foto: Finanšu ministrija
Gorkšs noklusē patiesību, ka viņa uzņēmumi ir parādā valstij pamatīgu summu
Komiski, bet finanšu ministre Dana Reizniece Ozola ar Kasparu Gorkšu vēl nesen pārrunāja ēnu ekonomikas, krāpšanas un manipulācijas mazināšanas iespējas sporta sacensībās
Futbols
2018. gada 24. aprīlis, 16:28

Gorkšs noklusē patiesību, ka viņa uzņēmumi ir parādā valstij pamatīgu summu

Jauns.lv

Šobrīd aktīvi notiek cīņa par jaunā Latvijas futbola federācijas (LFF) prezidenta amatu. Cīņas priekšplānā ir izvirzījušies divi no trim kandidātiem – Kaspars Gorkšs un Vadims Ļašenko, kamēr trešais no kandidātiem Krišjānis Kļaviņš norāda, ka ir gatavs strādāt ar abiem no kandidātiem komandā, zināmā mērā savas ambīcijas noliekot otrā plānā.

Šā gada 16. aprīlī Sportacentrs.com rīkoja visu trīs kandidātu kopēju diskusiju. Tika uzdoti dažādi ērti un neērti jautājumi. Viens no pēdējiem ekspressjautājumiem bija, vai kādam no kandidātiem ir kredītsaistības pašam personīgi vai viņam piederošajām kompānijām. Visi trīs kandidāti atbildēja noliedzoši – parādu nav.

Arī šodien notikušās preses konferences laikā kādreizējais Latvijas futbola izlases kapteinis, kurš savā priekšvēlēšanu kampaņā akcentē ētisku rīcību un augstu morāli, savu atbildi uz šo nepatīkamo jautājumu nemainīja.

Pēc šādas pārliecinošas atbildes saņemšanas, Jauns.lv pētīja visu trīs LFF prezidenta amata kandidātu piederošo uzņēmumu parādsaistības pret valsti. Jāatzīst, ka tik tiešām ne Kļaviņa uzņēmumam, ne arī Ļašenko uzņēmumiem Valsts ieņēmumu dienests (VID) nav norādījis, ka tiem būtu aktuāli nodokļu parādi.

Citādāk ir ar Gorkša uzņēmumiem. Izrādās, ka kādreizējais futbola izlases kapteini, visticamāk, samelojies. Proti, Gorkšam pieder divas kompānijas – SIA “Nagame” (65%) un SIA “KOYA Assets” (100%), un abām šīm kompānijām ir aktuāli nodokļu parādi. SIA “Nagame” uz šī gada 7. aprīli nebija samaksājis 4261.70 eiro nodokļos, savukārt SIA “KOYA Assets”  valstij parādā bija 23 343.71eiro, tādējādi abas kompānijas par nodokļiem ar valsti nebija norēķinājušās 27 605.41 eiro apmērā.

Lai izvērtētu, vai izveidojies nodokļu parāds nav tikai vienreizēja situācija, Jauns.lv aplūkoja pagātnes nodokļu nomaksas disciplīnu, kā rezultātā konstatējām, ka SIA “KOYA Assets” ir ilgstošs nodokļu parādnieks un nodokļa apmērs katru mēnesi pieaug. Pētot parāda pieauguma dinamiku, vērojams, ka parāda pieaugums, visticamāk, ir VID sarēķinātā nokavējuma nauda, kas liecina par iespējamu apzinātu nodokļa nemaksāšanu. Pie tam valsts pērnā gadā piedāvāja pieteikties tā saucamajā “nodokļu amnestijā”, kuru, visticamāk, attiecīgais uzņēmums nav izmantojis, jo VID publiskajā datu bāzē nav atrodama šāda informācija. VID publiskojamā datu bāzē vien atrodams, ka SIA “KOYA Assets” savulaik ir bijis piešķirts labprātīgas izpildes nodokļa grafiks, kas liecina, ka SIA “KOYA Assets” par nodokļu nomaksas iespēju dažādību nebūt nav bez pieredzes.

Vērtējot SIA “Nagame” nodokļa parāda dinamiku, ir vērojams, ka šim uzņēmumam nodokļa parāds pieaudzis tieši pēdējos mēnešos, kad notiek aktīva Gorkša kā LFF prezidenta kandidāta kampaņa.

Gorkšs šā gada martā intervijā "Delfi TV" Jānim Domburam skaidroja, ka SIA “KOYA Assets” ir viņam piederošā "Bāra XIII" bizness. Par SIA “Nagame” Gorkšs bija izvairīgs un sīkāk neko nepaskaidroja. Šajā pat intervijā, par nodokļu parādu esamību  SIA “KOYA Assets” K.Gorkšs izteicās šādi: "Darbiniekiem es parādā nebiju, sociālo nodokli es esmu nomaksājis un kā jau es teicu, es nesaukšu sevi par veiksmīgu biznesmeni", netieši pagātnes formā norādot, ka, iespējams, šis uzņēmums aktīvi vairs nestrādā, lai gan "Bārs XIII" vēl joprojām aktīvi darbojas.

Gorkša izteikumi un minstināšanās intervijā "Delfi TV" ar Jāni Domburu ap SIA “KOYA Assets” un SIA “Nagame” saimnieciskām darbībām, iespējams, nebija nejauša. Visticamāk, izteikumi par SIA “KOYA Assets” pagātnes formā un izvairīgi komentāri par SIA “Nagame” biznesu izskaidrojami ar to, ka skaidras un detalizētas Gorkša atbildes radītu viņam nepatīkamu situāciju. Proti, nepiemērotā brīdī atklātībā varētu nākt iespējami neglaimojoši fakti par pērnā gada notikumiem ap SIA “KOYA Assets” un SIA “Nagame”.  Kā liecina VID publiskojamā datu bāzē esošā informācija, 2017. gada 2. oktobrī  vienlaicīgi vienas dienas laikā VID bija pārtraucis tabakas un alkohola mazumtirdzniecības licences SIA “KOYA Assets” un piešķīris jaunu alkohola mazumtirdzniecības licenci SIA “Nagame”. Visu licenču darbības vieta ir norādīta Rīgā, Strēlnieku ielā 1A, kas sakrīt ar "Bārs XIII" atrašanās vietu. Kā zināms, bez VID piešķirtas alkohola licences jebkuram bāram nav tiesību tirgot klientiem alkoholiskos dzērienus. Licenču maiņa, iespējams, ir ļāvusi veiksmīgi un sabiedrībai nemanot nomainīt uzņēmumus, nodrošinot netraucētu turpmāku darbu glaunajam bāram ar SIA “Nagame”, bet SIA “KOYA Assets” paliekot parādā valstij.

Jāatzīmē, ka, aptaujājot juristus par gadījumu, ja uzņēmumam ir ilgstošs nodokļu parāds virs 10 000 eiro, tika atzīts, ka, pie šāda ilgstoša nodokļu vai cita parāda esamības apmēra, uzņēmumam faktiski pastāv maksātnespējas pazīmes un tam ir rosināma maksātnespēja. Vai tā ir attiecināma uz Gorkšam piederošo SIA “KOYA Assets”, ir jāvērtē uzņēmuma īpašniekam, valdei un kreditoriem.