Saeimas logu sitējs sarīko mīlas traci Latgalē
Sabiedrība
2010. gada 29. septembris, 09:25

Saeimas logu sitējs sarīko mīlas traci Latgalē

Jauns.lv

Tikai nedēļu pirms vēlēšanām pavisam raibi Latgalē klājies Pēdējās partijas kandidātam, folkloristam Ansim Ataolam Bērziņam — ar ielaušanos, izsitot durvis, mīļotās meitenes Māras Vucinas mājās, policijas saukšanu un bāriņtiesas iesaisti.

­

Notikumi risinājās piektdienas vēlā vakarā Viļānu novada Dekšāres pagastā. Un iet tik skaļi, ka informācija aizskanējusi līdz Rīgai. Kas tad īsti ir bijis, kasjauns.lv vaicāja abām pusēm.

Ar kāju izsper durvis

Folkloras kapelas „Maskačkas spēlmaņi” vadītājs Bērziņš (35) ar auto piebraucis pie astoņpadsmitgadīgās Māras mājām, lai abi kopā brauktu uz balli Rudzātos, kur viņam ir māja.

„No mašīnas piezvanīju, lai viņa nāk ārā, Māra bija kopā ar klasesbiedreni. Māras māte Astrīda Vucina, pusmāsa Marika Zeimule un viņas brūtgāns Dainis Mjartāns aizslēdza ārdurvis un nelaida viņu ārā. Māra man piezvanīja, pateica, ka viņu nelaiž, tad izdzirdu kādu saucam: „Atņemiet viņai telefonu!” un sakari pārtrūka,” kasjauns.lv stāsta Bērziņš.

Dzirdēdams iekšā palīgā saucienus un cīņas troksni, deputāta kandidāts ilgi nav domājis: „Izspēru durvīm pildiņu un iekāpu iekšā, lai palīdzētu. No tuvinieku puses, tas ir pārkāpums pret personas brīvību, pret cilvēka tiesībām — Māra ir pilngadīga.”

Sakritības dēļ meitenes māsa Marika Zeimule ir Bērziņa politiskā konkurente — „Visu Latvijai!”–„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK kandidāte Latgales apgabalā.

Vaicāts, vai viņš, nebūdams policists vai cits oficiāls varas pārstāvis, drīkst tā ielauzties svešā īpašumā, Bērziņš iebilst: „Ja cilvēkam dara pāri, tad jāsteidzas palīgā, lai tur vai kas. Turklāt tās ir arī viņas mājas, Māra ir līdzīpašniece, un viņa mani uzaicināja.” Par ģimenes rīcību viņš pa tālruni ziņojis policijai. Likuma sargi no Rēzeknes brauca vairāk nekā stundu, abas puses uzrakstījušas iesniegumus. Mīļā miera labad Māra palika mājās, tomēr otrā dienā aizbraukuši uz citu balli.

Mīlnieki sauc talkā bāriņtiesu

Pēc tam sekojis turpinājums, kā apgalvo Bērziņš: „Māte Māru aplēja ar svētīto ūdeni un sita, rokas saskrāpēja līdz asinīm.” Pēc viņa vārdiem, svētdienas vakarā „Māras pazemošanā piedalījušies arī Latgales radio dīdžejs Tenis Bikovskis un otrais numurs „Visu Latvijai!”–„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK sarakstā Latgales apgabalā Mareks Gabrišs”.

Pēc notikušā Ansis ar Māru vērsušies Viļānu novada bāriņtiesā, kuras priekšsēdētāja izturoties saprotoši. „Māra vēl mācās, tēvs viņai ir miris,” tiesības iesaistīties bāriņtiesai skaidro Bērziņš. Bāriņtiesa ir noteikusi mātei un meitai tikšanos ar psihologu.

Skaidri redzams, ka meitenes tuvinieki potenciālo znotu negrib it nemaz. „Lai arī gāju pie viņiem ar atvērtu sirdi, diemžēl tā laikam ir,” piekrīt Bērziņš. „Es varu patikt vai nepatikt, bet viņiem nav tiesību ieslodzīt, sist un citādi pazemot Māru,” viņš piebilst.

Bērziņš pagaidām ir precējies, bet tikai juridiski — attiecības ar sievu izirušas pirms diviem gadiem: „Vēl neesam šķīrušies, process velkas ilgi, bet nav jau šķiršanās laikā jāiet klosterī.” Māru viņš pazinis jau kā mazu meiteni, bet tuvākas viņu attiecības ir „kādu laiku”.

Attiecības sākās ar nepilngadīgu meiteni

Šī nu ir Saeimas kandidāta versija, bet, kā stāsta Māras tuvinieki, attiecības aizsākušās, kad meitene vēl bija 17 gadus veca, tātad nepilngadīga. Un viņiem nemaz smiekli nenāk... „Viņš meitu pavedināja,” tā to sauc māte Astrīda Vucina, kurai tagad atliek nožēlot, ka nav vērsusies policijā jau tad — žēlojot Bērziņu. Kopš tā laika kļūst aizvien trakāk, meita tiekot noskaņota pret saviem tuviniekiem.

„Tas velkas visu šo gadu, mums jau ir bail no viņa, viņš paliek agresīvs,” stāsta Māras māsa Marika. Ģimene bijusi nepatīkami pārsteigta, kad tad vēl nepilngadīgo meiteni sāka „aplidot” juridiski precēts vīrs, divu mazu bērnu tēvs. Turklāt, pēc Marikas vārdiem, par bērniem viņš finansiāli nerūpējoties. Šķiršanās procesu pats vien velkot garumā, galu galā — tad jādala arī manta, bet Bērziņam Latgalē pieder divas mājas, daži zemesgabali, vēl trešdaļa mājas un nedzīvojama telpa Rīgā.

Lai nu kā, ar laiku gan mēģinājuši aprast ar tuvinieces mīlestību, taču kopš jūnija, kad Māra kļuva pilngadīga, Bērziņš uzvedoties aizvien agresīvāk. „Viņš nenāk ar mieru, viņš tracina mūs,” saka Astrīda.

Meita gluži kā nokodēta

„Viņš ierodas vēlu vakaros, naktīs, ir aizvedis viņu prom, kad zvanu meitai un prasu, kur atrodas, atbild, ka man tas nav jāzina,” izmisusi ir māte. Vēl vasarā viņa ļāvusi meitai ar Bērziņu doties kaut kur kopā, bet tagad, skolas laikā kategoriski nē — Māra ir 12. klases skolniece.

Pēc Vucinas kundzes vārdiem, piektdien deputāta kandidāts piebraucis ap pusdivpadsmitiem naktī. Kad neļāvusi meitai nekur iet un atņēmusi telefonu, Bērziņš, kā jau minēts, ar kāju izsitis durvis, ielauzies mājā un pa caurumu durvīs mēģinājis dabūt meiteni ārā. „Lauza mātei rokas,” piebilst Marika.

Policiju izsauca abas puses, atbrauca likuma sargi no Rēzeknes kriminālpolicijas. Bērziņš vainoja tuviniekus personas brīvības ierobežošanā, ģimene lūdza policistiem agresīvo vīrieti aizvākt no viņu mājas.

Ģimene ir izmisumā no mīlnieka uzmācības — viņš sūtot Mārai pat 200 īsziņu dienā, gan skolas laikā, gan naktīs, tajās esot mācīts, kā labāk „apstrādāt” mammu. „Viņa runā tā kā ieprogrammētās frāzēs,” Bērziņa ietekmi novērojusi māsa. Arī policistu priekšā viņš esot Mārai teicis — mēs esam saime — tā pretstatot ģimenei. Pat policists neizturējis un atgādinājis — kāda saime, ja neesi šķīries, Bērziņam arī lūgts nekodēt meiteni.

„Viņš man Rīgā mēģināja durvis uzlauzt”

Sestdien vīrietis atbraucis atkal, Māra teikusi, ka aizies tikai pavadīt līdz ceļam, bet prom bijuši, ne vārda nesakot. Bērziņš meiteni atvedis atpakaļ svētdienas pēcpusdienā, tad arī izmisusī māte uzlējusi viņai svētīto ūdeni — lai izdzītu ļaunos garus.

Pēc tam, pirmdien, Astrīdu pārsteidzis darbā zvans no bāriņtiesas. No rīta viņa aizvedusi meitu uz skolu, bet, izrādās, Māra kopā ar mīļoto ieradusies ar sūdzību bāriņtiesā. Māte ir apmulsusi — ir gan skolojusi, gan barojusi un ģērbusi, bet nu jāskaidrojas, it kā ģimene būtu sociāli nelabvēlīga.

„Mēs esam ļoti saticīga ģimene,” piebilst Marika, kura nu spiesta saskarties ar visai negantu deputāta kandidātu. Viņa priekšvēlēšanu runas par ģimenes vērtībām Marikā izraisa vien ironiju: „Ja tāds grib kaut ko darīt tautas labā, piedodiet!” Marika pati ir no folkloristiem, organizē Kokļu dienas, tāpēc Bērziņu zina no senākiem laikiem: „Viņš ir arī man uzbāzies, Rīgā mēģināja durvis uzlauzt.”

Vēl arī domstarpības par radio glābšanas naudu

Savs viedoklis sakāms ir arī Latgales radio dīdžejam Tenim Bikovskim, kurš ir sašutis par viņa vārda iesaistīšanu šajā skandālā: „Es, kad ierodos ciemos, durvis nelaužu.” Par Bērziņa apgalvojumiem, ka viņš piedalījies meitenes  „pazemošanā”, Bikovskis saka: „Viņš nezina, ko runā.” Par šo kavalieri dīdžejs, kurš ir ģimenes draugs, ar Māru aprunājies jau pirms laba laika, tas arī viss. Viņam ir ko teikt — Bikovskis sabiedrībā ir paudis viedokli par Bērziņu, kurš rīkoja ziedojumu kampaņu Latgales radio, kas ne santīma nav saņēmis. „Tā ir atriebība,” par Bērziņa izteikumiem, saistot viņu ar skandalozajiem notikumiem Dekšārē, pieļauj Bikovskis.

Savukārt Bērziņš iebilst: „SIA „MG Latgolas Bolss” 2009. gadā pa tūkstotim latu aizdeva Ansis Ataols Bērziņš un Agris Bitāns, bet ziedojumus vākusī biedrība „LR” pēc valdes lēmuma aizdeva 800 latu. Visi aizdevumi ir bezprocentu, beztermiņa, nav un laikam arī netiks atdoti.”

Turklāt Bērziņš, pēc viņa vārdiem, radio glābšanai iztērējis 500 latu personīgās naudas degvielā un tālruņa rēķinos, „kā arī vairāk nekā divus mēnešus sava laika”. Neviens biedrības „LR” biedrs par savu ieguldījumu radio lietās nav saņēmis nekādu materiālo atlīdzību.

Bērziņš, starp citu, ir sociāldemokrāta, dzejnieka un Korāna tulkotāja Ulda Bērziņa dēls, pazīstams arī ar aktīvu dalību pērn 13. janvāra grautiņos Vecrīgā. Viņš bija, ja ne pirmais, tad vismaz viens no pirmajiem, kas ielidināja akmeņus Saeimas logos. Bērziņu aizturēja policija, bet nākamajā dienā atlaida, un viņš ar savu veikumu lepojās raidījumā „Kas notiek Latvijā?”.

Vēl jāpiebilst, ka nesen Bērziņš veltījis Mārai dziesmu latgaliešu valodā „Raudī moti”.

Māris Puķītis/Foto: Māris Puķītis

­