Jaunumi Lizumā mirušo jauniešu lietā: Mazuļa draudzene Ilze vairs nespēj klusēt
Lizumietis Dainis Mazulis, kuru daudzi neoficiāli tur aizdomās par savas draudzenes un dēla slepkavību, lai iegūtu viņu apdrošināšanas naudu, joprojām dzīvo savās mājās - Velēnā. Gan viņš, gan viņa draudzene Kasjauns.lv stāsta, ka viņu nepamatoti vajā policija.
112
2017. gada 18. maijs, 06:02

Jaunumi Lizumā mirušo jauniešu lietā: Mazuļa draudzene Ilze vairs nespēj klusēt

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Daiņa Mazuļa, kura vārds pērn izskanēja saistībā ar šausminošiem notikumiem Velēnā un kuru tur aizdomās gan divu cilvēku nāvē, gan naudas izkrāpšanā, draudzene Ilze Pajate aizstāv par Lizuma recidīvistu saukto vīrieti un apgalvo, ka viņš ir „drošs un uzticams”. Plašsaziņas līdzekļi viņu nepamatoti nomelno.

Lai arī Dainis Mazulis ir vairākkārtīgi sēdējis cietumā un viņu vaino naudas mahinācijās, viņš esot īsts godavīrs un pret viņu esot sazvērējušies gan plašsaziņas līdzekļi, gan skaudīgi nelabvēļi, stāsta viņa labā paziņa. Arī pats Mazulis sarunā ar Kasjauns.lv apgalvoja, ka ir nepatiesi apvainots.

Daiņa Mazuļa kriminālā vēsture

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pērnā gada pavasarī Daiņa Mazuļa vārds izskanēja šokējošu nāves gadījumu dēļ - pirts kubulā, it kā kaķim iemetot ūdenī gaismas prožektoru ar visiem elektrības vadiem, dzīvību zaudēja Daiņa Mazuļa dēls un viņa draudzene. Nelaimes dienā Dainis Mazulis mājās ieradās tikai vēlu tumsā un uzgāja abu līķus. Tika izteiktas aizdomas, ka pie abu jauniešu nāves varētu būt vainīgs pats Mazulis, jo viņš vēlējies saņemt vairākus desmitus tūkstošus eiro, par kuriem īsi pirms traģēdijas bija apdrošinātas bojāgājušo dzīvības tieši uz Mazuļa vārda. Valsts policijas Vidzemes reģionālās pārvaldes priekšnieka palīdze Anžela Geljanu Kasjauns.lv pavēstīja, ka par notikušo vēl notiek izmeklēšana un pagaidām nekādu sīkāku informāciju nesniedz. Tikmēr pats Mazulis saimnieko savā saimniecībā Lizuma pagasta Velēnā.

Turpinoties izmeklēšanai par ārkārtīgi aizdomīgo divu jauniešu nāvi pirts kubulā, tajā pašā sētā fiksēta vēl viena nelaime. Saimniecībā pērn oktobrī nodega Mazuļa dzīvojamā ēka. Vienlaikus Lauksaimniecības atbalsta dienests no Mazuļa pieprasīja aptuveni 80 000 eiro, ko viņš bija saņēmis par bioloģiskās lauksaimniecības saimniecības attīstību. Bioloģisko saimniecību viņš neizveidoja un viņam naudu nācās atdot.

Te jāatgādina, ka pagājušā gadsimta nogalē Mazulis jau sēdējis cietumā par slepkavību – viņš uzspridzinājis savu civilsievu. Viņam piespriesti daudzi gadi, taču par labu uzvedību ātri atbrīvots. Slepkavības motīvs bija 2000 latu apdrošināšanas nauda, ko civilsievas nāves gadījumā saņemtu tieši viņš.

„Divpirkstu pierītes un policisti sazvērējušies pret Daini”

Ilze Pajate Kasjauns.lv pavēstīja: „Esmu vietējā un zinu, ko saku. Neslēpjos zem segvārdiem, kā tie tirliņi, kuri prot tikai otru gānīt. Dzīvoju Dainim kaimiņos, tāpēc viņu zinu kopš pirmās dienas, kad viņš ieradās Velēnā.

Sākumā viņam lielu uzmanību nepievērsu, jo pašai vēl nebija 18 gadu un viņš bija vēl precējies. Jau toreiz par Daini klīda visādi kapeņu stāstiņi, taču man dīvaini likās tas, ka šie man labi pazīstamie baumu autori uzvedās divkosīgi. Arī man un citiem par viņu stāstīja un stāsta briesmu lietas, bet, kad satiekas aci pret aci ar Daini, tad visi tādi apaļi un pūkaini. Ne reizi neesmu ne dzirdējusi, ne redzējusi, ka kāds spētu savus izgudrojumus pamatot ar faktiem, kā vien vispārināta atsauce - tas un tas rakstīts internetā.

Pēc pērnā gada 5. maija traģēdijas baumotāji pamodās ar jaunu sparu un, varbūt pateicoties tam, arī es par Daini sāku interesēties vairāk. Ziņkāre ņēma virsroku un tā pārauga zinātkārē. Iepazinu arī viņa vai visu ģimeni.
 
Medijiem taisnība izrādījās tiktāl, ka Mazulim tik tiešām ir divas sejas: viena tā, ko kultivē mediji un divpirkstu pierītes, un otra patiesā, par ko jums tagad pastāstīšu.

Jo vairāk interesējos, jo atklājās aizvien jauni satriecoši fakti. Tikai šoreiz ne tādi, kā lielākā daļa gribētu dzirdēt. Mani vispirms šokēja tas, ka Daini nekas nespēj izsist no līdzsvara - ne materiālās neveiksmes, ne pat tuvāko zaudēšana. Un tas nebūt nenozīmē, ka viņam krūtīs ir akmens. Neredzu loģiku, ka jauniešu bojāeju būtu gribējis Dainis. Turklāt tagad, kad viņu pazīstu pat ļoti labi, nostiprinās pārliecība, ka patiesībā viss ir tieši pretēji, nekā viņu cenšas pasniegt šauro pierīšu barotāji”.

„Nu arī pārāk daudz meitenes patīk”

Kontaktā ar Daini esmu pārliecinājusies, ka neesmu atradusi un nevaru iedomāties drošāku un uzticamāku cilvēku par viņu. Piemēram, ikdienas solī novēroju, ka viņš ļoti lielu vērību velta arī drošībai. Laikus pamana un pamāca jebkuram, lai nepieļautu bīstamas situācijas. Ir pamats apgalvot, ka viņš šāds kļuvis ne tikai pēc maija traģēdijas, bet gan, ka viņš vienmēr tāds bijis. To apliecina visi viņa radi un paziņas. Nav šaubu: ja šie nelaimīgie jaunieši būtu ņēmuši vērā Daiņa norādes vai arī, ja viņš tai liktenīgajā dienā būtu pats bijis mājās, tad nekas tāds nevarētu atgadīties.

Arī par Daiņa uzticamību man ir daudz faktu. Piemēram, kad 2015. gada septembrī viņa mājās ar orderi ielauzās policija, meklējot kādu Daiņa paziņu, viņš viņu nenodeva. Tad viņam draudēja: ja nesniegs informāciju, tad uz šī ordera pamata taisīs kratīšanu un tad jau atradīs, kur piesieties. Arī tad Dainis nevienu nenodeva. Savukārt arī poliči nepalika parādā un uz meklējamā cilvēka rēķina apgrieza māju riņķī un izrakāja pat sērkociņu kārbiņas (laikam mikroliliputu meklēja), līdz atrada aprūsējušas dažas mazkalibra patroniņas no iepriekšējiem mājas saimnieku laikiem. Tas viņiem bija par oficiālu pamatu Daini tai naktī apcietināt (aizturēt). Šucmaņu apetīte ar to neaprobežojās, jo, neskatoties uz uzrādītajiem degvielas čekiem, tajā reizē izņēma arī saimniecībā daudzu gadu atpakaļ iekrāto 4,5 tonnas dīzeļdegvielas. Arī to netaisās atdot, jo uztaisījuši atzinumu, ka degvielas sastāvs vairs neatbilst tagad benzīntankos tirgotajam un tāpēc konfiscējams. Pat uzlika 690 eiro lielu sodu. Arī tas vēl nav viss! Policistu manierē tiek piekoptas arī tādas metodes, kā kūdīšana un smadzeņu skalošana, jo viņi apbraukā visus Daiņa paziņas ne tikai izprašņājot par katra saistību ar Daini, bet arī kūda ar viņu nesaieties.

Arī pie manis tādi ir bijuši un mēģināja visādi apvārdot, ka Dainis priekš manis ir par vecu, un ka mani arī nogalinās un tā tālāk. Kad centos apgalvot pretējo, ka Dainis man ir tikai palīdzējis, tad turpināja līst viņa privātajā dzīvē, pārkāpjot visas normas. Liekot man priekšā pat viņa intīmās dzīves lappuses par Daiņa bijušajām draudzenēm, šādi mēģinot uzspiest uz jūtām un lai es sāktu sniegt pret Daini aprunājošas liecības. Kad tas nelīdzēja, tad viņi man izteica mājienus, ka es pati biežāk tikšu kontrolēta un dusmīgi aizbrauca.

Šāds presings un tautas kūdīšana Dainim jāiztur katru dienu, piemēram, 5. aprīlī ierosinājuši pret Daini lietu par to, ka viens stopētājs kā pateicību par vešanu Dainim uzdāvināja vienu Krievijas markas cigaretes paciņu, kura tā arī palika mašīnā, jo Dainis nesmēķē, un tagad par to policisti grib Dainim piešūt kontrabandas pārvadāšanu.

Pilnai objektivitātei varu nosaukt arī kādu Daiņa slikto īpašību, piemēram, viņš ir visumā piekasīgs pie tīrības, nedzērājs, nesmēķē, narkotikām pilnīgs „nē” un neļauj, ka viņa tuvākie to darītu. Arī azartspēles neatbalsta un tusē tikai ar sev izredzētajiem cilvēkiem, nevis ar vietējiem alkašiem. Nu arī pārāk daudz meitenes patīk. Citi teiktu, ka viņš tāds dīvainis...

Man vienalga ko domājat jūs - citi, taču es zinu, ka labāku cilvēku par Daini es savā dzīvē vēl neesmu satikusi”.

Lai sakūdītu, policija rāda intīmas bildes ar Daiņa bijušajām draudzenēm

Pajate Kasjauns.lv pastāstīja, ka policija joprojām viņu „tiranizējot”, kaut gan nesaprotot iemeslus. Rādot viņai Mazuļa intīmās bildes ar bijušām draudzenēm un sakot, ka viņiem „vajadzīgs (apsūdzībai) Dainis”, mēģinot viņu sakūdīt pret Daini.

Kāpēc tas likumsargiem vajadzīgs, Pajate nezinot. Viņa teic, ka Dainis viņai esot labs paziņa un ar viņu „sadarbojoties”, lai nopelnītu iztikas līdzekļus – „visu kaut ko dara”.
Tikmēr 25 gadus vecā sieviete labi iepazinusi arī Mazuļa ģimeni, arī viņa māti, kura par pret dēlu vērstu kampaņu esot šokā.

Pats Mazulis uz Kasjauns.lv jautājumu, kas viņu saista ar Pajati saka: „Vienkārši pozitīvi cilvēciskas attiecības”.

Dainis Mazulis: „Stiprinos savā ticībā!”

Jautāts, kā jūtas apsūdzētā ādā un kā pašlaik dzīvo, Mazulis Kasjauns.lv pastāstīja: „Policija neko nestāsta, kad beigsies izmeklēšana un kādi ir tās rezultāti. Vairākas reizes esmu prasījis, lai atdod apbedīšanai kaķīša mirstīgās atliekas (kas gāja bojā liktenīgajā dienā, iekrītot pirts kubulā). Tomēr neatdod – tas esot lietiskais pierādījums. Vazājas te policija saistībā ar to nelaimi, kūda cilvēkus pret mani. Par izmaksājamo naudu par bojāgājušo draudzeni un dēlu neko nezinu. (Latvijas apdrošināšanas asociācijas prezidents) Jānis Abašins teica, ka par to man neko nevar pateikt – tā esot konfidenciāla informācija. Nauda glabājoties apdrošināšanas kompānijās, es pat nezinu kurās.

Pērnruden nodegušai mājai ir uzlikts pagaidu jumts. Nodarbojos ar lauksaimniecību, celtniecību...

Lauku atbalsta dienestam (LAD) esmu arī atmaksājis gandrīz visu naudu, ko tas pieprasīja. Nejūtos vainīgs, ka par to naudu neizveidoju bioloģisko zemnieku saimniecību, jo to vienkārši nevarēju izdarīt – tolaik atrados apcietinājumā. 2012. gadā man bija konflikts ar bijušās draudzenes brāli un viņš mani apsūdzēja zādzībā, ko pats bija izdarījis – kādā tukšā mājā nozadzis sarūsējušus katliņus „cigarešu tiesai”. LAD teica, ka atrašanās apcietinājumā neesot ārkārtas situācija, lai neapsaimniekotu zemi. Nesaprotu, kā tas var būt! Tai pašā laikā mani zādzībā arī neattaisnoja, bet gan lietu izbeidza, jo bija „nenozīmīgas mantas nozušana”. Lietu arī nevarēju pārsūdzēt. Apcietinājumā atrados divarpus mēnešus.

Es stiprinos savā ticībā. Sadarbojos ar kādu mācītāju, bet tikai tīri saimnieciskā līmenī. Mani neinteresē kādā konfesijā viņš ir. Bet, protams, ka pārrunājam arī Dieva vārdu”.