foto: Shutterstock
Pētījumā atklāts, kuras pasaules valstis ir bīstamākās sievietēm
Oficiālie Indijas valdības dati rāda ļoti drūmu ainu. Katru stundu šajā valstī tiek ziņots par 4 izvarošanas gadījumiem. Attēlā - tūristu iecienītā Kerala Indijā.
2018. gada 29. jūnijs, 06:02

Pētījumā atklāts, kuras pasaules valstis ir bīstamākās sievietēm

Jauns.lv

Vietnes "Thomson Reuters Foundation" veiktā pētījumā noskaidrots, kurās pasaules valstīs ir visbīstamāk būt sievietei. Pirmajā vietā ir Indija.

Šāds pats pētījums tika veikts arī pirms 7 gadiem, un toreiz tika noteiktas 5 zemes, kuras ir visbīstamākās sievietēm. Tās bija: Afganistāna, Kongo Demokrātiskā Republika, Pakistāna, Indija un Somālija. "Thomson Reuters Foundation" nolēma pētījumu atkārtot un uzzināt, kas ir mainījies.

Izpēte tika veikta 3 mēnešu garumā, pieaicinot 550 ekspertus no dažādām pasaules valstīm, kuri darbojas sieviešu tiesību jomā. Tie ir: profesori, veselības aprūpes un nevalstisko organizāciju darbinieki, vietējie speciālisti, sociālie darbinieki un likumdevēji. Vērtēti tika 6 galvenie kritēriji: veselības aprūpe, diskriminācija, tradīcijas, seksuālā vardarbība, cita rakstura (ne seksuāla) vardarbība un cilvēktirdzniecība.

Apkopojot rezultātus, kļuva zināms, ka bīstamākā vieta sievietēm ir Indija. Šajā valstī sievietes piedzīvo ne tikai seksuālu, fizisku un psiholoģisku vardarbību, bet arī cieš no uzbrukumiem, kuri laikā sievietes tiek aplietas ar skābi, un tiek izkropļoti viņu dzimumorgāni.

Oficiālie Indijas valdības dati rāda ļoti drūmu ainu - no 2007. līdz 2016. gadam to noziegumu skaits, kuros cietušas sievietes, audzis par 83%. Katru stundu šajā valstī tiek ziņots par 4 izvarošanas gadījumiem. 

Nesen traģiski beidzās arī 33 gadus vecās Latvijas pilsones Līgas Skromanes ceļojums uz Keralu Indijā - viņa tika atrasta mirusi. Indijas policija atzinusi: Skromane noslepkavota, žņaudzot un pakarot, iespējams, izvarošanas mēģinājuma laikā.

"Indija ir izrādījusi nicinājumu un necieņu pret sievietēm. Izvarošanas, seksuālā vardarbība, nežēlība un naids pret sievietēm neapšaubāmi ir aizgājis par tālu. Mums ir visstraujāk augošā ekonomika pasaulē, esam līderi kosmosa izpētē, mums ir lieliski sasniegumi tehnoloģijās, mēs attīstām rūpniecību... Taču mums būtu jākaunas par savu kā valsts attieksmi pret sievietēm," sacīja valdības vadītājs Manjunats Gangadhara.

Starp 10 bīstamākajām valstīm - arī ASV

Sievietēm bīstamāko valstu desmitniekā ir iekļuvušas arī Amerikas Savienotās Valstis. Tas noticis "Me too" un "Time's Up" kampaņu dēļ, kurās atklāti runā arvien vairāk sieviešu, kas cietušas no seksuālās uzmācības un vardarbības. ASV ir vienīgā Rietumu valsts šajā sarakstā.

No sievietēm visbīstamākajām 10 valstīm 9 atrodas Āzijā, Āfrikā un Tuvajos Austrumos. Otrajā vietā ir Afganistāna, aiz tās seko Sīrija, Somālija un Saūda Arābija. Sestajā vietā ir Pakistāna, pēc tam Kongo Demokrātiskā Republika, Jemena, Nigērija un pēdējā vietā - ASV.