Lietuvieši un igauņi pērk 21.gadsimta tehniku, mēs – vecus tankus par miljoniem
Jauniegādātie bruņutransportieri lieliski sevi parāda Ādažu poligonā, tomēr domas par pirkuma finansiālo pusi ir atšķirīgas.
Sabiedrība
2016. gada 19. augusts, 07:03

Lietuvieši un igauņi pērk 21.gadsimta tehniku, mēs – vecus tankus par miljoniem

Jauns.lv

Bruņutehnikas iegāde Latvijas armijai izvērtusies skandālā – apmēram 40 gadu vecie bruņutransportieri no Lielbritānijas izmaksās 250 miljonus eiro.

Mūsu militāristi jauniegādātos kaujas ratus izrāda kā īpaši veiksmīgu ieguvumu. Skolēnu konkursā tiem atkarībā no to uzdevuma izvēlēti skanīgi nosaukumi – Glābējs, Pērkons, Vairogs, Virsaitis un Zobens.

Vislētāk maksā dzelži

Iegādāti kaujas izlūkošanas bruņutransportieru CVRT (Combat Vehicles Reconnaissance”; „Tracked”) modeļi. Tie sevi labi parādīja Folklendu karā, bet tas bija 1982. gadā un pret Argentīnu. Tagad briti daļu šīs kara tehnikas jau noņēmuši no bruņojuma un nākotnē plāno aizstāt pārējo vai arī – notirgot Latvijai.

Līguma summa ar britiem par 123 mazlietotiem bruņutransportieriem ir 39,4 miljoni sterliņu mārciņu (46,1 miljons eiro kopā vai nepilni 375 000 eiro par vienu), bet papildu izdevumus rada ieroči, munīcija, sakaru un citas sistēmas, sasniedzot 107 miljonus eiro. Vēl 143 miljonus plānots ieguldīt remontbāzē un apmācībā.

Igauņi pērk šā gadsimta tehniku

Saeimas opozīcija ceļ traci. “Jau ir acīm redzams, ka esam pārmaksājuši, acīm redzams, ka esam nopirkuši faktiski metāllūžņus, no kuriem atbrīvojas Lielbritānija,” pauž deputāts Andrejs Elksniņš („Saskaņa”), vēstīja LTV7.

Tikmēr Igaunija 2014. gadā no Nīderlandes iegādājusies tikai 6–7 gadus vecus Vācijas ražojuma 44 CV90 tipa bruņutransportierus (ir aktīvajā Dānijas, Šveices, Norvēģijas, Somijas, Zviedrijas dienestā) un sešus tankus „Leopard” par aptuveni 138 miljoniem eiro. Šajā summā ietverta gan apmācība, gan rezerves daļas. Lietuva izvēlējusies 88 jaunus 21. gadsimta bruņutransportierus „GTK Boxer” no Vācijas par aptuveni 350 miljoniem eiro.

Varot nopirkt daudz lētāk

Arī koalīcijas partiju deputāti nav sajūsmā. Atvaļinātais ģenerālis Kārlis Krēsliņš no Nacionālās apvienības LTV7 saka: “Es domāju, ka visai informācijai par šo darījumu jābūt pieejamai nodokļu maksātājiem.”

Aizsardzības ministrija pagaidām atrunājas, bet LTV7 apgalvo, ka šādu britu bruņutransportieru cena svārstās no 23 000 līdz 47 000 eiro. Daudz lētāks esot arī remonts, jaunu „Spartan” dzinēju var nopirkt par 10 000 eiro. Tiesa, vietā atgādināt, ka tik vienkārši militārās tehnikas izmaksas rēķināt nevar.

Saskaņā ar 2014. gada septembrī parakstīto starpvaldību pirkuma līgumu vecās bruņutehnikas piegāde turpināsies pakāpeniski līdz 2020. gadam.

Kas ir nopirkts

Iepirkumā ietilpst pieci modeļi. Kaujas vadības nodrošināšanas bruņutransportieri „Sultan” aprīkoti ar kaujas vadības sistēmu un 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai.

Izlūkošanas kaujas mašīnas „Scimitar” bruņotas ar 30 milimetru lielgabalu pretinieka bruņutehnikas, tostarp vieglo tanku, satriekšanai attālumā līdz 1500 metriem.

„Spartan” aprīkoti ar 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai, medicīnas bruņutransportieri jeb militārās ambulances „Samaritan” paredzēti četru gulošu ievainoto pārvadāšanai no kaujas lauka līdz ievainoto savākšanas punktam.

Evakuācijas un remonta bruņutransportieri „Samson” aprīkoti ar vinčām un instrumentu komplektu transporta pārvietošanai un pirmā līmeņa remontam, kā arī 7,62 milimetru ložmetēju.

Šī kāpurķēžu bruņutehnika var pārvietoties pa visiem Latvijas ceļiem, tiltiem, grāvju pārvadiem un visur ārpus ceļiem, kur nav purva. Tehnika ir viegli transportējama gan pa dzelzceļu, gan jūru, gan ar gaisa transportu.

Kasjauns.lv/Foto: Latvijas armija