foto: Juris Rozenbergs
"Šādā vietā vēl neesmu bijis" - Martins Dukurs slavē jauno Siguldas sporta centru
"Man pašam ir liels prieks, ka iedzīvotāju vēlmes ir izpildītas. Sigulda, galu galā, ir ļoti sportiska pilsēta,” runājot par jauno sporta būvi Siguldā, pauda Martins Dukurs.
Citi sporta veidi
2017. gada 12. maijs, 06:51

"Šādā vietā vēl neesmu bijis" - Martins Dukurs slavē jauno Siguldas sporta centru

Jauns.lv

Latvijas Republikas svētku dienā 4. maijā, beidzot svinīgi tika atklāts arī ilgi gaidītais Siguldas Sporta centrs. Pasākumā, līdzās jūsmojošiem pilsētniekiem, piedalījās arī domes pārstāvji un pašmāju sportista zvaigznes, tostarp, izcilais skeletonists Martins Dukurs. Pēc ekskursijas pa milzīgo sporta būvi, sanākušie bija vienisprātis – rezultāts pārspēj visas cerības.

Siguldas Sporta centrs ir ievērojamākā pēdējo 30 gadu laikā pilsētā uzbūvētā celtne. Ienākot tajā, rodas sajūta, ka gadījies nokļūt vieglatlētikas manēžā, basketbola arēnā, svarcelšanas zālē un akvaparkā vienlaicīgi. Telpās pieejamā sporta un aktīvai atpūtai paredzētā inventāra klāsts tik tiešām ir iespaidīgs – kvalitatīvi pavadīt laiku šeit spēs gan bērni, gan jaunieši, gan seniori, gan ikviens cits sportot gribētājs.

Durvis ver jaunais Siguldas Sporta centrs

Latvijas Republikas svētku dienā 4. maijā, beidzot svinīgi tika atklāts arī ilgi gaidītais Siguldas Sporta centrs. Pasākumā, līdzās jūsmojošiem pilsētniekiem, ...

gallery icon

No atpūtas un ūdenssporta līdz profesionālai svarcelšanai

Vērienīgais sporta objekts turklāt radīts ar domu sekmēt Latvijas sporta profesionāļu – esošo un topošo olimpiešu sasniegumus.

Multifunkcionālajā sporta zālē iespējams trenēties un rīkot sacensības basketbolā, volejbolā, futbolā, badmintonā un daudzos citos sporta veidos. Skatītāju uzņemšanai ir iebūvētas izbīdāmās tribīnes ar 200 vietām un papildus sēdvietas iespējams izvietot arī otrajā stāva, kas centrā ļaus pulcēt vēl vairāk sporta mīļotājus, rīkojot iepriekš nepieredzēti liela mēroga sacensības.

foto: Juris Rozenbergs
Kopā ar sporta centra atklāšanu, 4. maijā svinēta arī Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas diena. Centra teritorijā ikvienam bija iespēja noaust kādu rindiņu kopīgam Latvijas karogam, kurš vēlāk tika pakārts pie sporta centra sienas.

Trenažieru, smagatlētikas un fitnesa cienītājiem ir izbūvētas atsevišķas zāles ēkas otrajā stāvā. Trenažieru zālē būs pieejami vairāk nekā 30 trenažieru veidu spēka treniņiem.

Profesionālajiem sportistiem ir iekārtota atsevišķa svarcelšanas zāle ar augsta līmeņa aprīkojumu funkcionālajiem treniņiem.

Vieglatlētikas treniņiem sporta kompleksā ir izbūvēts 100 metrus garš, Starptautiskās vieglatlētikas federācijas standartiem atbilstošs sintētiskais skrejceļš ar sešiem celiņiem un speciālu sporta grīdas segumu, lai nodrošinātu sportistiem tik nepieciešamo treniņu bāzi iekštelpās.

foto: Juris Rozenbergs
Siguldas Sporta centra vadītājs Juris Dzenis izstāsta, ka siguldiešiem jaunatklātais sporta objekts nozīmējot visu – šī būs vieta gan jauniem, gan veciem, turklāt īpašu gandarījumu sniedz tas, ka beidzot Siguldā, viscaur gadu būs vieta, kur nopeldēties.

Profesionāļiem domātās treniņu telpas veidotas, konsultējoties ar ekspertiem, un galarezultāts ļaus Siguldai konkurēt kā nopietnai pasaules līmeņa treniņu bāzei.

Piepildīts siguldiešu sapnis par peldbaseinu

Taču sporta centra lielākais lepnums ir 25 metrus garais, mūsdienu standartiem atbilstošais peldbaseins ar četriem celiņiem – to pacietīgi un ilgi gaidījuši visi novada iedzīvotāji.

foto: Juris Rozenbergs
Novada iedzīvotājus īpaši priecē sporta centrā esošais 25 metrus garais baseins. Par šādu peldvietu vietējie sapņojuši jau gadiem.

Tam tieši blakus izveidots arī speciāls bērnu apmācības baseins un ierīkota ūdens atrakciju un atpūtas zona ar atsevišķu baseinu, ūdens slīdrenēm 40 metru garumā, hidromasāžu un aukstā ūdens baseiniem.

foto: Juris Rozenbergs
Blakus lielajam 25 metru baseinam izveidota arī akvaparka cienīga ūdens atrakciju zona ar 40 metrus augstām slīdrenēm.

Taču arī tas vēl nebūt nav viss – novada iedzīvotājiem nu ir pieejama arī sausā un mitrā sauna, tvaika un infrasarkanā pirts, kā arī hidromasāžas dušas.

Martins Dukurs: “Šāda līmeņa sporta kompleksā vēl nebiju viesojies”

Sporta centra atklāšanas ceremoniju klātienē vēroja arī vairāki Latvijas labākie sportisti, tostarp slavenā vieglatlēte, pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvēja Ineta Radēviča un olimpisko medaļu ieguvēji – skeletonists Martins Dukurs, bobslejists Jānis Strenga, kā arī kamaniņu braucēji Andris un Juris Šici.

“Kad pirmo reizi gāju aplūkot jaunā sporta centra iekštelpas, man prātā iespiedās kāda frāze, ko pateica viens no darbiniekiem – mēs, siguldieši jau sen to bijām pelnījuši. Pilnībā viņam piekrītu un arī man pašam ir liels prieks, ka iedzīvotāju vēlmes ir izpildītas. Sigulda, galu galā, ir ļoti sportiska pilsēta,” sarunā ar portālu Kasjauns.lv pauda Martins Dukurs.

Arī viņš pats treniņa nolūkos apņēmies izmantot Siguldas Sporta centra piedāvātās iespējas uz pilnu klapi.

“Teju visu, ko piedāvā šis centrs varu izmantot arī saviem treniņiem – ir vieta vieglatlētikai, profesionāla svaru zāle, baseins,” stāsta olimpietis.

Izrādās, ka arī Martinam bijusi iespēja ar padomu izpalīdzēt centra veidošanā: “Palīdzēju risināt šādas tādas mazākus jautājumus – dalījos ar citviet, ārvalstīs redzēto, ieteicu, kā labāk izvietot trenažierus, skaidroju, kam vēl būtu jābūt pieejamam. Teikšu godīgi, tik augsta līmeņa sporta centrā pagaidām vēl nebija nācies paviesoties.”

Martins pēcāk pievienojās pārējiem, lai blakus Siguldas Sporta centram iestādītu pirmos septiņus kokus par godu septiņām siguldiešu izcīnītajām olimpiskajām medaļām. Nākotnē, ar katru jaunu medaļu, aleja kļūs garāka.

Bijusī vieglatlēte, Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidente Ineta Radēviča norāda, ka, realizējot šo apjomīgo projektu, Siguldas dome demonstrējusi to, ka ieklausās iedzīvotāju vēlmēs: “Bija skaidrs, ka tas ir vietējo cilvēku sapnis, par to liecināja aptaujas. Man liels prieks, ka Siguldā sapņi piepildās un ceru, ka nākotnē kādam šeit arī piepildīsies sapnis par olimpisko medaļu!”

foto: Juris Rozenbergs
Olimpieši Martins Dukurs, Jānis Strenga, kā arī brāļi Andris un Juris Šici todien stādīja kokus nule izveidotajā olimpiešu alejā, blakus Siguldas Sporta centram. Sportistiem palīgā nāca arī citi klātesošie.

Pati Ineta jau bija paguvusi izmēģināt centra piedāvātās iespējas vieglatlētiem un sniegusi atzinīgu vērtējumu. “Treneri, sporta skolas direktors, visi tie, kuri saprot sportistu vajadzības, ir gandarīti par sporta centrā redzēto,” piebilst sportiste.

Atklāšanas svētkus ieskandina Juris Kaukulis

Ar koncertu Siguldas sporta centra atklāšanas pasākuma viesus todien sveica arī populārās grupas Dzelzs Vilks solists Juris Kaukulis ar draugiem. Mūziķis, līdzīgi kā citi sastaptie siguldieši, ir īpaši priecīgs par jauno peldbaseinu.

foto: Juris Rozenbergs
Pasākuma apmeklētājus ar muzikālu priekšnesumu izklaidē populārās rokgrupas Dzelzs Vilks solists Juris Kaukulis. Arī viņš neslēpj prieku par peldbaseinu, kurš nu būs pieejams siguldiešiem.

“Sporta centrs pašā Siguldas centrā – tas ir tieši tas, kas bija vajadzīgs. Apkārt vienmēr bijušas skolas un daudz bērnu, kuriem šādas vietas ir nepieciešamas. Siguldas sports un tā infrastruktūra vienmēr ir bijusi augstā līmenī. Šis centrs ir kārtējais pierādījums tam,” stāsta mūziķis.

Gustavs Zatlers: “Esam šeit, lai rādītu piemēru jauniešiem!”

Atklāšanas dienā, sporta centra svaru zālē sastopam arī eksprezidenta Valda Zatlera dēlu Gustavu Zatleru, kurš piedāvā izsmeļošu tūri pa modernajiem trenažieriem pārpildītajām svaru zāles telpām.

Gustavs, kā zināms, ar svarcelšanu nodarbojas jau aptuveni trīs gadus. “Kādā brīdī pēkšņi sapratu, ka kļūstu mazkustīgāks, vecs! Nolēmu, ka kaut kas jāmaina,” joko Gustavs.

“Siguldā mums ir sporta biedrība, kuras mērķis ir veicināt un popularizēt aktīvu dzīvesveidu jauniešu vidū. Darām to, paši rādot piemēru turklāt ja arī mūsu vecumā kaut ko vēl var pasākt svaru zālē, tad viņiem šis potenciāls ir vēl lielāks,” apgalvo Gustavs, “Manuprāt, pavisam skaidrs, ka otra šāda līmeņa svaru zāle nav nekur citur Latvijā.

foto: Juris Rozenbergs
Izrādot olimpiešiem domāto svarcelšanas zāles inventāru, Gustavs Zatlers pauž prieku, ka par optimāliem līdzekļiem Siguldā izdevies uzbūvēt pasaules klases sporta centru. 

Visdārgākais un iespaidīgākais svaru zāles inventārs atrodams olimpiešiem-svarcēlājiem domātajā blokā.

Gan šīm iekārtām, gan grīdai ir jāiztur liels smagums un slodze.” Par kvalitāti gan neliecinot tikai dārdzība – plānošanā un telpu, inventāra izkārtojumā ir ieguldīts milzu darbs.

foto: Juris Rozenbergs
Sākot ar svaru ripām un beidzot ar moderniem, dārgiem kardio trenažieriem – treniņu zāles augstā kvalitāte esot jaušama katrā sīkākajā detaļā.

“Tiem, kuri nodarbojas ar svarcelšanu, svarīgs ir arī ātrums. Blakus svaru zālei tamdēļ izveidots arī speciāls skrejceļš sprintam,“ izrādot telpas, stāsta Gustavs.

foto: Juris Rozenbergs
Tieši blakus svaru zālei ierīkots arī skrejceliņš, sprintam un barjerskriešanai.

Atklāšanas dienā viņš svaru zālē ieradies kopā ar draugiem un Siguldas sporta centram dod augstāko novērtējumu – 10/10.