foto: Ieva Čīka/LETA
Latvijas sieviešu basketbola izlase rīt uzsāks savā vēsturē pirmo Pasaules kausa izcīņu
Mārtiņa Zībarta vadītā Latvija D apakšgrupā spēlēs kopā ar Ķīnu, Senegālu un visu laiku titulētāko izlasi ASV.
Basketbols
2018. gada 21. septembris, 12:51

Latvijas sieviešu basketbola izlase rīt uzsāks savā vēsturē pirmo Pasaules kausa izcīņu

LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlase šajā nedēļas nogalē Tenerifē sāks savu vēsturē pirmo Pasaules kausa izcīņu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Planētas 16 labākās izlases par pasaules čempiontitulu cīnīsies Tenerifē no 22. līdz 30.septembrim.

Mārtiņa Zībarta vadītā Latvija D apakšgrupā spēlēs kopā ar Ķīnu, Senegālu un visu laiku titulētāko izlasi ASV.

Pirmajā spēlē latvietes sestdien plkst.13 pēc Latvijas laika tiksies ar Ķīnu, otrajā mačā svētdien plkst.16 cīnīsies ar Senegālu, bet divas dienas vēlāk plkst.20 būs tikšanās ar zvaigžņoto ASV. Spēles tiešraidē translēs kanāls TV3.

Tikmēr A apakšgrupā cīnīsies Francija, Grieķija, Kanāda un Dienvidkoreja, B grupā nokļuvušas Austrālija, Turcija, Argentīna un Nigērija, kamēr C apakšgrupā spēlēs mājiniece Spānija kopā ar Beļģiju, Japānu un Puertoriko.

Grupu uzvarētājas uzreiz kvalificēsies ceturtdaļfinālam, otrās un trešās vietas ieguvējas spēlēs astotdaļfinālā, bet ceturtās vietas ieguvējām turnīrs būs beidzies.

Pasaules kausa uzvarētāja izcīnīs ceļazīmi uz 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Pasaules kausa mači tiks aizvadīti "Quico Cabrera" un "Santiago Martin" arēnās, kurās ir attiecīgi 3600 un 5100 sēdvietu. "Santiago Martin" arēnā mājas spēles aizvada Spānijas augstākās līgas klubs Tenerifes "Iberostar".

Latvija uz Pasaules kausa izcīņu devusies ar 12 spēlētājām sastāva. Latviju nozīmīgajā turnīrā pārstāvēs Elīna Dikeulaka (iepriekš - Babkina), Ieva Pulvere (iepriekš - Krastiņa), Baiba Eglīte, Kate Krēsliņa, Kitija Laksa, Gunta Baško, Dita Rozenberga, Digna Strautmane, Anete Šteinberga, Aija Putniņa, Aija Brumermane un Kristīne Vītola.

Dikeulaka, Baško, Brumermane un Putniņa Latvijas izlases kreklā spēlēja arī Pekinas olimpiskajās spēlēs. Baško šis jau būs devītais lielais starptautiskais turnīrs - bez olimpiskajām spēlēm viņa spēlējusi arī septiņos Eiropas čempionātos. Pēc 2011.gada Eiropas meistarsacīkstēm viņa paziņoja par karjeras beigām izlasē, taču četrus gadus vēlāk atgriezās valstsvienībā un palīdzēja Latvijai vēl divos Vecā kontinenta čempionātos.

Savukārt Putniņai un Brumermanei šis būs septītais lielais turnīrs, bet Dikeulakai - piektais. Šteinberga un Laksa spēlējusi trīs čempionātos, Pulvere un Vītola divos, bet Krēsliņa un Rozenberga - vienā.

Debiju kādā no augstākās raudzes turnīriem piedzīvos Strautmane un Eglīte.

Baško Latvijas izlases kreklā aizvadījusi 192 spēles. Tāpat "simtnieču" klubiņā ir Putniņa (126), Brumermane (112) un Dikeulaka (102), kura maģisko robežu pārkāpa pārbaudes spēlēs pirms Pasaules kausa.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kā pēdējā no valstsvienības kandidātēm tika atskaitīta Paula Strautmane. Līdz pēdējām pārbaudes spēlēm kandidāšu sarakstā bija arī Zenta Meļņika, kurai savainojums traucēja pacīnīties par vietu sastāvā.

Par vietu izlases sastāvā startam Pasaules kausa izcīņā cīnījās arī Sabīne Dukāte, Ilze Jākobsone, Laura Ikstena, Luīze Šepte, Janeta Rozentāle un Marta Miščenko.

Lielākā pārstāvniecība Latvijas izlasē ir no Zībarta trenētās "TTT Rīga" komandas, kurā gaidāmajā sezonā spēlēs Pulvere, Eglīte, Krēsliņa, Baško, Rozenberga, Brumermane un Vītola. Nacionālajā koledžu sporta asociācijā (NCAA) arī nākamajā sezonā spēlēs Laksa un Straumtane, kuras pārstāv attiecīgi Dienvidfloridas Universitātes un Sirakjūsas Universitātes vienības.

Putniņa nākamajā sezonā spēlēs Spānijas vienībā Salamankas "Perfumerias Avenida", Šteinberga pārstāvēs Itālijas komandu Venēcijas "Umana Reyer", bet Dikeulaka šobrīd ir bez kluba.

Jau nākamajā nedēļā pēc Pasaules kausa "TTT Rīga" komandai būs pirmās sabraukuma spēles Austrumeiropas Sieviešu basketbola līgā. Vēl pēc nedēļas - divas spēles FIBA Eirolīgas kvalifikācijā pret Šteinbergas pārstāvēto "Umana Reyer".

Latvijas izlases paplašinātais kandidāšu saraksts tika paziņots aprīļa beigās, bet uz pirmo treniņnometni valstsvienības spēlētājas pulcējās jūnija, kad "rozā lentītes" spēlē ar 96:46 sagrāva Somiju.

Nākamreiz izlase oficiāli kopā sanāca augusta sākumā, bet mēneša vidū Rīgā aizvadīja pārbaudes turnīru, kurā ar 67:62 uzvarēja Zviedriju, ar 66:71 zaudēja Krievijai un ar 80:59 sagrāva Ukrainu. Pēc vairāk nekā nedēļu ilgas pauzes latvietes augusta un septembra mijā devās uz pārbaudes turnīru Valensijā, kur ar 66:82 piekāpās Eiropas vicečempionei Francijai un ar 53:61 atzina Vecā kontinenta bronzas medaļnieces Beļģijas pārākumu.

Nedēļu vēlāk Latvijas basketbolistes pārbaudes turnīrā Parīzē ar 64:74 piekāpās Francijai un ar 70:77 zaudēja iepriekšējā Pasaules kausā bronzu izcīnījušajai Austrālijai. Pēdējās pārbaudes spēles savā laukumā Latvijas dāmas aizvadīja septembra vidū, kad ar 84:50 un 94:57 sagrāva Eiropas ceturto spēcīgāko komandu Grieķiju.

Pēdējo pārbaudes spēli pirms Pasaules kausa Latvijas basketbolistes aizvadīja trešdien, kad Tenerifē ar rezultātu 63:55 pārspēja FIBA Amerikas zonas čempioni Kanādas izlasi.

No apakšgrupas pretiniecēm latvietēm visbiežāk pretī stājusies Ķīna, kas uzvarēta trijās no desmit spēlēm. Līdz šim pēdējā abu komandu tikšanās bija pērnā gada maijā, kad Latvijas izlase pārbaudes mačā svinēja uzvaru ar 81:68.

Savukārt ar Senegālu Latvijas izlase spēkojās 2008.gada olimpisko spēļu kvalifikācijā, izcīnot graujošu panākumu ar 94:34. Tajā pat gadā pārbaudes mačā pirms olimpiskajām spēlēm tika eksaminēta ASV, pret kuru ciests zaudējums 74:84.

Pirms desmit gadiem pret ASV un Senegālu no šī brīža Latvijas izlases modeļa spēlēja Dikeulaka, Putniņa, Baško un Brumermane, kuras vēlāk piedalījās arī olimpiskajās spēlēs.

ASV basketbolistes trijniekā bijušas katrā Pasaules kausā kopš 1979.gada, pēdējos desmit turnīros izcīnot septiņus zeltus, vienu sudrabu un divas bronzas. Tāpat amerikānietes desmit olimpiskajās spēlēs, kurās piedalījušās, tikušas pie astoņiem zeltiem, viena sudraba un vienas bronzas.

Ķīna Pasaules kausā medaļās tikusi divreiz, bet kopš 1998.gada tās augstākais sasniegums ir sestā. vieta. Aizpērn Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs ķīnietes bija desmitās. Savukārt Āfrikas vicečempione Senegāla Pasaules kausā piedalīsies astoto reizi, bet nekad nav tikusi augstāk par 12.pozīciju.

Pasaules kausā vieta nodrošināta bija mājiniecei Spānijai un 2016.gada Riodežaneiro olimpisko spēļu uzvarētājai ASV, bet pārējās 14 valstsvienības kvalificējās caur sava kontinenta čempionātiem.

Latvijas sieviešu izlasi cīņā ved Mārtiņš Zībarts, kuram asistēs Aigars Nerips un Guntis Endzels. Par fizisko sagatavotību rūpēsies Ivars Ikstens un Sintija Priede, komandas ārsts ir Mārtiņš Pulveris, bet fizioterapeiti - Līga Folkmane-Eglīte un Ansis Briedis. Izlases direktora pienākumus pilda Edijs Eglītis, bet menedžera funkcijas uzticētas Dināram Kvedovam.

Pašlaik 44 gadus vecais Zībarts pie Latvijas izlases stūres stājās 2015.gada rudenī, un viņa vadībā izlase pērnvasar izcīnīja ceļazīmi uz nākamā gada Pasaules kausa izcīņu un guva sesto vietu Eiropas čempionātā.

Zībarts trenera gaitas sāka jau 1996.gadā basketbola klubā "Kolibri", no 1998. līdz 2008.gadam strādājis ar 1990.-1991.gadā dzimušajām meitenēm. Viņš strādājis ar Latvijas jaunatnes izlasēm un 2010.gadā izcīnīja bronzas medaļu Eiropas U-20 čempionātā.

Profesionālajā klubu basketbolā viņš strādājis gan ar vīriešu, gan sieviešu komandām, trenējot "Barons"/LMT, "Latvijas Universitāte", "Ventspils", Vladivostokas "Spartak-Primorje", Sanktpēterburgas "Spartak" un Kurskas "Dinamo" komandas.

Zībarts 2016./2017.gada sezonā, esot galvenā trenera Luka Mondelo palīgs, palīdzēja Kurskas "Dinamo" vienībai triumfēt FIBA Eirolīgā. Pēc tam viņš stājās pie "TTT Rīga" stūres un arī šobrīd vada daudzkārtējo Latvijas čempioni.

Līgums ar Zībartu ir spēkā līdz 2020.gada olimpisko spēļu cikla noslēgumam.

Latvijas basketbolistes jau iepriekš bija tuvu tam, lai nokļūtu Pasaules kausa izcīņā. Latvietes pirms 13 gadiem Eiropas čempionātā Turcijā pēc zaudējuma ceturtdaļfinālā, "mazajā pusfinālā" pārspēja mājinieces turcietes, bet spēlē par piekto vietu un ceļazīmi uz 2006.gada Pasaules kausu zaudēja Francijas komandai.

Tāpat Latvijas izlase bija tuvu arī 2010.gada Pasaules kausa izcīņai. Lai iegūtu ceļazīmi savās mājās notikušajās Eiropas čempionātā vajadzēja tikt vismaz pirmajā pieciniekā, taču ceturtdaļfinālā pagarinājumā ar 64:69 tika zaudēts Krievijai, bet pusfinālā par piekto vietu papildlaikā ar 66:68 atzīts Itālijas pārākums.

Ar Itāliju ceļi krustojās arī pērnā gada Eiropas čempionāta pusfinālā par 5.-8.vietu. Likme šajā spēlē bija ceļazīme uz šī gada Pasaules kausu, un Latvija dramatiskā cīņā svinēja uzvaru ar rezultātu 68:67.

Latvijas sieviešu valstsvienība kopš neatkarības atjaunošanas astoņas reizes spēlējusi Eiropas čempionāta finālturnīros, tai skaitā pēdējos septiņos pēc kārtas. Labākie rezultāti - ceturtā vieta 2007.gadā, kas pavēra iespēju kvalificēties Pekinas olimpiskajām spēlēm, kā arī sestā vieta 2005. un 2017.gadā, kas nodrošināja ceļazīmi uz 2019.gada Pasaules kausa izcīņu.

Nākamais lielais turnīrs Latvijas basketbolistēm būs 2019.gada Eiropas čempionāts, kurā divu apakšgrupu cīņas norisināsies Rīgā.

Kāda Latvijas basketboliste iepriekšējo reiz Pasaules kausā spēlēja 1983.gadā, kad ar PSRS izlasi zeltu guva Uļjana Semjonova. Gan Semjonova, gan Skaidrīte Smildziņa karjeras laikā kļuva par trīskārtējām pasaules čempionēm, kamēr pa vienam zeltam izcīnīja Silvija Krodere un Helēna Hehta, bet reizi pie sudraba tika Dzidra Karamiševa.

Šogad Pasaules kausa izcīņā savā vecuma grupā spēlēja Latvijas U-17 meitenes, bet nākamgad ar planētas spēcīgākajām vienībām cīnīsies U-19 basketbolistes un basketbolisti. Cīņu par ceļazīmi uz Pasaules kausa turpina arī Latvijas vīriešu basketbola izlase.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātes Pasaules kausa izcīņai:

Elīna Dikeulaka (bez kluba), Ieva Pulvere, Baiba Eglīte, Kate Krēsliņa, Gunta Baško, Dita Rozenberga, Aija Brumermane, Kristīne Vītola (visas - "TTT Rīga"), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Digna Strautmane (Sirakjūsas Universitāte, NCAA), Aija Putniņa (Salamankas "Perfumerias Avenida", Spānija), Anete Šteinberga (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija).