foto: EPA/LETA
Aļona vai Jeļena? Latvijas līdzjutēji samulsuši, kā tad īsti sauc mūsu tenisa spīdekli Ostapenko
Otrdien Aļona smagā cīņā izcīnīja savu karjeras pagaidām lielāko uzvaru, bet jau divas dienas vēlāk - savā 20. dzimšanas dienā - būs iespēja izcīnīt vēl lielāku un pārrakstīt visa Latvijas tenisa vēsturi.
Citi sporta veidi
2017. gada 6. jūnijs, 22:13

Aļona vai Jeļena? Latvijas līdzjutēji samulsuši, kā tad īsti sauc mūsu tenisa spīdekli Ostapenko

Kasjauns.lv

Par Latvijas tenisa spīdekli Ostapenko šodien runā visa pasaule. Viņa Francijas atklātā čempionāta ceturtdaļfinālā pārspēja Karolīnu Vozņacki pirmo reizi Latvijas sieviešu tenisa vēsturē, iekļūstot "Grand Slam" turnīra pusfinālā, kurā spēkosies ar Šveices tenisisti Tīmeu Bačinski .

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Daudzi sporta draugi un vienkārši Latvijas panākumus baudīt alkstoši cilvēki, apskatot ārzemju medijus, pat vikipēdijas lapas vai vienkārši "Eurosport" kanālā, klausoties tenisa spēli un apskatus, mulst, kāpēc pasaules sporta komentētāji Ostapenko sauc par Jeļenu, bet pašmāju žurnālisti par Aļonu. Atbilde ir gaužām viegla, ko pati bez divām dienām 20 gadus vecā tenisa zvaigzne atklājusi sarunā ar žurnālu "Kas Jauns".

Aļona vai Jeļena?

Tiem, kas Latvijas tenisam seko pastiprināti, nav svešs stāsts par to, kāpēc jaunā tenisiste sacensībās tiek pieteikta kā Jeļena Ostapenko, bet ikdienā tiek saukta par Aļonu. Bieži vien tas rada nelielu sajukumu arī avīžu slejās, taču pati sportiste aicina sevi dēvēt vārdā, kādu vecāki viņai gribēja dot pēc piedzimšanas, bet nevarēja, jo Aļona nav atrodama latviešu kalendārā. “Tiku pierakstīta kā Jeļena – tā, kā sauc arī manu mammu. Vārdi ir līdzīgi, turklāt arī paplašinātajā kalendārā tie ir vienā datumā,” stāsta tenisiste. Nekādu lielu kuriozu gan šo divu vārdu sakarā nav bijis. Biežāk cilvēkos sākotnēji bijusi neizpratne par atšķirību, kas ātri pagaisusi, uzzinot iemeslu. Aļona un viņai apkārtējie cilvēki ar situāciju jau izsenis ir apraduši un vārda maiņu neapsver. Tas varētu radīt vairākas problēmas, tostarp sportiskās karjeras attīstībā, jo pasaules rangā tādējādi var parādīties divas atšķirīgas tenisistes. “Katrai būtu savi izcīnītie punkti, bet man ir svarīgi, lai visi mani punkti tiktu skaitīti kopā,” saka Ostapenko. Pasaules rangs ir viena no nozīmīgākajām tenisista meistarības mērauklām, kas var gan pavērt, gan aizcirst karjeras iespēju durvis.

Milzīgs vējš un māls acīs. Ostapenko "Roland Garros" ceturtdaļfinālā pret spēcīgo Vozņacki

Spēcīga vēja un lietusgāzes dēļ otrdien otrajā setā tika apturēts Latvijas dāmu tenisa otrās raketes Aļonas Ostapenko mačs Francijas atklātā ...

gallery icon
67

Tikmēr pēc šodienas spēles sarunā ar žurnālistiem viņa nespēja slēpt prieku par Francijas atklātā čempionāta pusfināla sasniegšanu. Tas ir kas tāds, kam grūti noticēt, taču iespēja nākamo maču aizvadīt savā dzimšanas dienā ir vēl aizraujošāks piedzīvojums, pēc gūtās uzvaras turnīra ceturtdaļfinālā atzina Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko, kura otrdien pārrakstīja Latvijas dāmu tenisa vēsturi, tiekot "Grand Slam" turnīra četru labāko spēlētāju skaitā.

Ostapenko kļuvusi par pirmo Latvijas tenisisti, kura dāmu vienspēlēs spēlēs šāda līmeņa turnīra pusfinālā, tikmēr vīriem pirms trīs gadiem Francijas atklātā čempionāta pusfinālā spēlēja Ernests Gulbis. Par pusfināla sasniegšanu Ostapenko ir nopelnījusi 780 WTA ranga punktus, kas viņai nākamajā nedēļā ļaus pietuvoties labāko divdesmitniekam, sasniedzot jaunu karjeras rekordu.

"Esmu patiešām laimīga un nespēju noticēt tam, ko paveicu," pēc cīņas turpat kortā intervijā bijušajam Francijas tenisistam Fabrisam Santoro sacīja Ostapenko.

"Man patīk spēlēt šajā turnīrā, bet šodien nebija viegli, jo divas reizes nācās doties uz ģērbtuvēm," par lietus faktoru, kura dēļ spēle divas reizes tika pārtraukta, atgādināja Ostapenko.

"Karolīna [Vozņacka] ir grūts pretinieks. Zināju, ka man jābūt agresīvai, kas ne vienmēr izdevās, tomēr es spēju atrast savu spēli un uzvarēt. Pirmajā setā vējainā laikā daudz kļūdījos, bet beigās biju pārliecināta par sevi un uzvarēju piecos geimos pēc kārtas," gandarīta bija Latvijas tenisiste.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pusfinālā Ostapenko tiksies ar šveicieti Tīmeu Bačinski (WTA 31.), kura otrdien ceturtdaļfinālā ar 6-4, 6-4 uzvarēja mājinieci Kristīnu Mladenoviču (WTA 13.).

Zīmīgi, ka Ostapenko un Bačinski, kurām pusfināla spēle paredzēta ceturtdien, tad atzīmēs savas dzimšanas dienas, Latvijas tenisistei sasniedzot 20 gadu slieksni, bet šveicietei dzimšanas dienas tortē būs 28 svecītes. "Tas būs lieliski aizvadīt pusfināla spēli savā 20.dzimšanas dienā. Ceru, ka spēšu to izbaudīt," bilda Ostapenko.

Bačinski otro reizi karjerā spēlēs Francijas atklātā čempionāta pusfinālā, taču pirms diviem gadiem viņa cieta neveiksmi, līdz ar to vai nu Ostapenko, vai šveiciete, iekļūstot finālā, sagādās sev izcilu dzimšanas dienas dāvanu.

"Jūtos priviliģēta otro reizi karjerā spēlēt šī turnīra pusfinālā. Šodien spēlēt bija ekstremāli grūti, jo bija dažādi laika apstākļi - lietus, pērkons, vējš un smilšu vētra, tāpēc nācās pamatīgi koncentrēties cīņai," atzina šveiciete.

Otrdien lietus dēļ no galvenajām cīņām tika aizvadītas tikai divas dāmu vienspēļu turnīra spēles, kamēr divas ieplānotās vīru vienspēļu sacensību ceturtdaļfināla cīņas pārcēla uz trešdienu.