viesošanos mūsu valstī paliks Lietuvas TV žurnālistam un raidījumu vadītājam Edvardam Žičkum (35). Viņš kopā ar draugiem Jāņu naktī iekļuvis kautiņā, un visvairāk pārsteigusi tieši apkārtējo cilvēku vienaldzība. Turklāt – tas noticis pašā Rīgas centrā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Kā lai to uzraksta... nezinu. Vai vispār vajag? Ilgi domāju. Manuprāt, tomēr vajag. Vakar bija perfekta diena, jo latvieši Jāņus svin vēl labāk nekā mēs. Un, protams, liels nopelns šajā lieliskajā dienā bija arī maniem superīgajiem draugiem. 

Nošķelts zobs, pārsista lūpa, sāpošs žoklis un diezgan aizskarta dvēsele. Kas notika? Šo situāciju būs grūti aprakstīt. Patiesībā mēs tur iekūlāmies tikai... tautības dēļ. Vairāki gorillas sita pa seju, spēra, sita pat sievietei. Taču atsaldeņi ir visur. Un ne jau par viņiem šobrīd gribu rakstīt, bet par vienaldzību, kas bija no apkārtējiem cilvēkiem. Un viņu patiešām līdz uzbrukuma brīdim bija ne mazums. Taču tad – visi metās bēgt, lēca iekšā mašīnās, metās pa durvīm iekšā kafejnīcās. Neviens nereaģēja, nepalīdzēja, nezvanīja policijai. Un tas bija pašā Rīgas centrā. Skumji. Un ne jau sāpju, bet cilvēcības trūkuma dēļ. Pirms dažiem mēnešiem Varšavā mēs ar draugiem metāmies aizstāvēt vīrieti, kuru sita. Bet tur tika liktas lietā gan nūjas, gan dūres. Taču mēs viņu aizstāvējām, jo citādi taču nevar. Manuprāt, mēs neviens neļautu otram darīt pāri mūsu klātbūtnē.  Taču izrādās, ka vienaldzība ir vēl sāpīgāks trieciens nekā kulaks. Bet tā taču patiešām nevajadzētu būt. NEBŪSIM VIENALDZĪGI!!!!” - šādus sāpīgus vārdus Žičkus publicējis sociālajos tīklos.

Ielas bija ļaužu pilnas, jau daudzi devās uz līgošanu Krastmalā

Incidents noticis ap pusnakti pašā Rīgas centrā, un ielas tobrīd bijušas ļaužu pilnas – daudzi devās uz līgošanu Krastmalā vai nāca no tās. Žičkus kopā ar dažiem draugiem uz ielas runājis lietuviski un pamanījis, ka viņu bariņam uzmanību pievērš divi krieviski runājoši vīrieši, kuri lamuvārdiem krāšņi izdaiļotā leksikā sākuši komentēt viņu... tautību, vēstī portāls 15min.lt. Edvards portālam neslēpj, ka vārdiskiem uzbrukumiem šie vīri nav daudz laika tērējuši – drīz vien jau likuši lietā dūres.

Rīga un Latvija lietuvietim ir ļoti mīļa

Bija redzams, ka tie cilvēki ir iedzēruši. Divi liela auguma vīri ar palieliem vēderiem. Mēs bijām seši, ar draugiem runājāmies lietuviski, un viens pēkšņi ķērās man pie kakla, iesita pa seju, nogāza zemē. Viņiem nepatika, ka sarunājamies nevis latviski vai krieviski, bet savā valodā,” portālam 15min.lt atzīst sarūgtinātais Edvards.

Žurnālists uzsver, ka viņam nav nekas ne pret latviešiem, ne arī krieviem. Tieši pretēji – viņš pats ir gan mācījies, gan strādājis Krievijā, un viņam ir ne mazums krievu tautības draugu. Savukārt Latvijā, jo īpaši Rīgā, viņš ir biežs viesis, jo šī valsts viņam ir ļoti mīļa.

"Tevi spārda kājām, bet visi apkārt aizver logus"

Tomēr šis gadījums Žičkum licis aizdomāties par citām vērtībām. Proti, par cilvēcīgumu. Jo garāmgājēji neesot pat paskatījušies uz viņu pusi, kaut arī turpat blakus, viņu klātbūtnē uz ielas tiek publiski sists cilvēks.

Tiesa, lietuviešu kompānijā cietis ir ne tikai Žičkus. Vairāk vai mazāk sitienu no agresīvajiem uzbrucējiem ticis visiem. Iereibušie vīrieši neesot kautrējušies pacelt roku arī pret vienīgo sievieti, nogāzuši viņu zemē un spārdījuši.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

“Tā kā es stāvēju vistuvāk, man tika visvairāk. Draugi mani mēģināja aizstāvēt un cīnīties. Centāmies arī ar viņiem mierīgi runāties, taču viņi mums vienkārši sita,” stāsta lietuvietis.

Ne jau zilumi un sasitumi ir sāpīgākais

Atceroties pārdzīvoto, viņš ne reizi vien uzsver, ka šajā situācijā galvenais nav zilumi vai citi ķermeņa sasitumi. Edvards ir pārliecināts, ka cilvēkiem ir vienam citu jāaizstāv, tāpēc tieši garāmgājēju vienaldzīgums bijis vissāpīgākais.

Žičkus pats ne reizi vien ir palīdzējis citiem, tāpēc ir izbrīnīts, kā tas iespējams - ka pilnīgi neviens, NEVIENS nav centies iejaukties konfliktā.

"Neilgi pirms tā incidenta mums apkārt bija daudz cilvēku. Taču piepeši visi kaut kur pazuda. Savām acīm redzējām, kā vieni metas iesēsties savos auto, citi iesprūk restorānā, bet vēl kāds vienkārši iet garām un izliekas neredzam. Tevi spārda ar kājām, bet visi apkārt aizver logus. Tas ir skumji," savās izjūtās ar Lietuvas presi dalās Žičkus. 

Pēc lietuvieša teiktā, viss draugu pulciņš bijis šokā. Mediķu palīdzību viņiem nav vajadzējis, tāpēc vēlāk sapratuši, ka arī no zvanīšanas policijai nekāda reāla ieguvuma nebūtu.