foto: Ekrānuzņēmums no "VKontakte"
Margarita, kuras skaudrais stāsts šokēja visu Krieviju, tikusi pie protēzes rokai, ko viņai nocirta vīrs
2018. gada 24. marts, 07:20

Margarita, kuras skaudrais stāsts šokēja visu Krieviju, tikusi pie protēzes rokai, ko viņai nocirta vīrs

Jauns.lv

25 gadus vecajai divu bērnu māmiņai Margaritai Gračevai, kuras skaudrais stāsts Krievijā satrieca daudzus, tikusi pie bioniskām roku protēzēm, kas nozīmē, ka viņa varēs pat rakstīt ar datoru. Kas notika ar sievietes rokām? Tās viņai nocirta vīrs, kuru jaunā sieviete nolēma pamest. 

2017. gada 11. decembrī vienā no Serpuhovas slimnīcām tika nogādāta 25 gadus vecā Margarita, kurai bija nocirstas abas rokas. Sievieti medicīnas iestādē nogādāja viņas vīrs Dmitrijs, kurš Margaritu vairāk nekā stundu pirms tam bija spīdzinājis: sadragājis ar cirvi plaukstas, nocirtis pirkstus un plaukstu daļas. Tā viņš nolēma sodīt Margaritu, jo viņa gribēja šķirties. Tajā pašā dienā Dmitrijs Gračevs padevās policijā, savas darbības skaidrojot ar greizsirdību, vēstī "Meduza.io". 

Margarita ar Dmitriju bija precējusies piecus gadus, kuru laikā pasaulē nāca divi bērni. 2017. gada septembrī Margarita nolēma aiziet no Dmitrija. Viņš izvācās no kopīgā dzīvokļa, un tad sāka bijušo sievu izsekot, sist un draudēt viņai. Vienudien Dmitrijs Margaritu pat aizveda uz mežu, kur pielika pie rīkles nazi un pratināja par attiecībām ar citiem vīriešiem. Margarita vērsās policijā, bet mēnesi ilgušās pārbaudes laikā likumsargi tā arī neatrada pamatu, lai uzsāktu lietu. Trīs dienas pēc policistu atteikuma Gračevs nocirta sievai rokas. 

Margarita no Serpuhovas pārvesta uz Maskavu. Tur izdevās glābt kreiso roku, kuru teju neskartu policisti atrada mežā, bet labo roku uziet tā arī neizdevās. Operācija ilga deviņas stundas. Mikroķirurgs Timofejs Suhinins toreiz vēl sacīja, ka ar tik cietsirdīgas vardarbības gadījumu savā praksē līdz šim nebija saskāries. Tikmēr mikroķirurgs Georgijs Nazarjans piebilda, ka spīdzināšanas laikā Margarita bija pie pilnas samaņas. 

Suhinins intervijā laikraksta "Moskovskij komsomolec" stāstīja, ka Margaritas kreisās rokas spējas būs ierobežotas, taču ārsti darījuši visu iespējamo, lai tā funkcionētu. "Galvenā problēma šobrīd ir nervu reģenerācija. Pirms no locītavas līdz pirkstu galiem atjaunosies jutība, paies četri pieci mēneši. Jutība pamazām sāks atjaunoties," solīja ķirurgs. 

Decembra vidū tika uzsākta naudas vākšana Margaritas rehabilitācijai. Jaunā sieviete piedalījās arī Andreja Malahova sarunu šovā. 13. janvārī Margaritas ģimenei bija izdevies savākt sešu miljonu rubļu ziedojumu (85 072 eiro), kurus tika nolemts tērēt lidojumam uz Vāciju, dzīvošanai tur mēneša garumā, un rokas protēzes izveidei. 

22. martā galu galā Margarita paziņoja, ka protēze ir gatava un viņa atgriezīsies mājās Serpuhovā, bet pirms tam vēl ir brauciens uz Sanktpēterburgu, kur tiks veikta kreisās rokas rehabilitācija. "Liels paldies visiem, kuri palīdzēja man pielāgoties jaunajai dzīvei! Lai arī tas ir tikai sākums, jo pie protēzēm jāpierod, un jāiemācās tās vadīt," stāstīja sieviete, kura janvārī iesniedza šķiršanās papīrus un cer panākt, ka varmākam atņem vecāku tiesības. 

Dmitrijs Gračevs tikmēr atrodas cietumā, pret viņu ierosināta krimināllieta par apzināta kaitējuma nodarīšanu personas veselībai, un viņam draud līdz 10 gadu cietumsods. Sieviete atklāja, ka vīrs turpina viņai draudēt, un ar draugu palīdzību nodevis zīmīti: "Lūdzu, nedari lielas muļķības. Lūdzu, sagaidi mani! Nevienam tevi neatdošu! Piedod!"

Gračeva saka, ka cilvēki viņu mudina pārcelties uz citu pilsētu, savukārt pati cietusī uzskata, ka Krievijas likumdošanā ir būtiski robi. "Sievietes pie mums netiek aizsargātas, līdzīgu stāstu ir ļoti daudz. Viena rakstīja - vīrs viņā ielaida deviņas lodes, cita - aci izdūra, trešo karina ar galvu uz leju. Kas ir "kaitējums personas veselībai"? Labi, iespertu viņš man pa kāju, tas ir viens, bet, ja tevi mērķtiecīgi padara par invalīdu bez divām rokām, šķiet, kaut kādiem punktiem būtu jābūt. Tas nav viens un tas pats. Un kas būs tālāk, kad viņš iznāks?" - retoriski vaicā Margarita.