foto: Sergei Konkov/TASS/All Over Pres/ Vida Press
Lietuvietis smagi piekrāpis "Google" un "Facebook", kuri uz kontu Latvijā skaitīja miljonus
Google atzina, ka ir viens no uzņēmumiem, kuru apkrāpa.
112
2017. gada 28. aprīlis, 20:35

Lietuvietis smagi piekrāpis "Google" un "Facebook", kuri uz kontu Latvijā skaitīja miljonus

LETA

Kompānijas "Google" un "Facebook" atzinušas, ka tās abas kritušas par upuri vērienīgai Lietuvas pilsoņa izstrādātai krāpšanas shēmai, kurā uz kontiem Latvijā un Kiprā aizplūduši 100 miljoni ASV dolāru.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau ziņots, ka martā ASV tiesībsargājošās iestādes izvirzīja 48 gadus vecajam Lietuvas pilsonim Ēvaldam Rimašauskam apsūdzības 100 miljonu dolāru izkrāpšanā no divām ASV augsto tehnoloģiju korporācijām, kas tobrīd netika sauktas vārdā, vien norādīts, ka runa ir par "transnacionālu interneta pakalpojumu un produktu kompāniju un sociālo tīklu uzņēmumu".

Tagad žurnāls "Fortune" vēsta, ka cietušās kompānijas ir "Google" un "Facebook". Tās arī pašas atzinušas apkrāpšanas faktu.

"Mēs pamanījām šo krāpšanu pret mūsu pārdošanas komandu un ziņojām varas iestādēm. Esam atguvuši naudu un priecājamies, ka jautājums ir atrisināts," norādījusi "Google" preses dienesta pārstāve.

Arī "Facebook" pārstāve paziņojusi, ka kompānija "drīz vien atguvusi lielāko daļu naudas un sadarbojas ar tiesībsargāšanas iestādēm".

Tomēr nedz viena, nedz otra kompānija nav izpaudusi, kādas summas tās zaudējušas un kādas - atguvušas.

Lietuvas tiesībsargājošās iestādes pēc ASV lūguma Rimašausku aizturējušas. Šobrīd tiek risināts jautājums par viņa izdošanu Amerikas Savienotajām Valstīm. Rimašausks savu vainu noliedz, bet apsūdzētā advokāts izdevumam "Fortune" paudis viedokli, ka viņa klients ASV nevar cerēt uz taisnīgu un objektīvu tiesu.

Jau ziņots, ka 100 miljonus dolāru Rimašausks izkrāpis ar tā dēvētās fišinga shēmas palīdzību. Nauda plūdusi uz kontiem Latvijā un Kiprā, kuri pieder tā sauktajai mazkapitāla sabiedrībai ar ierobežotu atbildību. Kā bija teikts ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) Ņujorkas nodaļas prokurora paziņojumā, naudas izkrāpšanas shēma darbojusies vismaz no 2013. līdz 2015.gadam.

Rimašauskam izvirzītajā apsūdzībā bija norādīts, ka viņš Latvijā reģistrējis kompāniju, kam bija tāds pats nosaukums kā Āzijā pazīstamam elektronisko preču ražotājam, un šīs Latvijā reģistrētās kompānijas vārdā atvēris banku kontus Latvijā un Kiprā. Tobrīd "rus.lsm.lv" uzņēmumu reģistrā ar "Crediweb.lv" palīdzību bija noskaidrojis, ka Rimašausks Latvijā kontrolējis kompāniju SIA "Quanta Computer Inc", kas reģistrēta dzīvoklī Daugavpilī.

Īstā "Quanta Computer Inc" bāzēta Taivānā, un saskaņā ar tās mājaslapā pieejamo informāciju ir pasaulē lielākais tehnoloģiju uzņēmums, kas ražo detaļas klēpjdatoriem. Abām apkrāptajām kompānijām bijuši vērienīgi un regulāri darījumi ar šo īsto "Quanta Computer Inc", no kā iepirkti gan pakalpojumi, gan preces.

Saskaņā ar FIB informāciju Rimašausks abām amerikāņu kompānijām sūtījis epasta vēstules, kurās uzdevies par Taivānā bāzētās kompānijas "Quanta Computer Inc" darbinieku vai aģentu.

Šajās vēstulēs, kas sūtītas no viltotām, taču ticamām adresēm, dotas instrukcijas par īstās "Quanta Computer Inc" piegādēm veikt apmaksu uz Latvijā reģistrētās SIA "Quanta Computer Inc" kontiem Latvijas un Kipras bankās.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kā norādīja teikts FIB, instrukcijas tika pildītas un līdzekļi plūda uz Rimašauska kontiem. Lai skaidrotu lielo resursu pieplūdumu, bankām tika uzrādīti viltoti rēķini, līgumi un vēstules ar viltotiem zīmogiem un ASV korporāciju darbinieku parakstiem.

Nauda no Latvijā reģistrētās "Quanta Computer Inc" kontiem uzreiz tika pārskaitīta uz citiem Rimašauska kontiem Latvijā, Kiprā, Slovākijā, Lietuvā, Ungārijā un Honkongā. Šie konti nebija saistīti ar Latvijā reģistrēto firmu "Quanta Computer Inc".

Latvijas SIA "Quanta Computer Inc" ar viena eiro pamatkapitālu reģistrēta 2013.gada 5.augustā. Firmu reģistrējis kāds Daugavpils iedzīvotājs vārdā Vladimirs A. Jau tā paša gada 15.augustā Vladimirs A. kompāniju pārdeva Ēvaldam Rimašauskam.

Rimašausks bija SIA "Quanta Computer Inc" īpašnieks līdz 2016.gada 19.janvārim, pēc tam par šīs kompānijas īpašnieku kļuva 1979.gadā dzimušais Latvijas iedzīvotājs Maksims S.. Pēc tam kompānijas pamatkapitāls palielināts līdz 3000 eiro. Pērn novembrī par šī uzņēmuma īpašnieku kļuva SIA "Relocate Investment".

Visā savā pastāvēšanas vēsturē SIA "Quanta Computer Inc" atskaitēs valstij norādītais apgrozījums bijis nulle, liecina Uzņēmumu reģistra informācija.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) tika izrādījis interesi par šo firmu, caur kuru saskaņā ar ASV datiem plūda milzu līdzekļi. VID Daugavpils nodaļa tai 2015.gada 26.jūnijā piemēroja aizliegumu reorganizācijai un dalībnieku maiņai, taču šie ierobežojumi tika atcelti tā paša gada 12. oktobrī.

Valsts policijas Starptautiskās sadarbības biroja priekšnieks Māris Geida martā "rus.lsm.lv" apstiprināja, ka 2014.gadā no ASV kolēģiem saņemts lūgums un savāktas ziņas, kas nodotas ASV kolēģiem. Plašāku informāciju viņš nesniedza.

Uz "rus.lsm.lv" jautājumu, vai no Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm sekojusi kāda rīcība pēc saņemtajiem signāliem, Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins atzinis, ka lai tiktu ierosināts kriminālprocess, policijai nepieciešams saņemt iesniegumu no kādas personas, kas Latvijā cietušas no krāpnieku darbībām.

Uzņēmumu reģistrā (UR), jautāti, kā Latvijā bija iespējams reģistrēt Taivānas korporācijas "Quanta Computer Inc" "klonu", skaidroja, ka UR pārbauda tikai to, vai nesakrīt Latvijā reģistrētu kompāniju nosaukumi. Tas, ka Taivānas kompānijas zīmols ir reģistrēts, nemainot lietas būtību, jo ar zīmolu un to tiesību ievērošanu nodarbojas Patentu birojs.

ASV federālās varas iestādes norādījušas, ka Rimašauskam izvirzīta apsūdzība piecos punktos - krāpniecībā, izmantojot elektroniskās saziņas līdzekļus, trīs punktos saistībā ar naudas atmazgāšanu, kā arī vēl vienā saistībā ar "identitātes laupīšanu" vainu pastiprinošos apstākļos.

Rimašauskam draudēs vismaz 20 gadu ilgs cietumsods, ja tiesa atzīs viņa vainu pirmajos četros apsūdzības punktos. Savukārt vismaz divi gadi cietumā draud, ja tiks pierādīta Lietuvas pilsoņa vaina "identitātes laupīšanā".

Jaunākais Eiropas Savienības (ES) policijas aģentūras - Eiropola - ziņojums liecina, ka pēdējā laikā tā dēvētie fišinga noziegumi kļūst aizvien sarežģītāki, tādēļ kompānijām ieteicams rūpīgi pārbaudīt jaunos maksājumus pieprasījumus, iekams tos apstiprināt.

Kā raidsabiedrībai BBC norādījis kiberdrošības firmas "Avecto" pārstāvis Džeimss Mods, dažkārt lielo kompāniju personāls uzskata, ka tās ir labi aizsargātas un par drošību tām nav jāraizējas, taču ir ļoti svarīgi gādāt par pienācīgu personāla apmācību.