foto: Zelma Brezinska
Šī fotogrāfija ar māmuļu no Latgales izpelnās lielu atzinību ārzemēs. Ir skaidrs - kāpēc
Ar šo nesamāksloto kadru no Latgales lauku nama virtuves Zelma pārspējusi 25 000 citus konkursa dalībniekus.
Attiecības
2017. gada 20. aprīlis, 06:11

Šī fotogrāfija ar māmuļu no Latgales izpelnās lielu atzinību ārzemēs. Ir skaidrs - kāpēc

Kasjauns.lv

Zelma Brezinska ir kāzu fotogrāfe no Latvijas. Kadrs, kurā viņa iemūžinājusi savu mammu no Latgales, nesen izpelnījies atzinību starptautiskā, pasaules sievietēm veltītā foto konkursā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Fotoprojekts ir ietekmīgā vācu medija “Deutsche Welle” un populārā foto-bloga Eyeem.com ideja. Kopējais iesniegto fotogrāfiju skaits bija 25 000, taču kā uzvarētāji izziņoti vien 10 fotogrāfi, kuru vidū ir arī Zelma no Latvijas.

Drosme parādīt Latvijas lauku dzīvi

“Jau kopš bērnības esmu meklējusi sevi dažādās radošās izpausmēs – muzicējusi, rakstījusi dzeju, spēlējusi teātri. Vairākus gadus atpakaļ, manu sirdi iekaroja fotogrāfija un kopš tās dienas mēs abas filozofējam par skaisto un ne tik skaisto, par ikdienu un svētkiem, par notikumiem, cilvēkiem un dzīvi kopumā,” par sevi tēlaini izsakās Zelma.

Nav grūti saprast, kādēļ tieši viņas bildi, ietekmīgā foto-bloga speciālisti izraudzījušies kā vienu no labākajām. Tajā attēlota Zelmas mamma, neslēpjot ne mazāko detaļu no šīs latviešu sievietes ikdienišķās dzīves.

Salīdzinājumā ar citu uzvarētāju darbiem, kuru vidū ir arī kadri no patiesi eksotiskām valstīm, bilde ar kundzi no Latgales laukiem nepārprotami un tieši izstaro Latvijas dzīves noskaņas. Fotogrāfijas tapšanas laikā Zelmas mamma uz mirki atpūšas no saimniecības darbiem, skatoties ārā pa virtuves logu.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
"Latgale ar savu neparasto vidi un cilvēkiem ir iedvesmojusi daudzus Latvijas fotogrāfus – arī mani tajā skaitā," par savu bērnības sapņu zemi stāsta fotogrāfe Zelma.

Zelmu iedvesmo Latgales unikālā vide

Pati Zelma sarunā ar portālu Kasjauns.lv izstāsta, ka līdz šim aktīvi strādājusi kā kāzu fotogrāfe, savukārt brīvos brīžos pievērsusies kam sirdij tuvākam – dabas fotografēšanai.

“Bet visinteresantākais fotogrāfijā tomēr ir un paliek cilvēks. Katrā cilvēkā ir stāsts, romāns, kopoto rakstu sējums vai pat simfonija. Mēs katrs skanam citādi savās dzīves vibrācijās. Latgale ar savu neparasto vidi un cilvēkiem ir iedvesmojusi daudzus Latvijas fotogrāfus – arī mani tajā skaitā. Tā ir manas bērnības sapņu zeme, kurā vēlos atgriezties vēl un vēl,” stāsta fotogrāfe.

Pēc uzvaras konkursā Zelma sniegusi arī nelielu interviju "Deutsche Welle":

Visas fotogrāfijas, kurās attēlota unikālā vidi un Latgales cilvēki Zelmai ir ļoti īpašas. Tieši tāpēc gribējies kaut ko no tā visa parādīt arī pasaulei.

“Šī vēlme iedvesmoja mani piedalīties konkrētajā projektā par godu visām pasaules sievietēm. Ir neizsakāms prieks, ka fotogrāfija ir pamanīta un novērtēta arī ārpus Latvijas robežām,” priecājas Zelma.

Lai uzzinātu vairāk un aplūkotu visu "Deutsche Welle" un Eyeem.com konkursa uzvarētāju darbus spiediet šeit.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Latvijas pierobežas ainiņas

Aģentūras "Retuers" fotogrāfs Ints Kalniņš paviesojies Krievijas-Latvijas pierobežā, iemūžinot tur ainiņas no grūti aizsniedzamiem valsts reģioniem.

gallery icon
55

 

Tēmas