Viņķeles vīrs pensijā saņem vairāk nekā 1100 latu mēnesī
Labklājības ministres Ilzes Viņķeles dzīvesbiedrs, Rīgas domes opozīcijas deputāts Juris Viņķelis ik mēnesi pensijā saņem vairāk nekā 1100 latu.
Sabiedrība
2012. gada 9. novembris, 09:52

Viņķeles vīrs pensijā saņem vairāk nekā 1100 latu mēnesī

Jauns.lv

Latvijas pensionārus satracinājušās labklājības ministres Ilzes Viņķeles vīrs Juris Viņķelis ir priekšlaicīgi pensionējies 57 gadu vecumā un tagad pensijā saņem vairāk nekā 1100 latu mēnesi.

Vērību Viņķeles dzīvesbiedra pensijas apmēram pievērsa pēc tam, kad ministre intervijā žurnālā „Playboy” pavēstīja, ka tie pensionāri, kuri smagi strādājuši padomju laikā, nevar cerēt uz adekvātu sava darba novērtējumu un lielām pensijām, jo strādājuši citas valsts – Padomju Savienības – labā un viņi tagad saņemot naudu, kuru paši nav nopelnījuši.

Jāteic, ka šajā „nenovērtēto pensionāru” skaitā vismaz daļēji ietilpst arī ministres vīrs, jo viņš vairāk nekā pusi sava darba mūža aizvadījis, strādādams PSRS labā. Tomēr viņam nez kāpēc pensija ir vairāk nekā piecas reizes lielāka nekā valstī vidējā pensija. Turklāt Juris Viņķelis pensijā devies ievērojami ātrāk par oficiālo pensionēšanās vecumu. Piecus gadus agrāk, nekā likumdošanā noteikts, Viņķelis varēja tādēļ, ka viņam piešķirts nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statuss par politieslodzījuma laiku padomju režīma cietumā. No 1981. līdz 1983. gadam Viņķelis atradās ieslodzījumā „par padomju varu apmelojošu materiālu izplatīšanu”.

Uz portāla pietiek.com jautājumu, kā 1952. gadā dzimušajam Jurim Viņķelim izdevies panākt tik lielu pensiju, viņa atbilde bija visnotaļ skopa: „Pensija aprēķināta pēc veiktajām iemaksām sociālajā apdrošināšanas fondā - atbilstoši Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem. Man ir vairāk nekā 40 gadu darba stāžs, no kuriem gandrīz puse ir veidojusies pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas.” Neko sīkāk par pensijas apmēru un tā izmaiņām Viņķelis paskaidrot nevēlējās.

Viņķelis amatpersonas deklarācija par 2010. gadu, kad viņš pensiju saņēma visus gada 12 mēnešus, liecina, ka togad ministres vīrs, arī politiķis, pensijā saņēmis visnotaļ iespaidīgu summu - 17 313 latus jeb vidēji 1442 latus mēnesī. Savukārt pērn saņemtās pensijas apjomi bijuši mazāki, taču vienalga ievērojami - 13 510 latu vai vidēji 1125 lati mēnesī, aprēķinājis pietiek.com.

Kā rāda publiskās datu bāzes, līdz deviņdesmito gadu sākumam Viņķelis strādāja par ārstu, tad – par medicīnas jomas funkcionāru, bet pēc tam kļuva par plaša profila politisko pārstāvi. Andra Šķēles valdībā no 1995. līdz 1997. gadam viņš bija veselības valsts ministrs Labklājības ministrijā. 1997. gadā Šķēle pieprasīja viņa demisiju, jo Ģenerālprokuratūra atzina, ka Viņķelis pārkāpj pretkorupcijas likumu. Tomēr pēc tam Viņķelis drīz vien kļuva par jaunā ministru prezidenta Guntara Krasta biroja vadītāju un ekonomikas ministra Vladimira Makarova biroja vadītāju. 2005. gadā viņš tika iecelts par Rīgas Vidzemes priekšpilsētas izpilddirektoru, bet 2009. gadā ievēlēts par Rīgas domes deputātu no partijas „Pilsoniskā savienība” saraksta. Savulaik viņš arī ieguvis labi apmaksātas vietas „Latvijas gāzes” un „Latvenergo” padomēs.

Rīgas domnieka Jura Viņķeļa slavenā uzstāšanās Rīgas domes sēdē 2009. gada 17. decembrī
Elmārs Barkāns/ Foto: Lita Krone/LETA