Cik liela dzeramnauda jādod restorānos ārzemēs?
2012. gada 13. janvāris, 18:00

Cik liela dzeramnauda jādod restorānos ārzemēs?

Jauns.lv

Cik lielu dzeramnaudu labais tonis prasa atstāt restorānos un viesnīcās ārzemēs? Un – vai tā sauktā „tējas nauda” ir jāatstāj obligāti?

Vācijā un Austrijā dzeramnauda ir 5–10% no rēķina apmēra. Taču tas nav obligāti. Ja klienti nav apmierināti ar pakalpojumu, dzeramnaudu neatstāj. Bieži ir parasts, ka klienti norēķinoties dod papīra naudas zīmes un lūdz neizdot atlikušo metāla naudu.

Grieķijā, Portugālē un Spānijā dzeramnauda ir 10–15 % no rēķina. Parastā kārtība ir tāda, ka oficiants izdod naudas atlikumu, bet klients to atstāj uz galda. Nepieklājīgi ir atstāt sīkās monētas. Līdzīgi jārīkojas arī Francijā, kur dzeramnauda ir ap 10% no rēķina.

Šveicē

dzeramnauda jau ir ietverta rēķinos gan hoteļos, gan restorānos, gan arī taksometros vai pie friziera. Tomēr tiek uzskatīts, ka ir apkaunojoši vai pārlieku pedantiski pieņemt atlikumā sīknaudu. Dzeramnaudu nedod arī

Holandē, Belģijā

un

Īslandē

.

Skandināvijā parastais dzeramnaudu lielums ir 5% no rēķina.

Lielbritānijā, Īrijā

un

Turcijā

dzeramnauda ir ap 10% no rēķina.

Itālijā dzeramnauda jau ir ietverta rēķinā un tādēļ nav obligāta. Klienti, ja ir īpaši apmierināti ar apkalpošanu, tomēr atstāj dzeramnaudu. Dažreiz tai ir paredzēts īpašs šķīvītis vai krājkasīte uz letes.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock