Režisors Regnārs Vaivars alkohola reibumā ar cirvi draud Vecrīgas ielu muzikantam
“Piepeši viņš saka, ka sados man ar cirvi, izvelk to no somas un nāk man virsū,” stāsta dziedātājs Uldis Leiškalns, kurš ikdienā uzstājas Vecrīgā. Pēc šī notikuma viņš mājās bijis spiests dzert sirdszāles.
112
2016. gada 12. septembris, 06:45

Režisors Regnārs Vaivars alkohola reibumā ar cirvi draud Vecrīgas ielu muzikantam

Jauns.lv

Pazīstamais Vecrīgas ielu muzikants, baritons Uldis Leiškalns bieži redzams un dzirdams dziedam operu ārijas Kaļķu ielā netālu no Līvu laukuma. Nesen viņš bija spiests pārtraukt uzstāšanos negaidītu iemeslu dēļ – Uldi no viņa vietas padzina agresīvs vīrietis, kuram pa rokai bija arī cirvis. Kā noskaidroja Kasjauns.lv, niknais uzbrucējs bija populārais aktieris un teātra režisors Regnārs Vaivars.

Netīrs, agresīvs, ar cirvi

„Viss sākās kā parasti – 29. augustā atnācu, sāku dziedāt, labi jutos un sapratu, ka apkārtējie labprāt manī klausās,” stāsta Leiškalns. Piepeši viņam klāt pienācis svešs vīrietis. “Viņam bija melna, noķēpāta seja un netīras drēbes. Pēc skata atgādināja tipisku bezpajumtnieku. Piegāja man klāt un nolika zemē lielu somu, no kuras ārā uzkrītoši rēgojās cirvja kāts,” stāsta dziedātājs.

“Lasies prom! Šī ir mana vieta!” Uldim uzsaucis draudīgais vīrs. Leiškalns atbildējis, lai tas pats iet projām, uz ko saņēmis atkārtotu pavēli nekavējoties aizvākties. Leiškalns mīļā miera labad piekāpies, bezpajumtnieks, to redzot, pēkšņi izdvesis “Uldi, paldies!” Mūziķis izbrīnījies: “Izrādās, ka zināja manu vārdu!”

Dzied, kliedzot nelabā balsī

Noplukušais skandālists izvilcis no somas mazu plastmasas ģitāru un sācis to spēlēt, kliedzot nelabā balsī. Uldis tikmēr nolēmis paiet simts metru tālāk, lai turpinātu dziedāt.

“Ar vienu aci gan turpināju viņu vērot. Redzēju, kā garām ejošie viņu cienā, tostarp ar alkoholiskajiem dzērieniem. Viņš tur šādi dziedāja aptuveni divas stundas,” atceras Uldis.

Beidzis uzstāties, Leiškalns nolēmis tomēr pieiet un pateikt, ka šāda rīcība ir pavisam nepieklājīga un visu var sarunāt normāli. Taču uz Ulda mēģinājumiem panākt izlīgumu agresīvais ķērcējs atbildējis ar lamuvārdiem: “Sāka lamāties visādiem vārdiem. Lietoja dažādus seksuālus terminus, taču, cik atceros, latviešu valodā.” Visu šo laiku Uldis tuvumā manījis vairākus cilvēkus ar kamerām rokās, kuri ar interesi filmējuši notiekošo.

Ierodas policija

Tad jau sākušās runas par policijas saukšanu, un „bomzis” kļuvis pavisam negants. “Piepeši viņš saka, ka sados man ar cirvi, izvelk to no somas un nāk man virsū. Viņš to darīja ļoti agresīvi, kā tāds trakais, un man ar to pietika, lai es neatskatoties aizskrietu patālāk no viņa,” atzīst tobrīd pārbiedētais Uldis.

Nonākot drošībā, viņš bijis spiests iedzert sirdszāles un tad, lai arī bijis grūti parunāt, pa telefonu izsaucis policiju. Atbrauca gan Pašvaldības policijas, gan Valsts policijas ekipāža.

Valsts policija oficiāli ziņo, ka 29. augustā pulksten 17.40 Rīgas Centra iecirknī saņemts zvans no aculiecinieka par vīrieti Vecrīgā, kurš acīm redzamā alkohola reibumā neadekvāti uzvedas un traucē sabiedrības mieru. 1973. gadā dzimušajam huligānam līdzi bija cirvis.

“Policija nekavējoties ieradās notikuma vietā un vīrieti aizturēja, kā arī konstatēja, ka aizturētais ir vairāk nekā 2,5 promiļu reibumā. Sākta administratīvā lietvedība par sīko huligānismu,” Kasjauns.lv informēja policijas pārstāve Ance Rozīte, par cirvi kā iespējamu auksto ieroci gan neko neminot.

Iestudēts eksperiments

Turpmākā skaidrošanās risinājās iecirknī Matīsa ielā. “Visā sarunas laikā policisti nesaprotamu iemeslu dēļ man trīs reizes prasīja, vai tomēr vēlos rakstīt iesniegumu. To es beigās arī izdarīju,” saka Leiškalns.

Nākamais negaidītais pavērsiens sekoja, dziedātājam pārnākot mājās. Sociālajā tīklā „Facebook” viņam bija uzrakstījis Kaspars Rolšteins. “Tas, ko es piedzīvoju, esot bijis sociālais eksperiments. Lūdza, lai atsaucu sūdzības, jo tas viss esot bijis iestudēts,” stāsta Uldis. Kad sapratis iemeslus viņš, kā pats saka, “kļuvis no cietušā par aizstāvi” un sūdzību policijā atsaucis.

Tiesa gan, nekas vairāk par šo dīvaino eksperimentu un tā mērķiem Uldim nav skaidrs. Viņš arī ir sašutis, ka tik biedējošā un neadekvātā veidā „eksperimentētāji” izjaukuši muzikanta uzstāšanos un sabojājuši dienu.

Bomža lomā Regnārs Vaivars

Kaspars Rolšteins plašākai publikai varētu būt zināms kā sabiedriskais aktīvists un 1997. gadā kopā ar Hardiju Lediņu radītās dīvainās operas „Rolstein on the Beach” autors.

No neoficiāliem, bet drošiem avotiem noskaidrots, ka vīrs ar cirvi un divarpus promilēm bijis pazīstamais režisors un aktieris, „Spēlmaņu nakts” balvas laureāts Regnārs Vaivars. Patlaban Dailes teātra repertuārā ir divas Vaivara izrādes – „Laulības dzīves ainas” un „Vecpuiši un vecmeitas”.

 

Policijā pastāsta, ka administratīvā lietvedība par Rolšteina un Vaivara „eksperimentu” joprojām turpinās; sods aktierim pagaidām nav piespriests.

Bažas par aktiera pašsajūtu

Runājot par dīvainajiem notikumiem Vecrīgā, vietā jautājums, kāds bijis šā „eksperimenta” mērķis. Par to rīkotāji klusē. Vairāku dienu garumā pēc notikušā Vaivara mobilais telefons bija izslēgts, taču, kad aktieri beidzot izdevās sazvanīt, viņš atteicās komentēt pastrādāto – to viņam ieteicis advokāts.

Teātra apmeklētāji Regnāru pāris nedēļas pēc šā incidenta manījuši Rīgas ielās. Tie, kuri aktieri atpazinuši, portālam atklāj, ka viņš izskatījies visai slikti - kā ne savā ādā un saguris.

Kasjauns.lv mēģināja atkārtoti sazināties arī ar Kasparu Rolšteinu, taču viņš no komentāriem joprojām atsakās un pat apgalvoja, ka nezina, par kādu sociālo eksperimentu ir runa. Kā noskaidrots policijā, administratīvā lietvedība joprojām turpinās un aktierim sods vēl nav piespriests.

Kasjauns.lv/Foto: Rojs Maizītis, Ieva Čīka/Gatis Dieziņš/LETA