Skarbā statistika: cik no bezvēsts pazudušajiem atrodas dzīvi un cik - miruši
Šogad bezvēsts pazuduši neierasti daudz cilvēku – teju 900 personas. Statistika liecina, ka katrs trešais vēlāk tiek atrasts miris – viņš vai nu cietis nelaimes gadījumā, piemēram, noslīcis, vai izdarījis pašnāvību. Tikai katrs desmitais no mirušajiem ir bijis vardarbības upuris.
Sabiedrība
2016. gada 29. oktobris, 06:51

Skarbā statistika: cik no bezvēsts pazudušajiem atrodas dzīvi un cik - miruši

Jauns.lv

Šogad par bezvēsts pazudušajiem jau izsludināti 878 cilvēki, kas ir vairāk nekā iepriekšējos gados kopumā. Pirms gada bezvēsts gada laikā bija pazudušas par 148 cilvēkiem mazāk, bet aizpērn – par 177 cilvēkiem mazāk. Apmēram 30 – 40% no pazudušajiem vēlāk tiek atrasti miruši.

Bet vairākus desmitus cilvēku policija nesekmīgi meklē jau gadu gadiem ilgi.

Biedējošā statistika

2015. gadā par bezvēsts pazudušām, tika izsludinātas 730 personas (no tām vēl nav atrasti 154 cilvēki), 2014. gadā – 701 (nav atrasti – 36), 2013. gadā – 814 (nav atrasti – 33), 2012. gadā – 731 (nav atrasti – 24), 2011. gadā – 814 (nav atrasti – 28), 2010. gadā – 851 (nav atrasti – 29), portālu Kasjauns.lv informēja Valsts policijas preses pārstāvis Dairis Anučins. Dati par to, cik no šogad par bezvēsts pazudušiem izsludinātiem vēl nav atrasti, nav apkopoti.

„Konkrētu datu par to, cik atrastas dzīvas/mirušas personas un kādi bijuši pazušanas iemesli nav. Aptuvenās proporcijas varētu būt, ka noteikti vairāk nekā puse (60 - 70%) no pazudušajām personām tiek atrastas dzīvas.

Tām personām, kas atrastas dzīvas, pazušanas iemesli var būt ļoti dažādi. Pieaugušie bieži vien dodas uz ārzemēm, par to nepaziņojot tuviniekiem, jo vēlas „pazust” no ikdienas problēmām. Tāpat daudzi izvēlas šo „pazušanu” uz laiku kā šķietamo risinājumu daudzajām problēmām, kas sakrājušās personu dzīvē. Protams, gadās arī situācijas, kad persona „pazudusi” pārpratuma pēc – kaut kur aizbraukusi vai nonākusi slimnīcā, bet nav paspējusi par to paziņot tuviniekiem. Un tad tuvinieki vēršas policijā, kas drīz vien šo personu atrod. Savukārt pazudušie jaunieši parasti ir tie, kas vēlas „izbaudīt brīvību”. Piemēram, ir noteikta kategorija ar bērnunamu audzēkņiem, kas ir regulārie klaiņotāji un pazūd vairākas reizes gadā, bet pēc tam vai nu tiek atrasti, vai arī paši atgriežas bērnunamā.

Ja runā par mirušo atrašanu, tad jāsaka, ka vairāk nekā 90% gadījumu ir runa par nelaimes gadījumiem un pašnāvībām (noslīkst, ielūst ledū), pārējie gadījumi, krietni mazākā skaitā, ir tādi, kad pret šīm personām izdarīti noziedzīgi nodarījumi (respektīvi – cilvēki ir noslepkavoti, red.)”.

Kas un kur pazuduši?

Portāls Kasjauns.lv jau rakstīja, ka šomēnes neierasti daudz mūs pārsteigušas traģiskas ziņas par bezvēsts pazudušo līķu atrašanu. Drausmīgākie gadījumi:

* 20. oktobrī Garupes mežā mirušu atrada 17. oktobrī no mājām uz darbu aizgājušo un pazudušo 25 gadus veco Dmitriju Lukjanovu;

* 19. oktobrī Siguldas slimnīcas lifta šahtā atrada 73 gadus vecu mirušu ārstu. Mirušā atrašanās vieta liek domāt nevis par kritienu, bet, iespējams, patvarīgu iekļūšanu tur, kur mediķim nevajadzēja atrasties;

* 15. oktobrī Priedaines mežā atrada mirušu 31 gadu veco Aināru Jēgeru. Viņš izgāja no mājas nezināmā virzienā 4. oktobrī. Tajā vakarā pazudušais sazvanījās ar draugu un tobrīd bija sliktā garastāvoklī. Iespējams, smagi slimais Ainārs sarijies pretsāpju zāles un citus medikamentus, tos pārdozējot, izgājis no mājām, lai nomirtu;

* 12. oktobrī no dīķa Viļķenē izcelts 22 gadus vecais Matīss Treimanis. Puisis pēdējo reizi tika redzēts 7. oktobrī, Viļķenes pagastā, kur viņš kopā ar draugiem esot atpūties;

* 8. oktobrī Daugavpilī automašīnā tika atrasts miris miljonārs, uzņēmējs Eduards Zavadskis. Viņš negaidīti miris;

* 5. oktobrī Karostas mežā Liepājā atrada noslepkavotu 16 gadus veco Egilu Kuļikauski. Viņš tika noslepkavots un pēc tam aizdedzināts. Domājams, to izdarījuši viņa vienaudzī narkotiku iespaidā;

* 1. oktobrī Sējas novadā purvā atrasta noslīkusi pirms nedēļas pazudusī sēņotāja, pensionāre.

Tai pašā laikā arī bijuši veiksmīgi atrašanās gadījumi:

* Mēneša sākumā noskaidrojies, ka atradies 26.septembrī, ceļā no Ķengaraga uz Āgenskalnu neskaidros apstākļos, dodoties uz darbu, pazudušais 22 gadus vecais Ģirts Rumjancevs. Par viņa pazušanu bija satraukusies omamma, bet mazdēlam vienkārši bija apnicis par visu atskatīties vecmāmiņai un viņš, neko nesakot, bija aizbraucis strādāt ārpus Rīgas.

* Pirms nedēļas policijas darbiniekiem veiksmīgi izdevās atrast ogotāju pāri, kas bija nomaldījies mežā Talsu novadā – Valdgales pagastā. Ogotājiem bijusi iespēja mežā sakurt ugunskuru, pie kura viņi arī pavadījuši nakti.

Šogad mežā bija noklīduši vairāki bērni, kuru meklēšanā piedalījās tūkstošiem cilvēki, kuri pēcāk mazos veiksmīgi atrada. Bija arī kuriozi gadījumi, kad kāds brašulis dzērumā bija nozadzis savas māsas automašīnu un aizlaidies izklaidēties uz kaimiņpagastu.  

     

Elmārs Barkāns/Foto: bezvests.lv, Valsts policija, liepajniekiem.lv, Vida Press, Edijs Pālens/LETA