foto: Publicitātes foto
Pasaules miljardieri gatavojas apokalipsei. Vai viņi zina vairāk?
Sabiedrība
2017. gada 6. jūnijs, 14:49

Pasaules miljardieri gatavojas apokalipsei. Vai viņi zina vairāk?

Kasjauns.lv

Bagātie cilvēki Silīcija ielejā ASV jau kādu laiku aktīvi gatavojas pasaules galam vai kādam citam postošam notikumam, kas viņu eksistenci uz zemes virsū varētu padarīt grūtu vai neiespējamu. Vai viņi zina vairāk? 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

BBC vēstī, ka turīgie cilvēki aktīvi iepērk lepnas un kodolizturīgas bumbu patvertnes, kuras aprīkotas ar baseiniem, sporta zālēm un kinoteātriem. Klīstot pat baumas, ka miljardierim un datoru tehnoloģiju korporācijas "Windows" dibinātājam Bilam Geitsam zem viņa īpašuma Kalifornijā ir bunkuri. 

Uzņēmuma "Mayfield Fund" vadītājs Tims Čans nesen žurnālistiem atzinies, ka aktīvi iepērk nekustamos īpašumus, lai sliktākā scenārija gadījumos viņam būtu vieta, kur patverties. Savukārt kompānijas "Reddit" izveidotājs Stīvs Hafmans grasās veikt redzes korekciju ar lāzeru. "Ja mūsu planētai pienāks beigas, tikt pie kontaktlēcām būs ļoti grūti," viņš paskaidro. 

"Pasaules gala" bunkuri bagātniekiem

gallery icon
13

Kas notiek? 

 

BBC vēstī, ka lielāku skaidrību, iespējams, var viest bijušais "Facebook" darbinieks Antonio Garsija Martiness, kurš pērn priekšvēlēšanu kampaņas karstumā nopircis zemi uz salas Vašingtonas štatā, kas atrodas starp Sietlu un Vankūveru. Pirmais, ko viņš tur iesāka - uzsāka lepnas bumbu patvertnes celšanu, uzstādīja saules baterijas, pieslēdza ģeneratorus un izveidoja pamatīgus patronu krājumus. Tāpat viņš izveidoja artēzisku dziļurbumu un uzstādīja pumpjus. 

"Daudzi nopietni tehnoloģiju jomas cilvēki šobrīd runā, ka mūs gaida radikālas pārmaiņas ekonomikas un tehnoloģiju jomās. Es nedomāju, ka daudzi apjēdz sekas, bet mēs apjēdzam," viņš teica. 

Martiness uzskata, ka Silīcija ielejā strādājošie cilvēki šādas pārmaiņas sajūt asāk nekā pārējie. "Tas var izklausīties pompozi, bet es uzskatu, ka šie cilvēki Sanfrancisko jau šobrīd dzīvo nākotnē. Ne tikai tehnoloģiju, bet arī ekonomikas un sociālo jomu izpratnē."

ASV sāk ražot luksusa klases bunkurus

gallery icon
9

BBC raksta, ka šo cilvēku iezīmētā nākotnes aina nebūt nav iepriecinoša. Martiness uzskata, ka mākslīgā intelekta izstrāde novedīs pie tā, ka pēc 20-30 gadiem ASV pazudīs puse no visām darbavietām. Ātrums, ar kādu zudīs veselas ražošanas nozares, var novest pie spēcīga sociālā sprādziena. 

Daži ļoti turīgi cilvēki to saprot un jau tagad gādā par savu drošību nākotnē. Visbiežāk rūpes par priekšdienām sākas ar bunkura izbūvi. Piemēram, ASV uzņēmums "Survival Condo" būvē pazemes ēkas, kurās varēšot pat pārdzīvot kodolkaru. Uzņēmuma dibinātājs Lerijs Hols stāsta, ka šādas mājas maksā līdz četriem miljoniem ASV dolāru. Tajās ir visas mūsdienās nepieciešamās ērtības, tostarp baseins, biljarda zāle un bibliotēka. 

Hols par šo ideju aizdomājies īsi pēc 2001. gada 11. septembra teroraktiem, kad pieprasījums pēc šāda veida pakalpojuma krasi pieauga. "Pēc katras stihijas vai konflikta pieprasījums pēc šīm ēkām uzlec," viņš skaidro, tomēr atklāt, kas tās pērk, atsakās. 

Šobrīd aizvien rit būvniecības darbi Teksasā, kur tiek veidots vesels pazemes ciemats ar nosaukumu "Trident lakes". To reklamē kā kūrortu, kurā vajadzības gadījumā varēs pārdzīvot augstākā līmeņa - "Defcon-1" - draudus. Ciemata iedzīvotājiem būšot pieejamas plašas izklaides iespējas, un par drošību rūpēsies bruņota apsardze. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Plaisa starp bagātajiem un nabadzīgajiem ir milzīga, turklāt Martiness papildu tam norāda, ka pieaug arī politiskā polarizācija, kas var nebeigties labi. Viņaprāt, aizvien pieaug pilsoņu kara un citu nemieru iespējamība. 

Zīmīgi, ka daudzi no nosauktajiem faktoriem - "robotizācija", mākslīgais intelekts, sociālie tīkli - tika radīti tieši Silīcija ielejā un, šķiet, ka tieši to veidotāji tagad domā, kur slēpties no briesmām. 

"Cilvēki reaģē ļoti slimīgi, un es to saprotu. Tie nelieši, kuri sekmēja veselu nozaru bojāeju un uzsēdināja mūs uz sociālajiem tīkliem, tagad domā par bēgšanu," viņš teica. 

Martiness uzskata, ka visi, kuri grib pārdzīvot gaidāmās briesmas, būtu spiesti padomāt par vietu, kur noslēpties no marodieru bandām. Viņš vienlaikus arī saprot, ka tas viss izklausās mežonīgi un paranoiski, tomēr beigas varētu būt tuvāk, nekā mēs domājam. Ja tādas pienāks, izdzīvošot stiprākie, piemēram, tie, kuri būs izgājuši militāro treniņu.